Yatak sırası beklediği için isyan eden Aslı Özkısırlar hayatını kaybetti

Hastanelerde yatak bulamadığı için Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya isyan eden Aslı Özkısırlar isimli yurttaş, hayatını kaybetti. İzmir Sağlık Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada ise, “Hastamızın kaybedilmesinin ilgili hastanemizde veya şehrimizde yatak bulunmaması ile bir ilgisi bulunmamaktadır. Bununla birlikte süreçle ilgili olarak detaylı soruşturma devam etmektedir” denildi.

Aslı Özkısırlar

24 Mart tarihinde yaptığı “Nerdeyse 10 günden fazladır hastaneye yatış için bekliyorum. Yatak yok. Ama siz yapın kongrenizi. Benim çektiğim ağrının eziyetin ne önemi var sonuçta. Sürünerek ölürsünüz umarım” paylaşımıyla AKP’nin kısıtlamalar sürecinde yaptığı kongrelere ve kendisi için yatak bulunamamasına tepki gösteren Aslı Özkısırlar, yaşamını yitirdi.

İzmir Sağlık Müdürlüğü ise, Aslı Özkısırlar’ın özel bir hastanede hayatını kaybetmesinin, İzmir’de yatak bulunmamasıyla ilgili olmadığını ve olayla ilgili soruşturmanın devam ettiği ifade etti.


Akciğer rahatsızlığı nedeniyle tedavi görmek için 25 gün boyunca hastanelerde yatak bulamayan Aslı Özkısırlar, sosyal medyada da konuyu dile getirip Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya isyan etmişti. Özkısırlar’a 2 gün önce hastanede yer bulundu ancak bu süreçte iki kez kalbi duran Özkısırlar, hayatını kaybetti.

Özkısırlar, Altındağ’da bulunan Kokluca Mezarlığı’nda son yolculuğuna uğurlanacak.

Aslı Özkısırlar’ın gönderdiği son paylaşım ise şöyleydi:

“Romatizmal bir hastalığı vardı”

Özkısırlar’ın yaşamını yitirmesinin ardından açıklama yapan ailesi de kızlarının 25 gündür yatak bulamadığını, bu süreçte durumunun ağırlaştığını bildirdi.

TELE1’e konuşan Özkısırlar’ın ailesi şu ifadeleri kullandı:

“Bozyaka Araştırma Hastanesi’nde bir doktor vardı. 25 gündür yatak bulamıyordu. Durumu kötüydü. Doktorlar da bunu söyledi. Bu süreçte nefesi kesildi ve ciğerleri su topladı. Durumu ağırlaşınca Yeşilyurt Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Orada yoğun bakıma kaldırıldı. Orada da yer olmadığı için Ege Yaşam Hastanesi’nde kaldırıldı. Durumu giderek kötüleşti. Bu sabah da vefat etti. Romatizmal bir hastalığı vardı. Kısa bir süre önce de stent takıldı.”

“Uzun zamandır hastanede yatak sırası bekliyordu”

İstanbul Otizm Gönüllüleri Derneği üyesi Erkan Erten ise “3-4 yıldır birbirimizi tanıyoruz. Aslı’nın mikrobik bir rahatsızlığı vardı. 90 kiloydu. En son 65 kiloya düştü. Bir süre yürüyemedi. Duymasında da sorun vardı. Uzun süre hastaneye yatmak için sıra bekliyordu. Defalarca kalbi durdu. Bu sabah da yaşamını yitirdi” dedi.

İzmir Sağlık Müdürlüğü açıklama yaptı: Hastamızın kaybedilmesinin ilgili hastanemizde veya şehrimizde yatak bulunmaması ile bir ilgisi bulunmamaktadır.

İzmir Sağlık Müdürlüğü, Aslı Özkısırlar’ın özel bir hastanede hayatını kaybetmesinin, İzmir’de yatak bulunmamasıyla ilgili olmadığını ve olayla ilgili soruşturmanın devam ettiği bildirildi.

İzmir Sağlık Müdürlüğü’nden yapılan yazılı açıklamada, hayatını kaybeden Aslı Özkısırlar ile ilgili haber kanalları ve sosyal medyada farklı yorum ve iddiaların yer aldığı belirtildi.

Aslı Özkısırlar’ın 10 yıldır “Relapsing polikondrit” ve “Cogan sendromu” ön tanısıyla takip edildiği, hastaya “abdominal aorta anevrizması” ve “trombüs” nedeniyle daha önce anjiografi yapıldığı ve stent takıldığı belirtildi.

