Benitez: Jürgen Klopp’un başarısının sırrı, tutku ve felsefe

Rafael Benitez, Avrupa futbolunun son yirmi yılına damgasını vurmuş çalıştırıcılardan biri… FIFA.com, Yılın En İyileri Ödülleri’ne bir hafta kala ünlü İspanyol futbol adamıyla röportaj yaptı. 

Benitez: Jürgen Klopp'un başarısının sırrı, tutku ve felsefe

Rafael Benitez denildiğinde aklınıza ilk gelen ‘Kazanmadığı kupa var mı?’ sorusu olacaktır. Ne var ki, İspanyol futbol adamının çalıştırıcılık serüvenini baştan sonra incelerseniz tam tersini düşünüp ‘Yaşamadığı başarısızlık var mı?’ sorusu aklınızdan geçtiğinde sakın şaşırmayın. Real Madrid’in altyapısında başladıktan sonra, ilk teknik direktörlük denemeleri Real Valladolid ve Osasuna’da sezonu bitiremediğini, ilk sezonunda La Liga Primera’ya yükselttiği Extremadura’yı ikinci sezon küme düşürdüğünü çok az futbolsever bilir.

Bu başarısız başlangıçtan sonra bir yıl ara verip İngiltere ve İtalya’da kendisini geliştiren ek çalışmalar yaptıktan sonra, Tenerife’de bir kere daha denemeye karar verdiğinde zirveye çıkacağını acaba kestirebiliyor muydu? İlk sezonunda Tenerife’yi La Liga Primera’ya yükselttikten sonra yazdığı başarı öyküsünü hepimiz biliyoruz. Valencia, Liverpool, Inter, Chelsea, Napoli, Real Madrid, Newcastle United ile zaferden zafere koşmasının ardından zorluklarla boğuşmanın tadını özlemiş olsa gerek, Çin Ligi’nden Dalian Pro ile sözleşme imzalayarak Asya’ya gitti.


Rafael Benitez, en aşağıda başlayıp adım adım yükselenlerden biri… Hatalarından öğrenen, pes etmeden çalışan, basamakları sindire sindire çıkan, başardıkça kendini yenileyen… FIFA, resmi web sayfasında ünlü teknik direktör ile röportaj yaparak kariyeri, deneyimleri, futbolun genel durumu ve Yılın En İyileri Ödülleri hakkında görüşlerini aldı. Aşağıda FIFA.com’un röportajını okuyabilirsiniz.

Benitez: Jürgen Klopp’un başarısının sırrı, tutku ve felsefe…

Rafael Benitez

Lionel Messi ve Cristiano Ronaldo, uzun süredir FIFA Futbol Ödülleri’nin kazananlar listesinden çıkmıyor. Onları bu kadar özel yapan şey ne? 

Benitez: Eşit ayarda iki üstün oyuncunun var olması hem futbol hem bu iki oyuncu adına rastlantıdır. Çok rekabetçiler, motivasyonları sürekli yüksek ve her zaman kazanmak istiyorlar. Bu son derece önemlidir. Şampiyonluk kazanmak istiyorsanız, bu zihniyete sahip oyunculara ihtiyacınız var. Başarılarının anahtarı tutarlılıkları. Kylian Mbappe ve Erling Haaland bu potansiyele sahip genç oyuncular, ancak tutarlılığa ihtiyaçları var. 

2004’ten 2010’a kadar Liverpool’da başarılı bir büyünün tadını çıkardınız. 2019’da FIFA En İyi Erkek Çalıştırıcı Ödülü’nü kazanan, şu anki teknik direktör Jurgen Klopp hakkında ne düşünüyorsunuz?

Benítez: O harika bir çalıştırıcı. Tabii ki çok iyi bir takımı var ama kendisi de çok iyi bir motive edici. Sonunda, en büyük hedeflere ulaştı. Liverpool ile Premier Lig ve Şampiyonlar Ligi’ni kazanmak büyük başarı. Bunun kulüp için ne anlama geldiğini biliyorum ve başardığına sevindim. Oyuna olan tutkusu ve futbol felsefesi başarısının anahtarıdır.

Rafael Benitez

30 yıldır teknik direktörlük yapıyorsunuz, başladığınız günden bugüne kadar sizce mesleğinizde neler değişti? 

