Dikkat çeken uyarı: İnanılmaz soğuk ve kar yağışı Türkiye’ye doğru ilerliyor!

Veri analisti David Birch, Türkiye için dikkat çeken aşırı soğuk ve kar uyarısında bulundu: İnanılmaz soğuk hava dalgası ve kar yağışı Türkiye’ye doğru ilerliyor! Antalya’da bile kar bekleniyor.

david birch İnanılmaz soğuk ve kar Türkiye ye doğru ilerliyor!

Dikkat çeken uyarı: İnanılmaz soğuk ve kar yağışı Türkiye’ye doğru ilerliyor!

Atmosfer bilimleriyle ilgili veri analisti olan David Birch, Türkiye’ye doğru gelen soğuk hava dalgasına ilişkin meteorolojik haritaları yayınladı.


DHA’da yer alan habere göre, Türkiye için yaptığı uyarıda, “İnanılmaz soğuk ve kar Türkiye’ye doğru ilerliyor. Türkiye’deki kış severler için hala çok soğuk görünüyor. Soğuk ve kar senin için geliyor” şeklinde paylaşımlarda bulundu.

Birch, paylaşımına eklediği Türkiye haritası üzerinde kar yağacak yerleri İstanbul ve Antalya olarak işaretledi.

Marmara Bölgesi’nde 14 Şubat’ta yoğun kar bekleniyor!

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan yeni değerlendirmelere göre; ülke genelinin parçalı ve yer yer çok bulutlu, Marmara, Batı Karadeniz, Orta ve Doğu Karadeniz kıyıları ile İzmir, Manisa, Kütahya, Osmaniye, Maraş, Eskişehir, Artvin, Bayburt, Erzurum, Dersim, Bingöl, Elazığ ve Ardahan çevreleri Adana’nın doğu, Hatay’ın kıyı kesimlerinin yağışlı geçeceği tahmin ediliyor.

Kıyılarda yağmur ve karla karışık yağmur, iç kesimlerde kar şeklinde olması beklenen yağışların Marmara Bölgesi’nde yarın (Pazar) gece saatlerinden itibaren yoğun kar şeklinde olması bekleniyor. Doğu kesimlerde buzlanma ve don olayı bekleniyor.

türkiye kar

soğuk hava dalgası

Antalya’da bile kar yağışı bekleniyor!

Önümüzdeki hafta için tüm Türkiye’yi etkisi altına alacak soğuk hava dalgası ve kar yağışının yaşanacağı bölgeleri gösteren haritalara göre, güneyde sahil kesimler hariç tüm Türkiye’de kar gözüküyor. Haritaya göre kar yağışının, Antalya’da bile sahil kesimlere çok yakın bölgelerde dahi görülmesi bekleniyor.

Antalya Meteoroloji 4’üncü Bölge Müdürlüğü’nden alınan bilgiye göre, önümüzdeki hafta salı günü itibari ile havalar soğumaya başlayacak ve çarşambadan itibaren Antalya’nın Kaş, Elmalı, Korkuteli, İbradı, Akseki, Gündoğmuş gibi ilçeleri ve hatta Döşemealtı ilçesinin yüksek kesimlerinde kar bekleniyor.

Meteoroloji’den çiftçilere zirai don uyarısı

Meteorolojinin tahminlerine göre, sahil kesimlerde ise sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlar olacak. Hava sıcaklıkları yüksek kesimlerde en yüksek 5, en düşük eksi 1 dereceye, sahil kesimlerde ise en yüksek 12, en düşük ise 1 dereceye kadar düşecek. Meteoroloji yetkilileri il genelinde çiftçilere zirai don uyarısında da bulundu. Zirai don uyarısında çiftçilerin tedbirli olmaları gerektiği vurgulandı.

Beklenen kar yağışı 1987, 2002 ve 2004’teki gibi olabilir!

Meteoroloji uzmanlarının tahminlerine göre cuma günü başlayacak ve Türkiye’nin büyük bölümünü etkisi altına alacak soğuk hava dalgasındaki kar yağışının günlerce kalma ihtimali oldukça yüksek.


kar

Doğu Avrupa üzerinden gelen soğuk hava ve Orta Akdeniz’den gelen siklonla Türkiye’yi etkisi altına alacak kar yağışının 1987, 2002 ve 2004’teki kar yağışları gibi etkili olması bekleniyor.

1987 yılının mart ayında İstanbul’da kar yağışı etkili olmuş ve bazı noktalarda kar kalınlıkları 1 metreyi aşmıştı.

Kandilli Rasathanesi verilerine göre, İstanbul’da 1987‘de 4-14 Mart tarihleri arasındaki günlük ortalama hava sıcaklığı sıfırın altında 2,2 derece olarak kaydedilmişti.

Newcastle Üniversitesi Araştırmacısı, Atmosfer Bilimci Dr. Abdullah Kahraman ise Avrupa’nın kuzeyini etkisi altına alan soğuk ve karlı havanın Hollanda ve İngiltere’nin doğusu dahil pek çok yerde uzun yıllardır görülmemiş kar yağışlarına neden olduğunu belirtti.

Yerdeki kar örtüsünün havanın hızla soğumasına ve yüksek basınç gelişimine neden olduğunu vurgulayan Kahraman; “Soğuk yüksek basıncı kışın Sibirya üzerinde sıkça görürüz. Önümüzdeki günlerde Avrupa üzerinde 1045 milibar kadar ulaşan basınç değerleri tahmin ediliyor” diye konuştu.

1987’de, 2002’de ve 2004’te görülen yoğun kar yağışlarına benzer olma durumu söz konusu.

Kahraman, Türkiye’nin cuma gününden itibaren soğuk hava dalgası etkisi altına gireceğini anlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

• Simülasyonlara göre yüksek basıncın etkisiyle çok soğuk hava kütlesi önce Doğu Avrupa’ya, zamanla Balkanlar ve Türkiye’ye taşınıyor. Önce Atlantik Okyanusu’ndan gelen, Akdeniz üzerinden Balkanlar’a ulaşacak bir siklon, ardından Akdeniz’de gelişen siklonlar Türkiye’ye bolca yağış getiriyor.

• Özellikle hafta sonundan itibaren ağırlıkla kar beklentisi var. Türkiye’de beklenen kar yağışının 1987‘de, 2002‘de ve 2004‘te görülen yoğun kar yağışlarına benzer olma durumu söz konusu.


• Modellere göre Marmara Denizi’nin güney ve doğusu, Karadeniz, Kuzey Ege çevrelerinde günlerce sürecek, hayli fazla kar yağışı bekleniyor. Ancak bölgesel ve şehir bazlı detaylar için henüz erken.

Meteoroloji: İstanbul’da kar kalınlığı 30 santimetreye çıkacak!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.