Xavi: Dünya Kupası’nı bir kere kazandığınızda, sonsuza dek şampiyonsunuz

Katar’da düzenlenecek olan 2022 Dünya Kupası’nın elemeleri başlamak üzere… Şu anda Katar’ın Al-Sadd takımını çalıştırmakta olan Xavi Hernandez Dünya Kupası ve Katar 2022 ile ilgili neler düşünüyor? FIFA.com’un röportajını sizin için yayınlıyoruz…

xavi

İspanya Ulusal Takımı ve Barcelona’nın unutulmaz orta saha oyuncusu Xavi Hernandez 2015 yılında Katar’ın Al-Sadd takımına transfer olup dört yıl boyunca Asya’da top koşturduktan sonra 2019 yılında futbolculuk kariyerine nokta koydu ve teknik direktör olarak takımının başına geçti. Dünya futbolunun zirvesi FIFA’nın, son altı yıldır Katar futboluna hizmet eden Xavi ile dünya kupası ve Katar üzerine yaptığı röportajı sizin için yayınlıyoruz.

Sizce 2022 Dünya Kupası’nın favorileri kimler? Kupaya damga vurabilecek dikkat çeken bir takım var mı?

Xavi: İki yıl sonra Katar’da yapılacak olan Dünya Kupası’nı dört gözle bekliyorum. Gerçekten heyecan verici bir turnuva olacak gibi görünüyor ve birçok takım Katar’a kazanacağına inanarak gidecek. İspanya’nın son yıllarda yapılan uluslararası turnuvalarda iyi oynaması sevindiriciydi. Takım yeniden yüksek seviyede oynamaya başladı. Öncelikle Avrupa Kupası’na, ardından 2022 Dünya Kupası’na büyük bir güvenle gideceğini düşünüyorum.


Avrupalı ulusal takımlar şu anda çok güçlü görünüyor.  Bir favori seçmek olanaksız, ancak Fransa dünya şampiyonu unvanına sahip ve kadrosunun dünya şampiyonu unvanını savunacak güce sahip olduğuna inanarak Katar’a gidecek. Kylian Mbappe ve Antoine Griezmann gibi kazanmaya alışık olanların yanında pek çok heyecan verici oyuncuları var.

Almanya, İtalya, Belçika, Portekiz ve Hırvatistan da yenilmesi çok zor takımlar olacaklar. Bu yüzden bu aşamada hepsini favori görüyorum. Güney Amerika’ya bakıldığında, Brezilya ve Arjantin’in kazanacaklarına her zaman inandıklarını görüyoruz. Her ikisi de güçlü kadroları olduğunu düşünerek şampiyonluğa oynayacaklar. Neymar ve Messi gibi oyuncular birçok genç oyuncunun önünü açıyor. Uruguay, Kolombiya ve Şili de dünyanın en iyi takımlarıyla başa çıkma ve istedikleri sonucu alma konusunda fazlasıyla yetenekliler. Bakalım, hangi takımlar katılma hakkı kazanacaklar… Bence dünya kupası seyir zevki yüksek bir turnuva olacak.

Son birkaç yıldır Katar’da yaşadığım ve buradaki ilerlemeyi ilk elden gördüğüm için, ev sahibi ülkenin turnuvada oynadığını görmek beni gerçekten heyecanlandırıyor. Turnuvaya ev sahipliği yapmak için birinci sınıf tesisler ve stadyumlar inşa etmek için büyük miktarda yatırım yapılmakla kalınmadı, aynı zamanda dünyanın en iyi takımlarıyla rekabet edebilecek bir milli takım geliştirmek için kapsamlı bir çalışma yapıldı. Katar’da yeni bir nesil yetişmekte ve şu anki gelişme hızıyla, yakın bir zaman önce Asya Kupası’nı kazanan Katar’ın, ilk Dünya Kupası’nda çok iyi rekabet edebileceğini düşünüyorum. Katar’da futbol kültürü etkileyici bir hızla büyüyor ve Dünya Kupası’nın yalnızca Katar’da değil, tüm Arap bölgesinde futbolu bir üst düzeye taşımasına yardımcı olacağını düşünüyorum.

xavi Al Sadd katar

Al Sadd’da oynamak için 2015’te Katar’a taşındınız. Deneyimlerinize göre, 2022’de FIFA Dünya Kupası’na giden taraftarlar ev sahibi ülkeye ulaştıklarında neler beklemeliler?