Aslı Özkısırlar’ın 10 Mart 2021’de Sağlık Bilimleri Üniversitesi İzmir Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi romatoloji polikliniğine başvurduğu bildirilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:


“Aynı tanı ile hastalığının takibi amacı ile yatırılarak gözetim altına alınması önerilmiştir. Bununla birlikte hastanın kronik rahatsızlığını takip eden hekimimiz tarafından acil bir durum olmadığı gerekçesiyle COVID 19 salgını ve hastanın immunosupresif kullanması göz önüne alınarak risk alınmaması adına hastane yatakları tam dolu olmamasına rağmen uygun koşullar sağlanana kadar romatoloji servisine yatışının ertelenmesine karar verilmiştir.”

“Hastanın 31 Mart 2021’de bulantı, kusma ve çarpıntı şikayetleriyle 112 Acil Servis ambulansıyla İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi acil servisine geldiği” belirtilerek, şunlar kaydedildi:

“Genel durumu kötü, hipotansif, septik görüntüde olan hastanın gerekli bütün tetkikleri yapılmış, tomografileri ve BT anjiyografi çekilmiştir. PCR testi çalışılmış ve negatif gelmiştir. Aort anevrizması yanında yaygın efüzyon görülen hasta kalp damar cerrahisi, kardiyoloji ve anestezi hekimlerince değerlendirilmiş ve bu durumda acil cerrahi düşünülmeyerek yakın takip için acil serviste müşahede altına alınmıştır.”

Hastanın 1 Nisan Perşembe günü “Cogan sendromu+ Pulmoner ödem” tanısıyla entübe edildiği bildirilen açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:

“Hastanemiz yoğun bakımdaki risk dikkate alınarak acil olarak ambulans ile Özel Ege Yaşam Hastanesi yoğun bakım servisine nakledilmiştir. Bu hastaneye giriş esnasında arrest gelişen hastaya burada CPR (canlandırma) uygulanmış ve yoğun bakımda tedavi altına alınmıştır. Ancak hastamız yoğun bakımda bir gün sonra 2 Nisan 2021’de hayatını kaybetmiştir.

İmmunosupresif tedavi almakta olup salgın döneminde hastanelerimize gelmek zorunda kalan hastalarımıza dikkatle yaklaşılmakta, riskli hastalarla bir arada yatırılmamasına özen gösterilmektedir. Hastamızın kaybedilmesinin ilgili hastanemizde veya şehrimizde yatak bulunmaması ile bir ilgisi bulunmamaktadır. Bununla birlikte süreçle ilgili olarak detaylı soruşturma devam etmektedir.”

Kemal Kılıçdaroğlu: Türkiye bu zulmü kabul etmiyor

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Aslı Özkısırlar’ın yaşamını yitirmesine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Twitter hesabından video paylaşan Kılıçdaroğlu, Türkiye’nin bu zulmü kabul etmediğini belirtti.

Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

“Bugün gerçekten çok öfkeliyim. Hastanelerde boş yatak yok diye gencecik bir kadın hayatını kaybetti. Bazen soruyorlar, ‘Cumhuriyet Halk Partisi ne yapıyor?’ diye. Adana’yı düşünün, Büyükşehir belediye başkanımız bir sahra hastanesi kurdu pandemi dolayısıyla. Önce dalga geçtiler, sonra eleştirdiler, sonra gelip mühürlediler. Aslı’yı boş yatak yok diye ölüme gönderenler ile sahra hastanesini mühürleyenler aynı insanlar, aynı kafa, aynı zihniyet. Türkiye bu zulmü kabul etmiyor. Bu zulmü hak etmiyor Türkiye.”

Sosyal medyada tepki yağdı

Özkısırlar’ın hayatını kaybettiğinin sosyal medyada duyurulmasının ardından #AslıÖlmediÖldürüldü etiketiyle paylaşım yapan binlerce kullanıcı, yaşanan duruma tepki gösterdi. Özkısırlar’ın ihmal nedeniyle hayatını kaybettiğinin vurgulandığı paylaşımlarda, Sağlık Bakanlığı’na sert tepki gösterildi.


Yapılan paylaşımlardan bazıları şöyle:

Sokak röportajı: Kul hakkı yiyenlerin memleketinde yaşıyoruz!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.