Sabiha Gökçen’e yeni hat verilmedi; Pegasus hisseleri düştü, THY yükseldi

Ulaştırma Bakanlığı’na bağlı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü Sabiha Gökçen Havalimanı’nda yeni hat başvurularına onay vermeyince Pegasus hisseleri yüzde 6’ya yakın değer kaybetti; THY ise yükselişe geçti.

Sabiha Gökçen havalimanı yeni hat verilmedi; Pegasus hisseleri düştü, THY yükseldi sivil havacılık genel müdürlüğü shgm

Sabiha Gökçen’e yeni hat verilmedi; Pegasus hisseleri düştü, THY yükseldi.

Dün yayınlanan açıklamada ‘yaşanan trafik yoğunluğu ve halen devam etmekte olan bakım faaliyetleri’ nedeniyle, herhangi bir ek veya yeni hat uçuşuna izin verilmeyeceği belirtildi.


Bu haber sonrasında güne 79.95 lira seviyesinde başlayan Pegasus hisseleri sert bir düşüş yaşadı, hisseler saat 10:30 itibariyle yüzde 5’in üstünde düşerek 78.15 liraya geldi.

Uçuşlarının büyük kısmını İstanbul Havalimanı’ndan yapan Türk Hava Yolları’nın hisseleri ise saat 10:30 itibariyle yüzde 1’in üstünde değer kazanarak 14.86 liraya geldi.

Pegasus atağı: Dış hat uçuşlarıyla gelirlerini artırmıştı

Pegasus atağı
Pegasus hisseleri dış hat uçuşları ile yükselişteydi

Son dönemde, ekonomideki daralma ve alım gücündeki düşüş havayollarının iç hat yolcu sayısında sert gerilemeye neden olurken, yeni havalimanına taşınmanın getirdiği ek maliyet, yere indirilen Boeing Max’ler ve geciken Airbus teslimatlarının yarattığı kapasite sıkıntısıyla THY bu etkiyi bilançosunda daha yoğun hissetmişti. Pegasus ise dış uçuşlara odaklanarak birim gelirlerini artırmıştı.

Sabiha Gökçen Havalimanı uçuş rekoru kırmıştı

İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’nda 2019 yılında tüm zamanların uçuş sayısı rekoru kırıldı. Havaalanı İşletme ve Havacılık Endüstrileri A.Ş. (HEAŞ), 2019’daki uçuş sayısının, bir önceki yıla göre yüzde 1.4 arttığını duyurmuştu.

Buna göre iniş ve kalkışlardan oluşan toplam uçuş sayısı 235 bin 868 olarak kayda geçti. Bu da havalimanının faaliyete geçtiği 2001’den beri en yüksek sayı. Buna göre iniş ve kalkışlardan oluşan toplam uçuş sayısı 235 bin 868 olarak kayda geçti. Bu da havalimanının faaliyete geçtiği 2001’den beri en yüksek sayı.


Sabiha Gökçen Havalimanı zamanında kalkışta dünya birincisi

İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı kendi kategorisinde zamanında kalkışta 2019 Global Dakiklik Ligi Raporu‘nda dünya birincisi olarak gösterildi.

Açıklanan rapora göre, İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı, 2019 yılında yakaladığı yüzde 83,42lik zamanında kalkış oranıyla 20-30 milyon yolcu büyüklüğüne sahip havalimanları arasında dünya birincisi oldu ve en dakik havalimanı ünvanını kazandı.

İstanbul Havalimanı maliyetleri artırdığı için THY’nin zarar ettiği yorumları yapılıyordu

istanbul havalimanı
İstanbul Havalimanı özellikle son günlerde fırtınalı havadaki yoğun divert ve rötarlarıyla gündeme gelmişti.

Türk Hava Yolları, Nisan (2019) ayında İstanbul Havalimanı‘na taşınmıştı. Ancak İstanbul Havalimanı’nın Atatürk Havalimanı’na göre çok daha büyük ve pahalı olması, burayı merkez olarak kullanan THY’nin maliyetlerini de yukarı taşıdı.

Yatırımcı sunumunda yer alan bilgiye göre THY’nin EBITDAR marjı yeni havalimanı kaynaklı artan maliyetler ve personel giderlerindeki artış nedeniyle dokuz ay sonunda geçen yılki yüzde 28.1 seviyesinden yüzde 22.3’e geriledi. EBITDAR marjı üçüncü çeyrek özelinde de yüzde 38’den yüzde 32.4’e indi.

İstanbul Avrupa Yakası’nda bulunan vatandaşların dahi İstanbul Havalimanı yerine Sabiha Gökçen Havalimanı’nı kullanmayı seçmesinin de THY’nin zararı ve Pegasus’un yükselişi konusunda etkili olabileceği yorumları yapılıyordu. İstanbul Havalimanı’ndan yapılan uçuşlardaki güvenlik endişeleri de vatandaşın bu tercihini belirliyor.

İstanbul Havalimanı’nda rötar rekoru: Dünya 3’üncüsü!


Aralık 2019’da yaşanan kötü hava koşulları nedeniyle İstanbul Havalimanı rötar rekoru kırmıştı. Dünyadan havacılık verilerini sunan flightradar24 sitesine göre İstanbul Havalimanı dünyada en fazla rötarın yaşandığı 3. havalimanı olmuştu.

THY zarar ederken; Pegasus’un net kârı yüzde 62 arttı!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.