Ahmet Davutoğlu gelecekte başbakan adayı olabilir mi?

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’nun, AKP’den ayrılıp yeni parti kurması sağ muhafazakar seçmende, özellikle AKP’den ayrılanlara alternatif oluşturdu. Gelecek Partisi, seçimlerde AKP’nin ikamesi olabilir mi onu da beraber izleyip göreceğiz…

Ahmet Davutoğlu gelecekte başbakan adayı olabilir mi?

Ahmet Davutoğlu gelecekte başbakan adayı olabilir mi?

Ahmet Davutoğlu, akademide, dış politika konusunda Hüseyin Bağcı Hoca ile birlikte önemli isimlerden biridir. Geçmişte, bugünkü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Davutoğlu Hoca’yı dış politikada önce müsteşar, sonra dışişleri bakanı ve ardından başbakanlık koltuğuna getirdi. “Getirdi” diyoruz; çünkü, maalesef AKP iktidarında seçimden çok ‘atama’ ile birileri bir yere geliyor.


Sayın Davutoğlu, dışişleri bakanlığı görevinin sonuna geldiğinde görevi bırakıp üniversiteye dönmek isterken; (o günlerde) Başbakan Erdoğan, onu ikna edip “Biz, sizi yakın gelecekte başbakan olarak görmek istiyoruz” diyerek ikna etti.

Ahmet Davutoğlu, AKP içerisinde çok hızlı bir yükseliş trendi gösterdi. Partinin başına geçti ve seçimlerde AKP içinde, Erdoğan’dan daha fazla oy aldı.

Abdullah Gül‘ün partiye geri dönmemesi için birçok şey yapılmıştı. Bir anlamda Gül, ekarte edildi ve onun yerine Davutoğlu geldi.


Hoca, Başbakanlık koltuğuna oturup parti içinde güçlü bir imaj oluşturunca işin rengi değişti. Birçok AKP’li isim bu durumu hazmedemedi. O günlerde sistem değişmediği için Cumhurbaşkanı Erdoğan, AKP içerisinde daha geri planda kaldı.

Davutoğlu parti içinde güçlenince önü kesilmesi gerekiyordu. Davutoğlu maalesef “laf dinlemeyince” Merkez Başkanı Murat Çetinkaya gibi görevden el çektirilmesi gerekti. Bir anlamda Hoca’nın suyu ısınıyordu. Onun yerine AKP’li Aydın Ünal‘ın deyimi ile daha “düşük profilli” biri gerekiyordu. ‘Düşük profilli’ biri midir bunu kamuoyu karar versin ama Davutoğlu’nun yerine Erdoğan’a en yakın isimlerden biri olan Binali Yıldırım başbakan oldu…

Hoca dış politikada ‘Neo Osmanlıcılık’, ‘değerli yalnızlık’, ‘komşularla sıfır sorun’ politikasıyla ön plana çıkıp bazı konularda başarısız olsa da, siyasete yukarı yönlü bir ivme kazandırdı. Zaten o yüzden partide pek sevilmedi. Doğrusunu söylemek gerekirse kendisi Cumhurbaşkanı Erdoğan’a göre daha ‘yumuşak siyaset’ tavrını benimsedi.

Davutoğlu Hoca, sağ / muhafazakar, İslami kökenli biri olmasına rağmen geçmişte, diğer partilerle iletişimi kuvvetli ve daha liberal bir portföy çizdi. Hatta 7 Haziran 2015‘teki seçimlerden sonra Kemal Kılıçdaroğlu ile bir koalisyon hükumeti kuracaktı; ancak, maalesef engellendi!


Her ne kadar Ahmet Davutoğlu, ideolojik olarak Sol’la ayrı olsa da; Davutoğlu’nun, AKP iktidarına göre siyaseten daha barışçıl, daha demokratik, daha birleştirici, bütünleştirici, çeşitli konularda siyasi paydaşlarla konsorsiyum sağlayarak ortak paydalarda uzlaştırıcı tavrı, gelecekteki bir koalisyon hükumetinde (çok güçlü bir ihtimal olmasa da) Gelecek Partisi ile güçlendirilmiş bir parlamenter sistemde başbakan olma özelliğini kamuoyuna bir kez daha düşündürebilir…

Ümit Özdağ Hoca baltayı taşa vurdu sanki!


Erdal Kişioğlu
Kişioğlu, zıt düşüncelere sahip kişilerle tartışmayı seven ve her olaya bilimsel olarak yaklaşıp, olaylara septik yaklaşmaktan kaçınmayan biridir. Olayları derinlemesine incelemeyi ve yanlışın ortaya çıkarılıp doğruya nasıl ulaşılacağı konusunda fikir üretilip bunun üzerinden felsefe yapılmasını arzulayan biridir. Etik, ahlaki ve hukuki sınırları aşmadan herkesin, her ortamda eleştirilmesi taraftarıdır. Dogmatik düşüncelerden uzak; sormayı, sorgulamayı kendisine görev edinmiş ve bunun çabası içerisindedir… Her türlü bilgi alışverişine açık; farklı görüşlerin çarpıştıkça büyüyebileceğine ve kolektif düşünsel ürünlerin ikamesinin de olabileceğine inanmakta; halk için, halk yararına olan her şeyin de yanındadır…