Benítez: Bence genel olarak büyük ölçüde aynı kaldı. Tek fark sosyal medyadır. Maçlar sırasında veya sonrasında her hareketiniz veya kararınız dakikalar içinde internette yayınlanıyor. Taraftarlar sosyal medyada olayları tartışıyorlar, geçmişte böyle birşey yoktu. Şu anda, bu baskıyla başa çıkmak zorundayız.

Bir gün sizi bir milli takımın başında görecek miyiz? 

Benitez: Bunun için hala biraz genç olmama karşın, sonunda bir milli takıma teknik direktörlük yapabilirim. İlke olarak milli takım işini kesinlikle gözardı etmiyorum ama, ben oyuncularla her gün çalışmayı seviyorum. Her zaman sakin kalmak ve doğru zamanda doğru kararları vermek önemlidir. 

Kalecilikte değişiklikler oldu mu?

Benitez: Kesinlikle! Geçmişte asıl olan şutun durdurulması ve ceza sahasının kontrol edilmesiydi, ancak şimdi ayaklarınızı da iyi kullanmalısınız. Buna dayanarak, Marc-Andre ter Stegen (Barcelona) kesinlikle şu anda en iyi kalecilerden biri. Jan Oblak (Atletico Madrid) da büyük bir yetenek. İngiltere’de, Alisson (Liverpool) ve Ederson (Manchester City) tarzındaki bu çağdaş kaleci türüne büyük talep var.

rafa

Röportajımızı bitirmek için size bir dizi hızlı soru soracağız. Birincisi, çalıştırdığınız en iyi oyuncu kim? 

Benitez: Steven Gerrard. 


Hiç çalıştırmadığınız en iyi oyuncu? 

Benitez: Lionel Messi. 

En iyi oyun? 

Benitez: Anfield’da Real Madrid’i 4-0 yendiğimiz maç.

Teknik direktörlük yaptığınız en iyi lig? 

Benitez: İngiltere Premier Ligi.

En iyi diziliş? 

Benitez: 4-2-3-1. 

Tüm zamanların en iyi golü? 

Benitez: Maradona’nın, Meksika 86. Harika bir goldü.

liverpool uefa 2005 istanbul

En güzel anınız?

Benitez: 2005 yılında İstanbul’da Liverpool ile UEFA Şampiyonlar Ligi finalini kazanmak. 

En büyük başarınız?

Benitez: Valencia ile kazandıklarım. İki lig şampiyonluğu, bir UEFA Kupası ve bir UEFA Süper Kupası. 

Karşılaştığınız en iyi teknik direktör?

Benitez: Pep Guardiola


Kaynak: Fifa.com – The Best FIFA Football Awards. “Benitez: Passion and philosophy key to Klopp’s success” (08 Dec 2020) https://www.fifa.com/the-best-fifa-football-awards/news/benítez-passion-and-philosophy-key-to-klopps-success

Mattheus: Ödülü hak eden tek oyuncu, Lewandowski!


Koray Erdivanlı
1975 yılında İstanbul’da doğdu. 1993 yılında Özel Işık Lisesi’nden mezun olduktan sonra 1998 yılında Marmara Üniversitesi Kamu Yönetimi (Fransızca) bölümünden lisans derecesi aldı. Western Michigan University ve İstanbul Teknik Üniversitesi’nde MBA dalında yüksek lisans yaptı. 2021 yılında Hacıbektaş Belediyesi tarafından düzenlenen kısa öykü yarışmasında 'Üç Öğüt' adlı öyküsüyle birincilik ödülü; 2022 yılında 25. OŞYAD Geleneksel Şiir Yarışması'nda 'Gurbet' adlı şiiriyle özendirme ödülü kazandı. 2022 yılında 'Yeşil Güller' adlı öykü kitabı ve 'Öfkeli Dargınlık' adlı tiyatro oyunu, 2023 yılında 'Dantelli Tuzak' adlı romanı yayınlandı. Başlıca uğraşlarından biri olan filateli alanında 'Çanakkale Savaşı' ve 'İbn-i Sina' temalı koleksiyonlarıyla beş madalya kazandı. Özel sektörde insan kaynakları alanında yönetici olarak çalışmaktadır. Tarih, spor, sinema ve müzik başlıca ilgi alanları arasındadır.