Maradona: “Tanrı’nın eli” ile Belgrano’nun intikamı

Dünya Kupası’nda Arjantin’in İngiltere’yi elediği elle atılan o golün sahibi Diego Armando Maradona maç bitiminde, “Golü elle mi attın?” sorusuna; “O benim elim değildi, Tanrı’nın eliydi.” diyerek, unutulmayan tarihi cevap vermiş, adeta Belgrano’nun intikamını almıştı.

maradona belgrano

Maradona: “Tanrı’nın eli” ile Belgrano’nun intikamı

Lise yıllarımda her gece, küçük, pilli el radyomu yastığımın yanına koyar, gece 11’de başlayan, müzik ağırlıklı “Gecenin İçinden” programını dinlerdim. Çoğunlukla da radyo açık uykuya dalardım.


Hiç unutmuyorum; Falkland Savaşı’nın yaşandığı en çetin günlerden birinde programın sunucusu, Arjantin’in Belgrano zırhlısının bir İngiliz denizaltısı tarafından torpillenerek batırıldığı haberini vermiş ve “Belgrano’da ölen askerler için çalıyoruz.” diyerek anons ettiği “Dont cry for me Argentina” şarkısını çalmıştı.

Öyle duygusal bir andı ki, o denizciler için gözlerim dolmuştu. Belgrano ile birlikte Atlantik’in soğuk ve karanlık sularına gömülenler, Arjantin’in savaşta verdiği kayıpların yarısıydı. Kurtulanlar günlerce buz kesen okyanus dalgalarıyla boğuştular. O günden beri kurnaz ve kibirli İngilizlere duyduğum öfke hiç silinmedi. Ta ki, 1986 yılına kadar…

O yıl Dünya Kupası çeyrek finalinde İngiltere’ye atılan gayrinizami gol sayesinde Arjantin İngiltere’yi elemiş, bir nebze olsun içim soğumuştu. O gol anındaki sevincimi hiç unutamadım. Hiçbir sevinç o sevincin yerini tutmadı.

İşte elle atılan o golün sahibi Diego Armando Maradona maç bitiminde, “Golü elle mi attın?” sorusuna; “O benim elim değildi, Tanrı’nın eliydi.” diyerek, unutulmayan tarihi cevap vermiş, adeta Belgrano’nun intikamını almıştı. Sonraları anılarında o gol için “İngilizlerin ceplerinden cüzdanlarını aşırmak gibiydi.” demişti.

maradona


Sokaklardan gelen fakir çocuk yalnız Arjantinlilerin değil, benim de kahramanım olmuştu. Bu büyük futbolcunun dün vefat ettiğini öğrendim. Hem de erken kabul edilebilecek bir yaşta… 60 yaşında. Hızlı yaşayıp, genç ölen bu gençlik idolüm ışıklar içinde uyusun. Büyük futbolcuydu.

Maradona: Dünya kupalarında yaşadığım en unutulmaz dakikalar


Taner Erim
1966 yılında İstanbul'da doğan yazar, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nden mezun olmuştur. Hava Kuvvetlerinin çeşitli birimlerinde hekim olarak görev yaptıktan sonra 2010 yılında emekli olmuştur. Halen özel sektörde kulak burun boğaz uzmanı ve bir yüksek öğretim kurumunda öğretim görevlisi olarak çalışmakta olan yazarın ilgi alanları siyasi tarih, sinema ve motosiklettir.