Masum değiliz hiçbirimiz!

Kendine döndüğünde çoğu zaman saf, tertemiz, yardımsever, bilgili, görgülü bir insan olduğunu düşündün. Öyle ki keşke herkes benim gibi olsa, dünyada hiç sorun olmaz dedin. Çünkü sen, sana göre dünyadaki en ideal insansın. Ama değilsin!

masum değiliz hiçbirimiz

Burada gerçek Sen’den bahsediyoruz…

Hayatında en az bir insandan nefret ettin ve hatta ölmesini bile istedin. En az bir insanın görüntüsüyle, hayalleriyle ya da kusurlarıyla dalga geçip eğlendin. Hiçbir şey yapmadıysan bile en az bir insanın aşağılanmasına gülerek eşlik ettin. En az bir insanın zaafını kullanmaya çalıştın. Bir adım öne geçmek için en az bir insanın hakkını yediğin oldu.


En az bir defa da olsa ötekileştiren bir ifade kullandın ya da aklından geçirdin. Haklı olduğunu düşünerek en az bir insanın kalbini kırdın, ben üzüleceğime o üzülsün dedin. En az bir defa bir ağacın dalına zarar verdin, lavaboya kızartma yağı döktün, suyu hunharca kullandın ya da yere çöp attın.

En az bir defa söz verdin ama sözünde durmadın. Bir insanı sırf sevmediğin için onun acısından mutlu oldun. Bir insanı kıskandın ve sırf bu yüzden ondan nefret ettin. Çevrendeki kadınların ya da erkeklerin giyimini en az bir defa eleştirdin.

Cinsel tercihi farklı olan bireyler için eleştirel bir cümle mutlaka kurdun. İş arkadaşın olan kadına mobbing uygulanmasına göz yumdun. En az bir defa etliye, sütlüye karışmadığın bir zaman oldu.


Burada da diğerlerine göstermek istediğin sen var

Tüm bunlara karşılık her gün sosyal medya postlarında ne kadar iyi niyetli bir insan olduğunu göstermeye çalıştın. Ezilenin yanında olduğunu, vicdanlı ve koruyucu olduğunu gösterdin. Kadın haklarını önemsediğini eşe dosta anlatmaya çalıştın. Kimsenin giyimi, hayatı, cinsel tercihi sizi ilgilendirmez diye ne kadar saygılı olduğunu vurguladın.

Ötekileştirmenin, ırkçılığın ne kadar kötü olduğunu büyük harflerle duyurdun. Çevreye saygılı olmanın öneminden dem vurdun, her gün doğa aşığı görsellerle insanları doğaya olan aşkın konusunda ikna etmeye çalıştın. Aslında kimsenin isteyerek kalbini kırmadın.

Onlar yanlış anladılar, seni tanıyamadılar. Şu ana kadar ulaştığın tüm hedeflere bileğinin hakkıyla, kimsenin hakkından çalmadan geldin. CV’ne yazdığın referanslar ve öğrencilik hayatında çektiğin küçük kopyalar hak yemek değildi çünkü.

Peki bu kadar samimiyetsiz olan hayatında kendini iyi bir insan olduğuna ikna edebilmeyi nasıl başarıyorsun?


Eğer tüm bunları bir defa bile yaptıysan düşündüğün ideal insan sen değilsin. Sen de nefret ettiğin, eleştirdiğin insanlardan birisin. Kendine dön ve kusursuz olmadığın gerçeğiyle yüzleş.

Aylak düşler diyarı: Hayal kurma özgürlüğü