2020 yılı FIFA röportajlarından akılda kalan demeçler

Futbolun zirvesi FIFA, 2020 yılı boyunca resmi web sayfası FIFA.com’da yayınlanan röportajların çarpıcı parçalarını bir araya toplayarak duygusal bir seçki yayınladı. Sizin için çevirisini yaptık, zevkle okuyacağınızı umarım.

2020 yılı FIFA röportajlarından akılda kalan demeçler

2020 yılı FIFA röportajlarından akılda kalan demeçler

Cafu / Pele’nin 80. yaş günü anısına:

“Pele futbolda devrim yaptı. Pele bir savaşı durdurdu. Pele ülkeleri birleştirdi, aileleri birleştirdi. 1970 yılında doğdum, ırk ve dil sorunu yoktu. 2002’de dünya şampiyonu oldum. Ben kaptandım. Dünya Şampiyonluğu kupasını kimden alma onuruna sahip oldum? Pele! Konuşmayı sürdürürsem, ağlayacağım. Gerçekten çok duygusal!”


Pele / 80. yaş günü röportajında:

“Pele’nin 80 yıllık yaşamında, eksik olan tek şey aya gitmektir. Ayda futbol oynanmaya başlayınca, oraya gidip biraz top oynayacağım.”

2020 yılı FIFA röportajları pele

Ivan Rakitic / Lionel Messi hakkında:

“Yüzde yüz futbol. O başka bir seviyede. Diğer büyüklere saygım sonsuz ama yalnızca bir tane bir numara var, o da Leo. O’nun yanında 311 maç oynamak rüya gibiydi. Ben çok eğlendim. Söyleyeceğim tek şey: “Her şey için teşekkür ederim Leo, senin yanında oynamanın benim için ne kadar önemli olduğunu bilemezsin.”

Taffarel / Hayatında gördüğü en iyi oyuncuyla ilgili soruya verdiği yanıt:

“Maradona. Maradona’nın büyük bir hayranıyım. Onun oyun şeklini izlemek çok zevkliydi; sahada takımı için savaşma biçimi, inanılmaz tekniği. Messi’ye yönelik olumsuz bir şey söylemek, başına bir kurşun sıkmakla aynı. Barcelona için ne yaptığına bir bakın. İstatistikleri şaşırtıcı. O bir fenomen. Karşılaştırma yapmayı sevmiyorum. Farklı zamanlarda oynadılar. Maradona en iyisiydi ve şüphesiz şu anda Messi dünyanın en iyisi. Messi ve Cristiano Ronaldo yıllardır farklı bir seviyede. Karşılaştırmayı sevmiyorum ama Maradona’yı izlemek bir zevkti.”

Rodrigo de Paul / Lionel Messi hakkında:

“O’na kesinlikle saygı duyuyorum. Ama onunla bir şeyler paylaşmaya başladığında, o kadar şeffaf ki, ne düşündüğünü söylemek yerine, ona küçük çocuklarını sormak veya Valencia-Barcelona maçında yaptıklarıyla dışarı çıkmama neden olduğunu söylemek istiyorum (Gülüyor). Kaptanınız olursa, O’nun için savaşa girersiniz.”

messi 2020 FIFA röportajları

Lothar Matthaus / Erling Haaland hakkında:

“O bir fenomen. Zaten her şeye sahip ve henüz çok genç. O, lider oldu bile. Hızlı, sağlam ve doğru koşular yapıyor. Tutkusu var. Birinci sınıf bir forvet oyuncunun ihtiyaç duyduğu her şeye sahip. Bir noktada Ronaldo veya Lewandowski’nin izinden gidecek. Diğer oyuncuların 20 yaşındayken sahip olmadığı birçok yeteneğe sahip.”

Neymar / Kylian Mbappe hakkında: 

“Kylian bir fenomendir. Tarihin en iyi oyuncularından biri olma potansiyeline sahip. Onu takım arkadaşı olarak görmek büyük bir onur. Birbirimizi sahada ve saha dışında da çok iyi anlıyoruz. Onu seviyorum!”

Dominic Calvert-Lewin:

“Soyunma odasında ismimin yanında 9 numarayı görmek ve İngiltere fırmasını giymek kesinlikle inanılmazdı. Sonra sahaya çıkıp gol atmak… Duygusal bir şey, ailenizin ne kadar gurur duyacağını düşünürsünüz. Daha sık olmasını istediğim bir şey. Buna bağımlıyım. İngiltere için büyük şampiyonalarda lider olmak ve gol için güvendikleri adam olmak istiyorum.”

Cafu / Karşılaştığı en zor oyuncu hakkında sorulan soruya verdiği yanıt:

“Ronaldinho Gaucho. O kadar öngörülemezdi ki, Aklınıza gelemeyecek şeyler yapabiliyordu. Tutulması neredeyse olanaksızdı.”

