Oscar 2021 analizi: 93. Akademi Ödülleri kimlere gidecek?

Farklı türden güçlü filmlerin sahne alacağı Oscar 2021 yarışında net favorilerin yanı sıra çekişmeli ve kazananı tahmin etmenin zor olduğu kategoriler de bulunuyor.

oscar 2021

25 Nisan tarihinde 93. Akademi Ödülleri (Oscar 2021) sahiplerine kavuşmadan önce karşınızda geleneksel İndigo Dergisi Oscar analizi…

Akademi’deki Asya Rüzgarına Dikkat

En İyi Film

8 aday arasından 3 filme (Mank, Nomadland ve The Trial of the Chicago 7) ödül şansı veriliyor. Ancak seyirciye hitap etme konusunda sınırlı kalan Mank‘ın diğer adaylara göre birkaç adım geride olduğunu söylemek lazım. Başa baş geçecek 2021 ödül yarışında Nomadland, burun farkıyla önde gözüküyor. Bununla birlikte The Trial of the Chicago 7‘nin ödüle uzanması da şaşırtıcı olmayacaktır.


En İyi Yönetmen

Ödül yarışının, Chloe Zhao ve David Fincher arasında geçmesi olası. Chloe Zhao, ödülün favorisi durumunda.

En İyi Orijinal Senaryo

Favori Promising Young Woman olsa da, The Trial of the Chicago 7, bu kategoride de yabana atılmayacak bir aday.

En İyi Uyarlama Senaryo

2021 yılının beğeni kazanan bol ödüllü filmi Nomadland, ödülün net favorisi durumunda. Sürpriz yapabilecek tek aday ise The Father. Eleştirmenler, 2021 yılının en güzel filmlerinden biri olan The White Tiger’a ise ödül şansı tanımıyor.

En iyi film adayları
Oscar 2021 en iyi film adayları

En İyi Kadın Oyuncu

Promising Young Woman ile kariyerinin en iyi performanslarından birine imza atan Carey Mulligan, Oscar kazanmaya yakın gözüküyor. Sürpriz yapabilecek adaylar ise müzikal performansıyla öne çıkan Viola Davis ve bu kategorinin gediklisi olmaya başlayan Frances McDormand.

Chadwick Boseman’ın ruhu Oscar’la onurlandırılacak mı?

En İyi Erkek Oyuncu

Bazen beklenmedik ölümler, Oscar Ödüllerinde dengelerin değişmesine neden olabiliyor. Erken yaşta aramızdan ayrılan Chadwick Boseman’in Ma Rainey’s Black Bottom filmindeki performansıyla ödülün favorisi olarak gösterilmesini, oyuncunun ölümüyle bağdaştıranlar var. Adaylardan Steve Yeun ve Gary Oldman’a ödül şansı tanınmıyor Ödülün favorisi Chadwick Boseman, plasesi ise Anthony Hopkins. Sürpriz yapma ihtimali bulunan tek aday ise Riz Ahmed.

En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu

Vasat performansların yarıştığı kategoride eleştirmenlerin favorisi, Youn Yuh-jung. Son yıllarda Oscar yarışında Asya rüzgarının güçlü estiğini de unutmamak gerekiyor. Sürpriz yapabilecek aday olarak ise Maria Bakalova öne çıkıyor.

En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu

Oldukça güçlü adaylar yer alan kategoride sadece LaKeith Stanfield’a ödül şansı verilmiyor. Bununla birlikte ödülün kuvvetle muhtemel Daniel Kaluuya veya Sacha Baron Cohen’e gideceği konuşuluyor.

"<yoastmark

Yabancı Dilde En İyi Film

Mads Mikkelsen’li Druk / Another Round ödülün favorisi durumunda. TRT’nin de yapımcıları arasında bulunduğu Quo Vadis, Aida? ise kategorinin plasesi olarak gösteriliyor.

En İyi Belgesel

Üç adaya ödül şansı tanınan kategoride favori My Octopus Teacher. Time ve Collective ise sürpriz yapmaya çalışacak.

