Almanya, Türk kökenli şahısların banka hesaplarına erişebilecek!

Almanya, ülkesindeki Türk kökenli tüm şahısların banka hesap bilgilerini ve Türkiye’deki her türlü kazanç bilgilerini Türkiye’den alacağını “resmen” duyurdu. Almanya’nın planı, yurt dışındaki bu paraların “vergilerini” alabilmek. Böylece, yaklaşık 10 milyar Euro’luk yeni bir vergi ve cezasını tahsil edebileceği hesaplanıyor. Türkiye anlaşmayı 2011 yılında imzalamış, 2019 yılında onaylanmıştı.

Almanya, Türk kökenli banka hesapları

Almanya, Türk kökenli şahısların banka hesaplarına erişebilecek!

Almanya, Türkiye‘nin yurt dışındaki Türkler’i dikkate almadan imzaladığı “Banka ve finansal bilgilerin otomatik paylaşımı” anlaşmasını, bu yıl sonu itibariyle yürürlüğe koyacağını açıkladı. Almanya Maliye Bakanlığı (BMF), 1 Temmuz 2020 tarihli bir yazıyla, Türkiye’den hesap bilgilerini alacağını duyurdu.


Otomatik Bilgi Paylaşımı ile Almanya, ülkesinde yaşayan Türk ve Türk kökenli gerçek ve tüzel kişilerin, her türlü finansal bilgisine ulaşabilecek. Benzer açıklamayı İsviçre de yaptı.

Anlaşmaya göre, Almanya’daki Türk ve Türk kökenlilerin, Türkiye’deki banka hesapları, bu hesaplara gelen her türlü banka hareketi, borsa veya diğer finansal yatırım gelirleri, finans kurumlarındaki sigorta ya da sermaye gelirleri, hesap sahibinin kimlik ve adres bilgileri, hesap özetleri, faiz – kar payı ve satış kazançları, emeklilik gelirleri, kira gelirleri Türkiye tarafından Alman Maliye Bakanlığı’na bildirilecek.

1 Ocak 2021’de başlayacak

Almanya, corona virüsü salgını nedeniyle bilgilendirmenin 1 Ocak 2021’de başlayacağını duyurdu. 1 Ocak 2021’den sonra, 2020 yılına ait hesaplar bildirilecek. Hesap bildirimleri 30 Eylül 2021’e kadar tamamlanacak.

Şimdiye kadar 50 ülkeyle Otomatik Bilgi Paylaşımı sistemini başlatan Almanya, bu sayıyı bu yıl 100’e çıkarıyor. Kalan diğer OECD ülkeleri ile de önümüzdeki aylarda yeni başlama tarihleri belirlenecek.

10 milyar Euro ek gelir

Almanya, 50 ülkeden şimdiye kadar kendi maliyesinin bilgisinin olmadığı 10 milyon hesaba ulaştı. Gurbetçilerin hesaplarına da erişilmesi halinde bu sayının daha çok artacağı hesaplanıyor.

Almanya’nın bütün planı, yurt dışındaki bu paraların “vergilerini” alabilmek. Böylece, yaklaşık 10 milyar Euro’luk yeni bir vergi ve cezasını tahsil edebileceği hesaplanıyor.

Uluslararası şirketler adına vergi ve mali denetimler yapan KPMG şirketi, “Otomatik Bilgi Paylaşımı… Türkiye, Almanya’ya hesap bilgilerini aktarıyor” başlığı ile tüm uluslararası müşterilerine bir bilgi notu hazırladı.


Otomatik bilgi değişimi anlaşması nedir?

OECD tarafından oluşturulan “Vergi Konularında Karşılıklı İdari Yardımlaşma Sözleşmesi“ne bugün itibarıyla Avrupa Birliği üyesi ülkelerin tamamının yanı sıra İsviçre, Norveç, Brezilya, Hindistan gibi ülkeler de dâhil 136 ülke taraftır. Sözleşme, uluslararası vergisel işbirliği ve şeffaflığın bir gereği olarak 2011 yılında Türkiye tarafından da imzalanmıştır.

Bugün itibarıyla 107 ülkenin taraf olduğu “Finansal Hesap Bilgilerinin Otomatik Değişimine İlişkin Çok Taraflı Yetkili Makam Anlaşması“nı da Türkiye 21 Nisan 2017 tarihinde imzalamış ve 31 Aralık 2019 tarihinde onaylamıştır.

Bu anlaşmaya göre, imzacı ülkeler, karşılıklılık temelinde, ilgili ülkelerin mukimlerine ait finansal kuruluşlardan topladıkları finansal hesap bilgilerini, talep gerekmeksizin (otomatik olarak) her yıl ilgili ülkeyle paylaşacaklardır.

Türkiye’de otomatik bilgi değişimi için bilgileri toplamaya ve paylaşmaya yetkili makam, Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı Gelir İdaresi Başkanlığıdır.

KPMG: Geriye dönük hesaplar da incelenebilir

Bilgi notu Almanca ve Türkçe olarak hazırlandı. KPMG, 1 Ocak 2021’den itibaren Türkiye’nin banka hesaplarını bildirmeye başlayacağını duyurarak, “Federal Merkezi Vergi Dairesi, iletilen veri kayıtlarını filtreleyecek ve yurt içinde yaşayan vergi mükelleflerini vergi numaralarıyla eşleştirecek. Daha sonra ise bilgiler ilgili vergi dairelerine iletilecek.

Orada, Türkiye’deki gelirlerin Almanya’daki vergi beyanlarında geçerli şekilde beyan edilip vergisinin ödenip ödenmediği incelenecektir. Türkiye ile ilgili bu bilgiler gerçi sadece 2020 yılı için olmaktadır. Ancak bu bilgiler daha önceki yılların hesap bakiyeleri ve gelirleri konusunda bir saptamayı da sağlar. Kuşku bulunduğunda maliye daha önceki yılların geliri hakkında tahmini değer biçebilir” ifadesi kullanıldı.

Kendinizi ihbar edin çağrısı

KPMG açıklamasında, Almanya’da yaşayan ve Türkiye’de hesabı olan tüm gerçek ve tüzel kişilerin bundan etkileneceğini belirtti ve şu ana kadar Türkiye’deki gelir ve kazançlarını bildirmemiş olanların bu yılın sonuna kadar kendini ihbar etmesi gerektiği vurgulandı.

Kendini ihbar edenler, son 5 yılın ayrıca hesaplanan vergilerini ödeyecek. Etmeyenler 10 yıl geriye dönük vergi ve ceza ödeyecek. Türkiye’de parası olduğu halde, Almanya’dan sosyal yardım, devlet yardımı almış olanlara ise ceza soruşturmaları açılabilecek.


Kaynak: SözcüT24

Almanya’da Corona önlemlerine karşı tepkiler giderek artıyor!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.