Blind Side (Kör Nokta): İlham veren bir yaşam öyküsü

Siyah bir çocuk ile beyaz bir aile bir araya gelirse neler başarılabilir? İlham veren bir yaşam öyküsü… Blind Side (Kör Nokta)

Blind Side (Kör Nokta): İlham veren bir yaşam öyküsü

Size basit bir soru sorsam… ‘Bir insana yardım ederek onun yaşamında neler değiştirebilirsiniz’ desem, kimbilir aklınıza neler gelir. Eminim ki anlatacak birçok şey girmiştir yaşamınız boyunca belleğinize. Kör Nokta, belleğinizdeki koleksiyona özel bir öykü katmak için yola çıkmış biyografik bir spor filmi. Hem de çevrildiği yıl bütün zamanların en çok hasılat yapan spor fimi olarak rekor kırmayı başaran, türünün en iyi örnekleri arasında hatırı sayılır bir yere sahip olmayı hakeden bir yapıt.

Amerikan futbolcusu Michael Oher’in yaşamı filme esin kaynağı olmuş.

Leigh Anne Tuohy ile Sean Tuohy çifti iki çocuklarıyla varlıklı ve mutlu bir yaşam sürdürmektedir. Leigh Anne, bir rastlantı sonucu tanıştığı Michael Oher adlı evsiz çocuğa yardım elini uzatır. Büyük sorunlar içerisinde büyümekte olan siyah çocuk, çekingenliği nedeniyle çevresine uyum sağlamakta zorluk çekmektedir. Tuohy ailesi, iri cüssesi nedeniyle ‘Büyük Mike’ olarak bilinen sevimli çocuğu kendilerinden biri olarak kabul etmeye karar verirler. Büyük Mike, amerikan futboluna yönelik az rastlanır bir yeteneğe sahiptir.


sandra bullock

Film, 2006 yılında Michael Lewis tarafından yayınlanmış olan ‘Blind Side: Evolution of a Game’ adlı kitaba dayanılarak beyazperdeye aktarılmış.

Yönetmen ve senarist John Lee Hancock gerçek yaşam öyküsünden esinlenmiş olsa da zaman zaman çizgi film şirinliğini andıran sıcak bir anlatım kullanmış, yaşamın acımasızlığını yansıtırken duygusal açıdan ölçülü kalarak seyirciyi ağlatmak yerine düşündürmeyi yeğlemiş. Sandra Bullock öykünün başrolündeki Leigh Anne Tuohy karakterini, Tim McGraw ise Sean Tuohy karakterini canlandırmakta.

Ünlü yıldız Bullock, filmdeki performansıyla o kadar başarılı oldu ki En İyi Kadın Oyuncu dalında Oscar, Altın Küre ve Screen Actors Guild ödüllerini kazandı. Michael Oher’i canlandıran Quinton Aaron ise kariyerindeki ilk başrolüne hazırlanmak için George Tech University’in amerikan futbol takımıyla idmanlara çıkıp futbol oynamayı öğrenmiş ve fiziksel olarak hazır duruma gelebilmek için üç ayda 45 kg zayıflamış.

Kör Nokta, spor filmi türünün ortak özelliği olan ders verici yönüyle de dikkat çekmekte. Öykünün akışı, tıpkı gerçek yaşamda olduğu gibi, zaman zaman ışıldayıp neşelenirken zaman zaman kararıp acımasızlaşıyor. Film boyunca yardımseverlik ve ailevi dayanışma toplumsal değerler olarak yüceltilmiş.

blind side

İnsanlara uzaktan bakarak değil yardım eli uzatarak destek olabiliriz.

Filmin kahramanı Büyük Mike, alkolik ve uyuşturucu bağımlısı bir anne ile hapishanede yaşamını yitirmiş bir babanın oniki çocuğundan biri; evsiz ve kardeşlerinden ayrı. Sıradan bir öykü aslında; yaşamın gerçeği deyip geçiştirdiğimiz, her gün karşımıza çıkan üzücü durumlardan biri.

Kör Nokta, sıradanlaşmış acı gerçeği yıldızlı bir kurtuluş öyküsüne dönüştürebileceğimiz umuduyla yüzleştiriyor bizleri. Uzaktan bakıp acımak yerine yardıma ihtiyacı olan insanlara yardım elini uzattığımızda onların yaşamında neler değiştirebileceğimiz üzerine mükemmel bir mesaj veriyor. Geleceği henüz çocuk denecek yaşta kararmış, yitip gitmeye mahkum olan bir çocuğun sahiplenildiği takdirde ne kadar büyük bir başarıya ulaşabileceğini görüyoruz.

