Birçok ürüne yüzde 50’ye varan ilave gümrük vergisi getirildi

Birçok ürünün ithalatında yüzde 5 ila yüzde 50 oranında ilave gümrük vergisi uygulanacak. Konuya ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. İşte detaylar…

Birçok ürüne yüzde 50 ye varan ilave gümrük vergisi getirildi

Birçok ürüne yüzde 50’ye varan ilave gümrük vergisi getirildi

Bazı sanayi ürünleri ile video konsolu, karnaval eşyası, golf sopası gibi eşyaların ithalatında ilave gümrük vergisi uygulanacak. Konuya ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.


Konsol oyunu tutkunlarını yakından ilgilendiren ve bir o kadar da üzecek olan haber bugün geldi. Resmi Gazete’de bugün yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararı ile bazı ürünlerin ithalatında ilave gümrük vergisi uygulamasına geçildi.

Bugünden itibaren yürürlüğe giren ve yüzde 5 ile yüzde 50 arasında değişen ilave gümrük vergisi kararı kapsamına giren ürünler arasında video oyun konsolları da yer aldı.

Alınan karar uyarınca  Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu (GTİP) kodu 9504.50.00.00.00 olan video oyun konsolları ve makineleri için bugünden (18 Nisan 2020) itibaren ilave yüzde 50 oranında  gümrük vergisi uygulanacak.

Bugünden itibaren geçerli

Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararına göre oyun konsollarına getirilen bu ilave yüzde 50’lik vergi, 18 Nisan 2020 ile 30 Eylül 2020 tarihler arasında geçerli olacak.

Habertürk’ten Necdet Çalışkan’ın haberine göre bugün yayımlanan karar uyarınca 1 Ekim 2020 tarihinden itibaren ise konsollardaki ilave gümrük vergisi oranı yüzde 20 olarak uygulanacak.

Halihazırda oyun konsollarına gümrük tarife cetveli kapsamında uygulanan bir oran bulunmuyordu. Mevcut durumda, Türkiye’de satışa sunulan oyun konsollarından yüzde 20 ÖTV ve 18 KDV alınıyor.

PS5 fiyatını nasıl etkileyecek?

Bugün yürürlüğe giren düzenlemenin ardından Türkiye’deki oyun konsollarının perakende satış fiyatlarının da kademeli olarak yükselmesi bekleniyor. Örneğin bu düzenlemeye göre Sony’nin Kasım 2020’da satışa sunmayı planladığı yeni oyun konsolu PlayStation 5 (PS5) Türkiye’ye geldiğinde yüzde 20’lik ilave gümrük vergisine tabi olmuş alacak.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı enflasyon sepetinde de kendine yer bulan oyun konsollarının ortalama satış fiyatlarına bakıldığında son dönemde oldukça dalgalı bir seyir izlediği görülüyor.


Zam şampiyonu bile olmuştu

Geçen yıl yüzde 120’leri bulan fiyat artışlarıyla kendine zam şampiyonları arasında da bulan oyun konsolu pazarında bu fiyatlarda, Sony, Microsoft ve Nintendo’nun yeni modellerinin Türkiye pazarına girmesi de etkili oluyor.

Yeni modellerin gelişi, ortalama fiyatı yukarı çekerken, eski modellerin ağırlıkta olduğu dönemlerde ise kampanya ve indirimlerin de etkisiyle fiyatlarda aşağı yönlü hareketler gözleniyor.

Örneğin TÜİK’in veri tabanına bakıldığında Ocak 2019’da Türkiye’de ortalama madde fiyatı 3076 TL olan oyun konsolu, Mart 2019’da 3260 TL’ye kadar çıkmış. Bu tarihten sonra düşüşe geçen ortalama oyun konsolu fiyatı, Aralık 2019’da 3021 TL, Mart 2020’de ise 2795 TL olatak kayıtlara geçmiş.

Hangi ürünlere ek vergi getirildi?

Aşağıdaki ürün ve eşyalara ilave gümrük vergisi uygulanması kararlaştırıldı.

  • Kauçuk iplik
  • Tutkal, yapıştırıcı
  • Plastik plaka/levha
  • Demir veya çelikten vida
  • Plastik ve metal düğme
  • Bazı kaynak telleri
  • Kağıt kesme makinesi
  • Hava perdesi
  • Transformatör
  • Redresör
  • Sesli işaret cihazı
  • Kesintisiz güç kaynağı
  • Hoparlör
  • Röle
  • Multimetre
  • Saat
  • Kronometre
  • Aydınlatma cihazı aksam ve parçaları
  • Hidrolik pres
  • Video konsolları
  • Oyun konsolu
  • Bayram ve karnaval eşyası
  • Sirk eşyası
  • Çıtçıtlar ve bunların aksamları
  • Golf sopası
  • Açık hava oyunları

Söz konusu ilave gümrük vergisi oranları ürünlere göre yüzde 5 ile yüzde 50 arasında değişecek.

Ayçiçeği yağı ve tohumu ithalatında vergi düzenlemesi

Öte yandan temel gıdalarda arz güvenliği ve fiyat istikrarını sağlamak amacıyla ayçiçeği yağı ve tohumu ithalatında da hasat dönemine kadar uygulanmak üzere gümrük vergisi düzenlemesi yapıldı.

Buna göre, hasat öncesi 1 Haziran 2020’ye kadar ham ayçiçeği yağında yüzde 30 olan gümrük vergisi yüzde 18, yağlık ayçiçeği tohumunda yüzde 13 olan gümrük vergisi yüzde 9 olarak uygulanacak.

Tekstil ve konfeksiyon ürünleri ithalatında gümrük vergisi düzenlemesi

Ayrıca başka bir Cumhurbaşkanı Kararı’yla da gelişmekte olan ülkelerden tekstil ve konfeksiyon ürünleri ithalatında düşük oranda uygulanan ilave gümrük vergileri diğer ülkelerin seviyesine çıkarıldı.


Söz konusu düzenlemelerle yerli üreticilerin desteklenmesi ve istihdamın korunması amaçlanıyor.

BDDK’dan bankaların kredi işlemlerine ilişkin yeni düzenleme


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.