Xavi: 2022 ile ilgili olarak Katar’da heyecan ciddi derecede artıyor. Ülke, futbol taraftarları için muhteşem bir gösteri sunmaya söz verdi ve 2015’te buraya taşındığımdan beri stadyumlardan konaklamaya kadar her noktadaki ilerlemeyi görmekteyim. Eminim ki hem oyuncular hem de taraftarlar için inanılmaz bir turnuva olacak.

Doha’da dolaşıp yerel halkla tanıştığınızda, buradaki insanların futbola duydukları tutkuyu görebilirsiniz. Buraya ilk taşındığımda ne beklemem gerektiğini bilmiyordum. 25 yıl sonra Barça’dan ayrılıp Katalonya’da alıştığımdan farklı bir kültüre ve geleneklere sahip olan dünyanın başka bir parçasına gitmek benim için tamamıyla yeni bir deneyimdi. Ancak, Katar’da yaşamla ilgili neredeyse her şeyi sevdiğimi itiraf etmeliyim. Hava neredeyse her gün güneşli, insanlar saygılı ve arkadaş canlısı. Bu yüzden çalışmak için çok rahat bir yer. Aynı zamanda çok az suç işlendiği için çok güvenli bir ülkedir. Bu nedenle aile yaşamı için harika bir yer.

Bence taraftarlar burada harika bir deneyim yaşayacak. Stadyumlar süper etkileyici ve mümkün olan en iyi taraftar deneyimini sağlamak için inşa edildiler. Sahanın içindeki atmosferin inanılmaz olacağını sanıyorum.


Futbol dışında, taraftarlar dünyanın ve kültürün yepyeni bir boyutunu deneyimleme fırsatını yaşayacaklar. Harika sahil otelleri, çok sayıda sevimli lokantalar ve alışveriş merkezleri var. Dünyanın dört bir yanından gelen taraftarlar ile bir şeyler içmek, bir araya gelmek ve atmosfere dalmak için harika bir yer olacak. Bu yüzden Katar’a yolculuk eden taraftarların 2022’de harika bir deneyime sahip olacağını düşünüyorum.

2010’da Dünya Kupası’nı kazanan İspanya Milli Takımı benzersizdi. Bu takımı bu kadar özel kılan temel özellikler nelerdir?

Xavi: Özel bir kuşağın parçası olduğum için çok şanslıydım. Yalnızca Dünya Kupası’nı kazanmakla kalmadık, aynı zamanda Avrupa Kupası’nı da üst üste iki kez kazandık. Bence bu kazanan takımları tanımlayan temel özellikler birbiri için çok çalışan, çok alçakgönüllü ve dürüst bir oyuncu topluluğu olmamızdı. Herkes takım için oradaydı ve takımın iyiliği için elinden gelen her şeyi yaptı. Takım, harika bir yarışı kazanmayı başardı. Bu da maçları kazanabileceğimize güvenerek oynadığımız anlamına geliyor.

Teknik direktörler de bizim için çok şey yaptı. Öncelikle Luis Aragones çekirdek grubu bir araya getirdi. Vincente del Bosque çalışmayı sürdüren kişi oldu ve o dönemde İspanya’da sahip olduğumuz yeteneklerden alınabilecek en iyi sonucu almayı başardı. Çok yetenekli bir kuşaktı. Del Bosque bize, oyuna hükmeden ve izlemesi heyecan verici olan bir futbol stili sergilememiz için güven verdi. Bence o dönem hakkında insanların anımsayacağı şey bu.

2020, İspanya’nın Güney Afrika’daki zaferinin onuncu yıldönümü. Dünya Kupası denince aklınıza ilk gelen anı veya resim nedir?

Xavi: Pek çok muhteşem anı akla geliyor. Güney Afrika’daki zaferin üzerinden on yıl geçti ama dün gibi sanki… Tarih yazdığınızı bilmek inanılmaz bir duygu. Kupa elimizdeyken otobüsle Madrid’i dolaştığımız anı ve kutlamaları hala canlıymış gibi anımsıyorum. İspanya’da zaferin herkese getirdiği sevinç muhteşemdi ve yaşamımın geri kalanında belleğimde yaşayacak bir şey. Dünya Kupası’nı kazandıktan sonra sonsuza kadar dünya şampiyonu olursun, bunu senden kimse alamaz. Başardıklarımız muhteşem, bu yüzden o anları anımsamak beni çok mutlu ediyor ve gururlandırıyor.

