Dünyadan Haberler (News of the World): Tom Hanks’li western filmi

Üretimi giderek azalan western türündeki Dünyadan Haberler, seyircileri iç savaş sonrası 1800’ler Amerika’sına götürüyor. Tom Hanks başrolde.

dünyadan haberler tom hanks

Western türündeki News of the World (Dünyadan Haberler) filminin başrolünde Tom Hanks ve Helena Zengel yer alıyor.

Amerikan İç Savaşı sonrası bir gazete okuyucusu

Amerikan İç Savaşı sona ermiştir. Emekli Yüzbaşı Jefferson Kyle Kidd, kasaba kasaba dolaşıp toplanan ahaliye gazete haberleri okumaktadır. İnsanlara gazete okuyuculuğu yaparak onlara dünyadan haberler sunmaktadır.


Karşısına çıkan Johanna isimli bir kız çocuğu nedeniyle planlarını değiştirmek zorunda kalır. Çünkü sadece Kiowa dili konuşan ve vahşi hareketler sergileyen Johanna, ailesi öldüğü için zor durumdadır.

Küçük kızı yetkililere teslim edip hayatta kalan tek akrabaları olan teyzesi ve eniştesine ulaştırmak isteyen Kidd, çabaları sonuç vermeyince bu görevi kendisi yerine getirmeye karar verir.

Ancak Johanna ile atılacağı uzun yolculuk, hiç tahmin etmediği kadar tehlikeli ve sıkıntılı olacaktır.

Tom Hanks ve Paul Greengrass’ın ilk Western filmi

Dünyadan Haberler, bir roman uyarlaması

Paulette Jiles’ın 2016 yılında yayınlanan aynı adlı romanından uyarlanan News of the World / Dünyadan Haberler’in senaryosu Luke Davies ve filmin yönetmenliğini de üstlenen Paul Greengrass imzası taşıyor.

Filmin başrollerinde Tom Hanks ve çocuk oyuncu Helena Zengel yer alıyor. Performansıyla adından söz ettiren Zengel, “En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu” kategorisinde Altın Küre adayı.

Filmin oyuncu kadrosunda Mare Winningham, Thomas Francis Murphy ve Elizabeth Marvel gibi oyuncular da bulunuyor.


2 dalda Altın Küre adaylığı kazanan filmin Oscar yarışında fazla şansı olmadığını söylemek yanlış olmayacaktır.

Filmin Oscar adaylığı için en fazla adının geçeceği kategoriler; “En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu” ve “En İyi Film Müziği”.

Western türündeki Dünyadan Haberler, daha önce 2013 yapımı “Captain Phillips / Kaptan Phillips” filminde birlikte çalışan Paul Greengrass ve Tom Hanks’in kariyerlerindeki ilk western film olarak öne çıkıyor.

1800’lerin ikinci yarısında geçen yapım, bir dönem filmi. 118 dakikalık filmin temposu düşük. Vasatı aşamayan senaryo, fazlasıyla tahmin edilebilir olduğu için seyircileri büyük sürprizler beklemiyor.

Dolayısıyla filmin hitap ettiği seyirci kitlesi, western türünü seven, Tom Hanks’e hayranlık duyan ve Helena Zengel’in performansını merak eden izleyicilerle sınırlı kalıyor.

Dünyadan Haberler (News of the World) Netflix’te izlenebilir.


Mank: Gerilimsiz ve cinayetsiz bir Fincher filmi


Çağrı Gırlangıç
14.03.1985 tarihinde Kadıköy'de dünyaya geldim. Kadıköy'de doğdum, Kadıköy'de büyüdüm. Yazma sevdası içime düşünce önce 2 roman yazdım, sonra da sinemaya dair yazılar yazmaya başladım. 2011'in başından beri bloğum cagrigirlangic.blogspot.com da 500'ü aşkın filme dair yazdım. Hala da devam ediyorum. Sonra metin yazarlığı yapmaya başladım ve yazarlık mesleğim haline geldi. Yazımına devam ettiğim Türk Sinema Tarihi Ansiklopedisi, emek ve zaman isteyen bir proje. Sabırla yazımına devam ediyorum. Bir sinema yazarı olarak yazmaya başladığım, sonrasında ise deneme, gündem, kritik, yaşam ve kişisel gelişim yazıları yazmaya başladığım İndigo Dergisi ise hem beni geliştiren, hem de bir parçası olmaktan haz aldığım yer.