Andrea Bocelli:

“Futbol, ​​bir opera yapıtının sizi ateşlediğinde hissettiklerinize benzer duygular uyandırabilir. Futbol, ​​ritüel anlamında, sağlıklı fanatizmi ve abartılı kabileciliği cezbetme kapasitesiyle, oyunun içine yaşamı da yansıtır. Ölüme meydan okuma, cömertlik ve kahramanlık dürtüleri, ölümcül talihsizlikler ve muhteşem zaferler çağrıştırır. Heyecan veren ve hareket eden, birleştiren ve bölen bir oyun.”

Firmino / Philippe Coutinho hakkında:

“O, olağanüstü. O, bir sihirbaz. Büyülü güçleri var. Var olmayan, sizin üretemediğiniz oyunlar üretir. Ne yaptığını anlamak için oyunlarını tekrar tekrar izlemelisiniz. O inanılmaz bir oyuncu. Dünyanın en iyi oyuncularından biridir.”

Claudio Pizarro:

“Umarım hepsi benden alınmaz! Lewandowski (Bundesliga’da bir yabancı oyuncu tarafından atılan) en çok gol rekorunu kırdı ama Bundesliga’da hat-trick yapan en yaşlı oyuncu rekorunu benden almakta zorlanacaklar!”

2020 FIFA Claudio Pizarro

Roger Milla / İtalya 90, Kamerun Milli Takımı’nın yıldızı:

“Tarif edilemez. Kesinlikle büyük bir sevinç vardı. Daha ileriye gitmeyi çok isterdik çünkü daha fazlasını yapmak için gerekenlere gerçekten sahiptik. Her şeyi yapabileceğimize ikna olmuştum. Memnuniyetle karşılandık. Kahramanlar olarak Kamerun’a döndüğümüzde büyük bir şey başardığımızı anladım.”


Gary Player / Güney Afrika 2010 hakkında düşündükleri:

“Kesinlikle inanılmaz. O ne deneyimdi! Ailem ve ben finalin yanı sıra birçok maçı seyrettik. Güney Afrika ve tüm insanlarının, bir ülke olarak bir araya geldiğini daha önce hiç görmemiştim ve ne yazık ki o zamandan beri bir daha görmedim. Ortam tek kelimeyle inanılmazdı ve ev sahibi olarak mükemmel bir iş çıkardığımızı düşündüm.”

Xavi / İspanya’nın Güney Afrika 2010 zaferi hakkında:

“Tarih yazdığınız duygusu inanılmaz birşey. Kupa elimizde üstü açık bir otobüste Madrid’te turlarken yapılan kutlamaları canlı gibi anımsıyorum. İspanya’da zafer herkese muazzam bir sevinç yaşattı. Bu, yaşamım boyunca belleğimde kalacak bir şey.”

Richarlison:

“Bu benim markam! Tabii ki Dünya Kupası’nda güvercin dansı yapmayı hayal ettim. Taraftarlar güvercin dansını gerçekten seviyor, özellikle çocuklar. Bunu Neymar ile birlikte Seleção için yaptım, kulübüm için yapıyorum. 2022 Dünya Kupası’nda defalarca gol atmak istiyorum.”

Zlatko Dalic / Rusya 2018’den sonra Hırvatistan teknik direktörü olarak kalmasının nedeni:

“Dünya Kupası’ndan sonra, Avrupa Kupası’nı kazanmadıkça işlerin daha iyi olamayacağını anlamış olsam da, görevimde kalmayı takımımıza ve taraftarlarımıza borçlu olduğumu hissettim. Çünkü bu taraftarlar oyunculara ve bana karşı çok sevgi gösterdi. Diğer tekliflerin her zaman orada olacağına inanıyorum, ancak bu pozisyonda olmak, ülkenize inanılmaz mutluluklar getirmek için bir kez daha denemek paha biçilmez birşey.”

Jan Oblak:

“Çocukken, Slovenya’nın Fransa 2000 ve Japonya/Kore 2002’ye katıldığını gördüm. Daha sonra Güney Afrika 2010’a da ulaştık. İnsanların ne kadar mutlu olduğunu görmüş biri olarak bu neşeyi ülkeye geri getirmeyi çok isterim. Ve yalnızca onlar için değil. Bir Dünya Kupası veya Avrupa Kupası’nda oynamak benim için bir çocukluk düşünün gerçekleşmesi olacak, bu yüzden bunu başarmak için elimden gelen her şeyi yapacağım.”

jan oblak 2020 FIFA

Gael Clichy:

“Arsenal’de Cumartesi günü maçımız olduğunda Patrick Vieira’nın üstü daha Pazartesi gününden sahada kirlenmiş olurdu. Genç bir oyuncu olarak düşünüyorum, ‘Tamam, kaliteyi bir kenara bırak çünkü asla onun gibi olamayacaksın ama bağlılık ve iş ahlakı açısından, bu adam ile eşleşmiyorsun bile.’ Bunu yaparak uzun yıllar boyunca sektörde kalma şansım olduğunu biliyordum.”

