Pet Shop Boys: 1981 yılında başlayan elektronik müzik yolculuğu

Pet Shop Boys, elektronik müziğin en büyük grubu… Bu yıl, 1981 yılında başlayan müzik yolculuğunun 30. yıldönümünü kutluyor. Ünlü ikili, yüzmilyonun üstünde satış yapmasının yanında 90’larda patlayan techno ve house müziğine esin kaynağı olmasıyla da tanınır.

Pet Shop Boys: 1981 yılında başlayan elektronik müzik yolculuğu

Yabancı popüler müzik türlerinden hoşlananlar Pet Shop Boys’u çok iyi tanırlar. 1981 yılının Ağustos ayında Neil Tennant ve Chris Lowe’nin biraraya gelmesiyle kurulan ikilinin patlama yaptığı yıllar, 80’li yıllarla özdeşleşmiş olan New Wave müzik akımının kükrediği döneme denk gelir. İkili, 90’lı yılların başlarına dek müzik listelerini sarsan Synthpop’ı şaha kaldıran topluluklardan biriydi.


Elektronik müziğin gururu, Synthpop’un yüz akı…

1970’lerde Progressive Rock, Electronic, Art Rock ve Disco gibi popüler türlerde müzik yapan sanatçılar arasında synthesizer kullanımı oldukça yaygın duruma gelmişti. Buna bağlı olarak, 1980’lerin başında öncülüğünü alman grup Kraftwerk’in yaptığı bir grup müzisyen, tamamıyla synthesizer kullanımına dayanan ve New Wave’nin alt türü olarak gelişen synthpop’a yöneldi. Pet Shop Boys o yıllarda, tıpkı Erasure, A-ha, Aphaville ve Depeche Mode gibi, synthpop’un en parlak temsilcilerinden biri olarak büyük bir üne kavuştu.

Tennant ve Lowe şarkılarında aşk, yoksulluk, para hırsı, özgürlük, arka sokakların sorunları gibi sosyal konulara değinir, özellikle 1985 – 1995 yılları arasında son derece melodik parçalar üretirlerdi. Sound’larının en belirgin noktaları enstrüman olarak yalnızca synthesizer kullanmaları, ritmin sesini yüksek tutmaları ve Tennant’ın kanatlı bir kısrağı anımsatan yumuşacık vokaliydi. On yıl boyunca sürekli liste başı şarkılar yaparak hayran kitlesi en geniş gruplardan biri olarak tarihe geçtiler.

Pet Shop Boys, B-Side (B-Yüzü) çalışmalarıyla da müzik dünyasında az rastlanan bir başarı yakaladı.

Pet Shop Boys, 1986 yılından bugüne dek çıkardığı ondört albüm ve altmışbeş single (tekli) sayesinde yüzmilyon satış sınırını geçen sayılı sanatçılar arasına girmiş durumda. Herkes tarafından bilinen bu yönünün yanında çok az kişinin farkettiği, Duran Duran ve Prince gibi çok az sanatçının elde ettiği ender rastlanan bir başarısı daha var ünlü ikilinin. Topluluğun popüler şarkılarının gölgesinde kalan b-side çalışmalarından sözediyorum.


B-Side parçalar, müzik albümünün genel konseptine uygun olup albüme konulacak kadar iyi bulunmayan şarkılardır. Genelde, sanatçılar bu parçaları single’lerin arka yüzüne koyarak değerlendirirler. Pet Shop Boys kariyeri boyunca çıkardığı tüm single’lere en az bir tane b-side parça eklemiştir. Üstelik, içlerinden bazılarının grubun beğenilen parçaları arasına girecek kadar tutulmuşluğu da vardır.

Örneğin, 1986 yılında çıkan ‘Suburbia’ single’sinin arka yüzünde yer alan ‘Paninaro’ parçası İtalya’da ayrı bir single olarak piyasaya çıkarıldı ve 2003 yılında çıkan ‘Pop Art: The Hits’ albümüne konuldu. Buna ek olarak, 1988 yılında piyasaya sürülen ‘Heart’ single’sinin arka yüzündeki ‘I Get Excited’, o yıl diskolarda sık sık çalınmasıyla dikkat çekti ve ‘Introspective’ albümünün yeni sürümüne eklendi. Ayrıca, 1993 yılında çıkan ‘Yesterday, When I Was Mad’ single’ının arka yüzündeki parçası ‘Euroboy’, bir yıl sonra çıkan ‘Disco 2’ remix albümüne dahil edildi.

Hepsi bu değil, dahası var… Pet Shop Boys, 1985 ile 1994 yılları arasında müzikseverlerin beğenisine sunduğu tüm b-side parçalarını ‘Alternative’ seçkisinde topladı. Otuz parçadan oluşan seçki satış başarısı nedeniyle ‘gümüş albüm’ ile ödüllendirildi. Ünlü ikili bununla da yetinmeyerek süregelen yıllarda b-side şarkılar yapmayı sürdürdü. Ve, 1996 ile 2009 yılları arasında piyasaya çıkardıkları otuzsekiz b-side parçayı da ‘Format’ seçkisinde topladı. Albüm, İngiltere listelerinde 26. sıraya dek yükseldi.

Pet Shop Boys, iki kuşak için çok özel bir gruptu


Neil Tennant ve Chris Lowe, 80 ve 90 gençliğinin kalbinde özel bir yere sahiptir. Şu anda anılarımızda yaşayan o tatlı günleri, Evcil Hayvan Dükkanı Çocukları’nın ölümsüz şarkıları sayesinde gerçekte olduğundan daha bir özel, daha bir ritmik, daha bir melodik duyumsamıştık. Müzik dünyasındaki 30. yıldönümlerini kenarda kalmış b-side başarılarının altını çizerek kutlamak isterim.

Nasıl elektronik müzik yapılır? Elektronik müzikle ilgileneceklere tavsiyeler


Koray Erdivanlı
1975 yılında İstanbul’da doğdu. 1993 yılında Özel Işık Lisesi’nden mezun olduktan sonra 1998 yılında Marmara Üniversitesi Kamu Yönetimi (Fransızca) bölümünden lisans derecesi aldı. Western Michigan University ve İstanbul Teknik Üniversitesi’nde MBA dalında yüksek lisans yaptı. 2021 yılında Hacıbektaş Belediyesi tarafından düzenlenen kısa öykü yarışmasında 'Üç Öğüt' adlı öyküsüyle birincilik ödülü; 2022 yılında 25. OŞYAD Geleneksel Şiir Yarışması'nda 'Gurbet' adlı şiiriyle özendirme ödülü kazandı. 2022 yılında 'Yeşil Güller' adlı öykü kitabı ve 'Öfkeli Dargınlık' adlı tiyatro oyunu, 2023 yılında 'Dantelli Tuzak' adlı romanı yayınlandı. Başlıca uğraşlarından biri olan filateli alanında 'Çanakkale Savaşı' ve 'İbn-i Sina' temalı koleksiyonlarıyla beş madalya kazandı. Özel sektörde insan kaynakları alanında yönetici olarak çalışmaktadır. Tarih, spor, sinema ve müzik başlıca ilgi alanları arasındadır.