Her zaman iyileşmesi gereken bir şey olduğu için mükemmel eşleşmeler büyük olasılıkla mümkün değildir. 2010 Dünya Kupası’nda İspanya’nın en iyi oynadığı maçı seçmeniz gerekseydi, hangi maçı seçerdiniz ve neden?

Xavi: 2010’da oynadığımız en iyi maçın yarı finaldeki Almanya maçı olduğunu düşünüyorum. Almanya’nın da bizimkine çok benzer bir felsefesi vardı. Topu istemek, oyuna egemen olmak, hücuma çıkmak. Bence o maçta ikimiz de benzer bir tarzda oynadık ve o gün onlardan daha iyiydik. Finalde biraz daha fazla acı çektik çünkü oynamamıza izin vermeyen çok sert ve hırçın bir Hollanda takımıyla karşılaştık. Öte yandan, Almanya bize karşı bizim oyunumuzla oynadı ve o gün üstün olan takım bizdik.

xavi ispanya futbol

İspanya egemenliğini topa sahip olma üzerine kurdu. Futbol, geçişlerde hız ve ​​fiziksel gücün çok önemli olduğu bir oyuna dönüşüyor. Sizce, 2010 yılındaki İspanya’nın tarzında oynayan bir takım 2022 Dünya Kupası’nı kazanabilir mi?

Xavi: Topa daha fazla sahip olan ve daha sık hücuma giden takımın, savunma yapan bir takıma göre kazanma şansının daha yüksek olduğuna ikna olmuş durumdayım. Ben ikna oldum çünkü bir oyuncu olarak bu şekilde yaşadım ve oyun sırasında o modeli izleyerek başarıya ulaştım. Sonunda hücum yapan, en çok şut atan ve rakip kaleye en yakın olan takım kazanma şansı en yüksek olan takımdır. Kazanması kesin değildir ancak sayımlamaların (istatistikler) lehine çıkacağını düşünüyorum. Evet, bir takım yüksek tempoda, topa sahip olma üzerine bir oyun oynarsa 2022 Dünya Kupası’nı kazanabilir.

Futbolda iki tür çalıştırıcı olduğuna inanıyorum, savunmak isteyenler ve hücum etmek isteyenler. Benim hangi felsefeyi yeğlediğim açık. Bir çalıştırıcı olarak takımımın topa sahip olmasını istiyorum, hücum etmek istiyorum. Rakip sahanın yarısında oynamak istiyorum. Oyuncularımın, topun çoğu zaman bizim elimizde olmasını sağlamak için, karşı takıma çok fazla baskı uygulamalarını istiyorum. Çağdaş oyunda pek çok şeyin geliştiğine inanıyorum. Tabii ki hızlı geçişler ve oyuncuların fiziksel gücü gibi şeylere büyük bir vurgu yapılmakta. Ancak oyunun sonunda, en yetenekli takımın kazanacağına inanıyorum.


Kaynak: Fifa.com. “Xavi: When you win the World Cup you are a champion forever” (18 Dec 2020) https://www.fifa.com

2020 yılı FIFA röportajlarından akılda kalan demeçler


Koray Erdivanlı
1975 yılında İstanbul’da doğdu. 1993 yılında Özel Işık Lisesi’nden mezun olduktan sonra 1998 yılında Marmara Üniversitesi Kamu Yönetimi (Fransızca) bölümünden lisans derecesi aldı. Western Michigan University ve İstanbul Teknik Üniversitesi’nde MBA dalında yüksek lisans yaptı. 2021 yılında Hacıbektaş Belediyesi tarafından düzenlenen kısa öykü yarışmasında 'Üç Öğüt' adlı öyküsüyle birincilik ödülü; 2022 yılında 25. OŞYAD Geleneksel Şiir Yarışması'nda 'Gurbet' adlı şiiriyle özendirme ödülü kazandı. 2022 yılında 'Yeşil Güller' adlı öykü kitabı ve 'Öfkeli Dargınlık' adlı tiyatro oyunu, 2023 yılında 'Dantelli Tuzak' adlı romanı yayınlandı. Başlıca uğraşlarından biri olan filateli alanında 'Çanakkale Savaşı' ve 'İbn-i Sina' temalı koleksiyonlarıyla beş madalya kazandı. Özel sektörde insan kaynakları alanında yönetici olarak çalışmaktadır. Tarih, spor, sinema ve müzik başlıca ilgi alanları arasındadır.