Danilo / Ronaldo hakkında:

“Cristiano tartışılmaz bir harika. Maçlarda yaptığı şeyler ve istatistikler her şeyi anlatıyor. Belki de onu diğerlerinden ayıran şey, oyunun her alanında iyi olmasıdır. Ve O gerçekten sıradışı bir adam. Her şey hakkında sohbet ediyoruz. Çok insani bir yanı var. Hep Brezilya hakkında sorular soruyor. Örneğin, COVID sırasında Brezilya’da durumun nasıl olduğunu her zaman soruyor. Brezilya için endişeleniyor. Çok insancıl ve gerçekten iyi.”

Siphiwe Tshabalala:

“Sonrasında neler yaparsam yapayım, her zaman kariyerimdeki en büyük gol buydu. Çünkü pek çok yaşama dokundu ve pek çok insana neşe getirdi. Onu her zaman seveceğim. Gol, çok güzel ama bir birey olarak benden daha büyük. On yıl önce olmasına karşın, hala dün gibi geliyor. Çünkü her gün insanlardan bu golü anımsatan  mesajlar alıyorum. Bu alçakgönüllü olmamı sağlıyor.”

Franco Baresi:

“Gerçek futbol taraftarları savunmacıların ne kadar önemli olduğunu bilirler ve onları takdir ederler. Eğer bir isim vermem gerekiyorsa, o zaman öne çıkan kişi, Liverpool gibi bir takımın lideri olmak için bir savunma oyuncusunun sahip olması gereken kalite, kişilik ve gücü gösteren Virgil van Dijk’tir.”

Franco Baresi

Jimmy Butler / Spora nasıl başladığı hakkında:

“2016’da olimpiyatlara gittiğimden beri bu işin içindeyim. İstediğimiz maçı izleme olanağımız vardı ve daha önce hiç futbol maçı görmemiştim. İzlemek için Olimpiyatlardan daha iyi bir yer var mı? Biz, Neymar ve Brezilya’nın galibiyetini izledik. Bunun çılgınca olacağını biliyordum çünkü maç Brezilya’daydı ve finalde Brezilya Ulusal Takımı oynuyordu. Bir Amerikan futbolu ya da basketbol maçından tamamen farklı bir seviyede olacağını biliyordum. Oyunun seviyrsi yüksekti ve kalabalık çok ilgiliydi. Herkes ayakta ve sürekli ses çıkarıyor gibi hissediliyordu. Oyunu sevmemi sağladı ve futbolla ilgili merakım çok arttı.”

Tostao / Meksika 70 finali hakkında:

“Üçüncü golden sonra, yani İtalya’nın ulaşabileceğinin ötesinde olan golden sonra, duyguya boğulmuştum. Ağlamaya başladım ve kendimi durduramadım. O Dünya Kupası’na ulaşmak için yaşadığım her şeyi düşünüyordum. Gözümden ameliyat olmak için tüm dünyayı dolaştım. Kadro dışı kalmaya çok yakındım ve neredeyse çağrılmayacaktım. Tekrar oynamaya alışmak gerçekten zordu. Dünya şampiyonu olacağımızı anladığımda, ağlamamak için kendime engel olamadım.”

Hepinize mutlu ve sağlıklı bir yıl dilerim.


Kaynak: Fifa.com. “The best of FIFA’s 2020 interviews.” (30 Dec 2020) https://www.fifa.com/news/the-best-of-fifa-s-2020-interviews

3F: Futbol, Fado, Fiesta: Futbol, tribün ve siyaset üzerine


Koray Erdivanlı
1975 yılında İstanbul’da doğdu. 1993 yılında Özel Işık Lisesi’nden mezun olduktan sonra 1998 yılında Marmara Üniversitesi Kamu Yönetimi (Fransızca) bölümünden lisans derecesi aldı. Western Michigan University ve İstanbul Teknik Üniversitesi’nde MBA dalında yüksek lisans yaptı. 2021 yılında Hacıbektaş Belediyesi tarafından düzenlenen kısa öykü yarışmasında 'Üç Öğüt' adlı öyküsüyle birincilik ödülü; 2022 yılında 25. OŞYAD Geleneksel Şiir Yarışması'nda 'Gurbet' adlı şiiriyle özendirme ödülü kazandı. 2022 yılında 'Yeşil Güller' adlı öykü kitabı ve 'Öfkeli Dargınlık' adlı tiyatro oyunu, 2023 yılında 'Dantelli Tuzak' adlı romanı yayınlandı. Başlıca uğraşlarından biri olan filateli alanında 'Çanakkale Savaşı' ve 'İbn-i Sina' temalı koleksiyonlarıyla beş madalya kazandı. Özel sektörde insan kaynakları alanında yönetici olarak çalışmaktadır. Tarih, spor, sinema ve müzik başlıca ilgi alanları arasındadır.