En İyi Animasyon

Ödülün ezici favorisi olarak gösterilen Soul, Oscar’a fazlasıyla yakın. Diğer adaylardan birinin ödülü kazanmasına sürpriz gözüyle bakılıyor.


En İyi Orijinal Şarkı

Leslie Odom Jr. ve Sam Ashworth imzalı Speak Now, rakiplerinin bir adım önünde. La Vita Davanti a Se filminin Laura Pausini tarafından seslendirilen İtalyanca şarkısı Io Si, İngilizce şarkıların yıllardır süren hegemonyasına son vermeye çalışacak.

En İyi Orijinal Film Müziği

Rekabetin Soul ve Mank arasında geçmesi bekleniyor. Soul favori, Mank plase. Ancak Minari’nin sürpriz yapma olasılığı da göz ardı etmemek gerekiyor.

Teknik dallarda hangi film öne çıkacak?

En İyi Görüntü Yönetimi

İki güçlü aday Nomadland ve Mank’in yarışacağı kategoride Nomadland burun farkıyla önde görünüyor.

En İyi Prodüksiyon Tasarımı

Mank kategorinin favorisi durumunda olsa da, Ma Rainey’s Black Bottom da güçlü ve kazanması sürpriz olmayacak bir aday.

En İyi Kurgu

Rekabetin en yoğun yaşandığı kategoride Sound of Metal’in mi, The Trial of the Chicago 7’ın mı kazanacağını nüanslar belirleyecek gibi duruyor.

En İyi Kostüm Tasarımı

Ödül yarışında Ma Rainey’s Black Bottom, Emma’nın bir adım önünde gösteriliyor.

En İyi Görsel Efekt

2021 yılının en çok merak edilen filmlerinden biri olmasına karşın Tenet, seyircileri ikiye bölmüş ve Altın Küre’den eli boş dönmüş durumda. Film, tek Oscar’ını en iyi görsel efekt kategorisiyle kazanmayı amaçlıyor.

En İyi Makyaj ve Saç Tasarımı

5 dalda Oscar’a aday olan Ma Rainey’s Black Bottom’un ödül kazanma olasılığının bir hayli yüksek olduğu diğer kategori de En İyi Makyaj ve Saç Tasarımı. Diğer adaylar arasında sürpriz yapma potansiyeline sahip tek aday Pinnochio.

En İyi Ses

Net favorili kategorilerden biri olan En İyi Ses Oscar’ı büyük ihtimalle Sound of Metal’e gidecek.

En İyi Kısa Belgesel

Colette ödülü kazanması en olası aday. Plase Do Not Split yapımının da ödül şansı var.

En İyi Kısa Animasyon

If Anything Happens I Love You ödülün favorisi olsa da, iki boyutlu Burrow’un sürpriz yapma ihtimali de konuşuluyor.

En İyi Kısa Film


Tüm adayların Oscar şansı olan kategorinin favorisi Two Distant Strangers. The Letter Room ise ödülün plasesi.

2021 Altın Küre Ödülleri (Golden Globes) kazananları tam liste


Çağrı Gırlangıç
14.03.1985 tarihinde Kadıköy'de dünyaya geldim. Kadıköy'de doğdum, Kadıköy'de büyüdüm. Yazma sevdası içime düşünce önce 2 roman yazdım, sonra da sinemaya dair yazılar yazmaya başladım. 2011'in başından beri bloğum cagrigirlangic.blogspot.com da 500'ü aşkın filme dair yazdım. Hala da devam ediyorum. Sonra metin yazarlığı yapmaya başladım ve yazarlık mesleğim haline geldi. Yazımına devam ettiğim Türk Sinema Tarihi Ansiklopedisi, emek ve zaman isteyen bir proje. Sabırla yazımına devam ediyorum. Bir sinema yazarı olarak yazmaya başladığım, sonrasında ise deneme, gündem, kritik, yaşam ve kişisel gelişim yazıları yazmaya başladığım İndigo Dergisi ise hem beni geliştiren, hem de bir parçası olmaktan haz aldığım yer.