Yumurta kolesterolü düşürür mü?

Evet, evet. Yumurta kolesterolü düşürür! Yanlış okumadınız. Bırakın kolesterolü yükseltmesini, uzun süre düzenli tüketildiğinde kolesterolü düşürdüğü kanıtlanmıştır.

yumurta

Yumurta kolesterolü düşürür!

Ne yazık ki, bundan yaklaşık 50 sene önce başlayan bir yanlış bilgilendirme/propaganda ile insanları talihsiz bir şekilde yumurtadan uzaklaştırdılar.


Sadece bununla da kalmadılar. Kolesterol, kapitalist düzene hizmet eden ilaç sanayisinin âdeta bir aracı haline geldi. (Kapitalizmin esiri olarak modern tıbbın daha başka neler yaptığını Soner Yalçın’ın ‘Kara Kutu’ kitabından okuyabilirsiniz.)

Deney

Yıllar önce okuduğum bir beslenme üzerine kaleme alınmış bir eserde, kitabın yazarı uzun süre düzenli yumurta tüketildiğinde, bırakın kolesterol seviyesinin yükselmesini, o seviyenin düşeceğini iddia ediyordu. Ve bunu, vaka üzerinden destekliyordu. Böyle bir deneyi, herkes belirli bir dönemde günlük ortalama yumurta tüketimini artırarak (bittabii diğer beslenme alışkanlıklarını mümkün mertebe aynı tutarak) kan tahlilleri sonucunda tespit edebilir.

Aktardığım konu, benim de merakımı cezbettiğinden, kendi vücudumda bu deneyi yapmaya karar verdim 4 sene önce. Neden 4 sene önce derseniz, bundan önceki kan tahlilini 2016 yılında yaptırmıştım. Sonuncusunu da, 2020 yılında yani bu sene kısa süre önce yaptırdım. Şimdi bazılarınızın ‘İyi de, bu muhtemel değişimin sadece yumurta kaynaklı olduğundan nasıl emin oluyorsun?’ dediklerini duyar gibiyim. Ancak ben yakın çevremin de bildiği gibi yemek yeme alışkanlıklarımı pek değiştirmem. Örneğin, yaklaşık 20 yıldır her sabah (istisnalar hariç) 30-40 ml. zeytinyağı içiyorum. Zeytinyağı konusuna başka bir yazı da değinmek isterim.

2016 yılındaki tahlilden sonra, günlük yumurta tüketimimi arttırdım. Arada geçen süre zarfında, günde ortalama 1,5 ila 2 yumurta yemişimdir. Şunu da ilave etmek isterim ki, böyle bir deneyi yapmak için 6-9 aylık bir süreç de kuvvetle muhtemel yeterli olacaktır. Aşağıdaki tabloda, dört yıl içerisindeki kolesterol değerlerinin değişimini görebilirsiniz.


Artan Yumurta Tüketimi ile Kolesterol Değişimi (mg/dl)
Ölçülen Değer Nisan 2016 Temmuz 2020
HDL 54 62
LDL 97  81
Toplam kolesterol 151 143

 

Tablodan da görülebildiği gibi, artan yumurta tüketimi ile yalnızca iyi kolesterol (HDL) artmamış, aynı zamanda toplam kolesterol değeri de düşmüştür.

Yumurtanın faydaları

Aslında bu sonuca çok da şaşırmamak lazım. Sonuçta, Canan Karatay’ın yıllardan beri bu gerçekleri anlatmaktan dilinde tüy bitti. Hâlen kendisini ciddiye almayan insanlar var. Hâlbuki, verdiği bazı örnekleri abartarak kendisinin beslenme konusundaki derin bilgisini gölgelemekten başka bir şey yapmıyor mevzubahis odaklar. Bu şekilde de, bize bir çok besin maddesi üzerinden yıllardır zehir yediriyorlar. Ama bu başka konu.

Biz dönelim yumurtanın faydalarına. Kan değerlerinin daha da iyiye gitmesinin yanı sıra, size farkına vardığım iyi faydadan daha bahsedeceğim. Bunlardan birincisi cilt ile ilgili. Yumurta tüketimim arttığından beri, cildimin özellikle de yüzümün derisinin çok daha dirençli ve düzgün olduğunu farkediyorum. İkincisi de, eskiden daha sık karşılaştığım (özellikle uzun araba yolculuğu sırasında) yorgunluğun sıklığının çok çok azalmış olması.

Tüm bunların ışığında belki de yapmam gereken, beslenme alışkanlığımda diğer konularda bir değişikliğe gitmeden, ortalama yumurta tüketimimi biraz daha artırmaktır. En nihayetinde, Canan Karatay’ın verdiği 10 yumurta hedefine daha çok yolum var. 🙂

Dediğim gibi, deneyi kendi üzerinizde yapmak çok kolay. Deneyin, yumurtanın faydalarından kendiniz emin olun.


Şu Corona günlerinde, bol yumurtalı ve sağlıklı günler dileklerimle.

Yumurta yaraların iyileşmesine bile yardımcı oluyor!