Doları ABD Başkanı Joe Biden mı ateşleyecek?

Doların şu an düşmesi, bir doktorun doğum sırasında hamile birine suni sancı vermesi gibi. Yani iktidarın, kamuoyuna doların düştüğünü ve daha da düşeceğini göstermeye çalışma algısı… Ya sonra?!..

Doları ABD Başkanı Joe Biden mı ateşleyecek?

Doları ABD Başkanı Biden mı ateşleyecek?

Kamuoyunda AKP iktidarının ilk iki dönem doğru adımlar atarak ekonomide yukarı yönlü bir ivme kazandırdığı sonucu ortaya çıkıyor. Ancak, daha sonra atılan adımların piyasadaki beklentileri karşılamadığı; ekonominin gitgide daha acı bir noktaya geldiği sonucu ortaya çıktı.


Yani iktidar, üretim yönlü olmaktan çok, sıcak para ve inşaat ekonomi yönlü politika güderek iktisadi çıkmaza girdi. Ekonomiyi inşaatla ayakta tuttu!

Evet… Kabul etmek gerekir ki, ekonomi bugün iflas etmiş noktada. Pandeminin de etkisi buna tuz biber olmuştur.

Ekonomi 2001 yılındaki “Anayasa kitapçığı” krizinden daha vahim bir noktada ve ne yazık ki, daha da kötüsü olacak!

Bunu nereden çıkarıyorum?

Merkez Bankası dolar kurunu aşağıya çekmek için politika faizini (son kararına kadar) artırdı. Şu an %17. Son açıklamasında da uzun bir süre faizi düşürmeyeceğini ifade etti. Yani doların ateşini söndürmek için piyasaları ateşe verdi. Hatta Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu yakın zamanda faizlerden şikayetçi oldu…

Bunlardan daha önemli bir şey var!

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden


Amerika’da yakın zamanda en çok konuşulacak konu başlığı Türkiye olacak…

Mart ayında Halk Bankası davası başlayacak. Bu davanın ertelenmesini de ABD savcısı kabul etmedi. Bunun yanında S-400 krizi büyüyecek gibi görünüyor.

Geçtiğimiz ay Cumhurbaşkanı Erdoğan “S-400’ün ikinci partisi için görüşmeler sürüyor” dedi. Yine ABD Dışişleri Bakanı Blinken’in Türkiye’ye dönük “sözde stratejik ortak” ifadesi de ABD’nin gelecekteki bakış açısını anlatıyor gibi. Yani ABD’nin, Avrupa Birliği ile ortak hareket etmesi durumunda Türkiye’nin ciddi yaptırımlarla karşı karşıya kalması söz konusu olacak…

Ayrıca Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin Rektör Melih Bulu için başlattığı eylemlerin ardından, ABD’den Türkiye yönelik olumsuz eleştiriler geldi.

Yine, Süleyman Soylu’nun “15 Temmuz’u sadece FETÖ mü yaptı?! Arkasında ABD vardı!” açıklamasının ardından ABD Sözcüsü bunu kabul etmediklerini ve o gece darbe karşıtı açıklamada bulunduklarını ifade etti.

ABD Başkanı Joe Biden’ın Rusya’ya dönük “ABD geri döndü” açıklaması ve Türkiye’nin şu an Rusya ile yakın diplomatik ilişkileri; Türkiye’yi yakın gelecekte ekonomisinde de dolar bazında tehlike çanlarının çaldığını gösteriyor (Dolar açıklaması yatırım amaçlı değil, tahminler doğrultusunda söylenmektedir).

Doların şu an düşmesi, bir doktorun doğum sırasında hamile birine suni sancı vermesi gibi. Yani iktidarın, kamuoyuna doların düştüğünü ve daha da düşeceğini göstermeye çalışma algısı… Ya sonra?!..


Türkiye şu an 2001 krizinden öte 1994 krizine doğru evrildi. “5 Nisan kararları”na doğru ilerliyoruz! Yani sözün özü buzdolapları daha da boşalacak!..

Ekonomik krizin boyutu: Sadece gıda harcaması düşülünce asgari ücretliye 173 TL kalıyor!


Erdal Kişioğlu
Kişioğlu, zıt düşüncelere sahip kişilerle tartışmayı seven ve her olaya bilimsel olarak yaklaşıp, olaylara septik yaklaşmaktan kaçınmayan biridir. Olayları derinlemesine incelemeyi ve yanlışın ortaya çıkarılıp doğruya nasıl ulaşılacağı konusunda fikir üretilip bunun üzerinden felsefe yapılmasını arzulayan biridir. Etik, ahlaki ve hukuki sınırları aşmadan herkesin, her ortamda eleştirilmesi taraftarıdır. Dogmatik düşüncelerden uzak; sormayı, sorgulamayı kendisine görev edinmiş ve bunun çabası içerisindedir… Her türlü bilgi alışverişine açık; farklı görüşlerin çarpıştıkça büyüyebileceğine ve kolektif düşünsel ürünlerin ikamesinin de olabileceğine inanmakta; halk için, halk yararına olan her şeyin de yanındadır…