Öte yandan, böyle bir yardımın topluma yararlı olabilmek adına kendimize tanıdığımız bir fırsat olduğunu aklımızda tutmamızda da yarar var. Uygar ve gelişmiş bir toplum oluşturabilmek için kısıtlı olanaklarla yaşayan çocuk ve gençlere destek olup üst basamaklara ulaşmalarını sağlamalıyız. Toplum büyük bir ailedir aynı zamanda ve hepimiz bu ailenin üyesiyiz.  


kör nokta

Bir aileye sahip olmak yaşamboyu süren büyük bir fırsattır.

Film bir insanın yaşam boyu elinden hiç bırakmamak üzere sarılması gereken en değerli varlığın ailesi olduğu gerçeğinin altını kalın bir çizgiyle çiziyor. Aile, yaşamın her anında sağladığı psikolojik, fiziksel ve mali destekle, bir birliğin doğurduğu en büyük kuvvet olarak her zaman yanımızdadır. Bir aile kenetlenip elbirliğiyle hareket ettiğinde aşılması olanaksız görülen zorluklar ufalır ve aşılabilir.

Yönetmen Hancock film boyunca ailenin önemini sıkça yüceltme yoluna gitmiş. Bir örnek vermek gerekirse; Anne Tuohy, Büyük Mike’nin antrenörü ve takım arkadaşlarıyla uyum sorunu yaşadığını gördüğünde çözüm önerisi olarak manevi oğluna, takımını ailesi gibi görmesi gerektiğini iletiyor. Oher, antrenörüne ve takım arkadaşlarına aile üyeleriymiş gibi davranarak takımın performansını şahlandırıp ülke çapında yıldızlaşıyor. Bir başka deyişle, takım ruhunun temelinde aile kavramı olduğuna işaret edilmiş.

Michael Oher’in gerçek yaşamı ile Kör Nokta’da anlatılan öykü arasında farklar var.

Michael Oher

01 Ocak 2020 tarihinde, TieBreaker.com’da yayınlanan ‘The Real Story Behind The Blind Side’ yazısında, Michael Oher’in gerçek yaşam öyküsünün filmdekiyle tıpa tıp aynı olmadığı belirtilmiş. Örneğin, Oher’den alınan bilgiye göre Michael Oher ile Tuohy ailesinin arasındaki ilişki filmdeki gibi bir gecede mükemmel düzeye erişemedi; karşılıklı uyum her iki taraf için uzun zaman aldı.

Ayrıca Oher, senaryo yazarlarının kendisinin yaşamındaki birçok zorluğa değinmediğini, o yıllarda filmde konu edilmeyen daha birçok zorluğun üstesinden gelmek zorunda kaldığını iletmiş. Buna ek olarak, aktör Quinton Aaron’un mesafeli, aşırı ciddi ve gülmeyen Büyük Mike portresinin gerçeği yansıtmadığına da dikkat çekerek kendisinin sürekli gülen ve neşeli bir çocuk olduğunu belirtmiş.

Dinlendirici, sakin ve akılda kalıcı bir film.

Kör Nokta, başından sonuna kadar sıkılmadan izleyebileceğiniz bir film. Spor filmlerinin vazgeçilmezi olan maçlar birkaç eğlenceli sahneyle sınırlı tutulmuş olduğundan spor filmlerine tutkun olmasanız da beğeniyle izleyebilirsiniz. İyi seyirler dilerim.

Filmin Künyesi


Yapım: ABD
Yönetmen: John Lee Hancock
Senaryo: John Lee Hancock
Oyuncular: Sandra Bullock, Quinton Aaron, Kathy Bates

Dünyadan Haberler (News of the World): Tom Hanks’li western filmi


Koray Erdivanlı
1975 yılında İstanbul’da doğdu. 1993 yılında Özel Işık Lisesi’nden mezun olduktan sonra 1998 yılında Marmara Üniversitesi Kamu Yönetimi (Fransızca) bölümünden lisans derecesi aldı. Western Michigan University ve İstanbul Teknik Üniversitesi’nde MBA dalında yüksek lisans yaptı. 2021 yılında Hacıbektaş Belediyesi tarafından düzenlenen kısa öykü yarışmasında 'Üç Öğüt' adlı öyküsüyle birincilik ödülü; 2022 yılında 25. OŞYAD Geleneksel Şiir Yarışması'nda 'Gurbet' adlı şiiriyle özendirme ödülü kazandı. 2022 yılında 'Yeşil Güller' adlı öykü kitabı ve 'Öfkeli Dargınlık' adlı tiyatro oyunu, 2023 yılında 'Dantelli Tuzak' adlı romanı yayınlandı. Başlıca uğraşlarından biri olan filateli alanında 'Çanakkale Savaşı' ve 'İbn-i Sina' temalı koleksiyonlarıyla beş madalya kazandı. Özel sektörde insan kaynakları alanında yönetici olarak çalışmaktadır. Tarih, spor, sinema ve müzik başlıca ilgi alanları arasındadır.