İstanbul’da 3 ilçenin kesiştiği yere corona virüs mezarlığı

İstanbul’da 3 ilçenin kesiştiği mesire alanının corona virüs mezarlığı olarak belirlenmesi tepkilere neden oldu. Corona salgınında hayatını kaybedenler için İstanbul’da Ümraniye, Beykoz ve Çekmeköy’ün birleştiği alandaki ağaçlar kesilerek mezarlık haline getirildi. Bölgede bulunan muhtarlar, bölge halkının “Corona virüs mezarlığı” adını verdiği alandan sağlık endişeleri nedeniyle tedirgin olduğunu kaydetti.

İstanbul 3 ilçenin kesiştiği yere corona virüs mezarlığı
VIDEO AŞAĞIDA

İstanbul’da 3 ilçenin kesiştiği yere corona virüs mezarlığı…

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), İstanbul’un Anadolu yakasında Beykoz Mezarlığı ve Avrupa yakasında ise Kilyos Mezarlığı’na olmak üzere iki mezarlığın, Covid-19’dan hayatını kaybedenler için tahsis edildiğini doğruladı.


Türkiye’de 11 Mart’ta tespit edilmesinin ardından, 25 Mart itibariyle Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından 2 bin 433 kişinin testlerinin pozitif çıktığı ve virüs sebebiyle 59 kişinin hayatını kaybettiği açıklandı.

Corona salgınını önlemek amacıyla tüm önlemler sürerken, virüs nedeniyle hayatını kaybedenler için ise İstanbul Ümraniye, Beykoz ve Çekmeköy‘ün birleştiği alandaki ağaçların kesilerek mezarlık haline getirildiği belirtildi.

Bölgede bulunan iki muhtar, bölge halkının “Corona virüs mezarlığı” adını verdiği alandan tedirgin olduğunu kaydetti.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), koronavirüs nedeniyle vefat edenlerin Beykoz ve Kilyos mezarlıklarına defnedildiğini doğruladı.

Türkiye’de virüs kaynaklı 59 ölüm açıklanırken, sadece Beykoz İlçesi’ne bağlı Baklacı Mahallesi’ndeki mezarlıkta 41 defin yerinin hazırlanması dikkati çekti.

Baklacı Mahallesi Muhtarı Mustafa Yıldırım, virüs nedeniyle 15 defin yapıldığını, dokuz adet daha mezar yerinin kazıldığı ve 41’e kadar mezar yerlerinin numaralandığını belirtti.


Çavuşbaşı Çiftlik Mahalle Muhtarı Hayrettin Şenol ise, mezarlık alanının üç ilçenin birleştiği ve yerleşim yerinin içinde kaldığını kaydederek, “Böyle özel definlerin, halka bu kadar yakın olmasına karşıyız. Bu mezarlığın başka bir alana taşınmasını talep ediyoruz” dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden isminin açıklanmasını istemeyen bir yetkili, Independent Türkçe’ye İstanbul’un Anadolu yakasında Beykoz Mezarlığı ve Avrupa yakasında ise Kilyos Mezarlığı’na olmak üzere yeni tip koronavirüsten (Kovid-19) hayatını kaybedenler için, iki mezarlığın tahsis edildiğini açıkladı.

İBB yetkilisi, Baklacı Mahallesi’ndeki mezarlığa bügün de yine virüs nedeniyle yaşamını yitiren iki kişinin tabutlarıyla birlikte gömüldüğünü ifade ederek, şu ifadeleri kullandı:

Bunlar normal definler, büyütecek bir şey yok. Bilim Kurulu’nun, Sağlık Bakanlığı’nın ve hatta İstanbul Valisi’nin bilgisi dahilinde yapılan yasal işlemlerdir. Tek fark, cenazelerin normal bir tabut içerisinde defnedilmesidir.

Yetkili, ileride ailelerin istemi üzerine, cenazelerin aile mezarlığına da alınabileceğini açıkladı.

İBB yetkilisi ayrıca, Kilyos Mezarlığı’na kaç defin yapıldığı konusunda bilgi veremeyeceğini sözlerine ekledi.

Beykoz’da “corona virüs mezarlığı” tartışması

Beykoz corona virüs mezarlığı tartışması

Beykoz’daki Baklaca Mezarlığı’na da definler yapıldı. Çavuşbaşı Baklacı mahallesi sakinleri mezarlığın yerleşim yerlerine yakın olduğunu belirterek önlem alınmasını istedi.

Mahallede  oturan ve bölgede yerleşim yerleriyle okullar olduğunu ifade Abdurrahman Öz, “İstanbul Büyükşehir Belediyesi Anadolu Yakası için defin yeri olarak Çavuşbaşı belirlenmiş. Çevreye baktığınızda burası bir yerleşim alanı. Ben burada yaşayan bir vatandaşım. Burada okullar var. Bu okullarda çocuklar eğitim görüyor. Burası bir cadde. Caddenin hemen altı mezarlık. Bu sakıncalıysa bu kadar yerleşim alanı içine defin niçin yapılıyor? Niye rahatsızız?Bir tehlike olmasa bu insanların da aile mezarlıkları vardır. Demek ki bir sakınca ve problem var” dedi.


Kaynak: Independent Türkçe, Hürriyet

İngiltere’de evlere 15 dakikada sonuç veren corona testi dağıtılacak


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.