Dünyadaki en kötü örnek Türkiye: Tam kapanma sıfır destek!

Kabine toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan 18 gün sürecek tam kapanmayı duyurdu. Kapanmaya dair ayrıntılar merak edilirken akıllarda kapanma süreci boyunca yurttaşlara ekonomik destek verilip verilmeyeceği sorusu oluştu. Günlük gelir kazanan yurttaşların nasıl geçineceği yanıtsız kaldı!

tam kapanma destek

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, kabine toplantısının ardından koronavirüs salgını kapsamında yeni tedbirlerini açıkladı. Erdoğan’ın açıklamasına göre 29 Nisan 2021 Perşembe akşamı saat 19.00’dan başlayıp, 17 Mayıs 2021 Pazartesi sabah 05.00’e kadar sürecek şekilde 18 günlük tam kapanmaya geçiliyor.

İçişleri Bakanlığı genelgesinde belirtilen üretim, imalat, gıda, temizlik, sağlık gibi alanlarda istisna tutulan kuruluşlar hariç tüm iş yerleri faaliyetlerine ara verecek. Peki istisna tutulan kuruluşlarda çalışan yurttaşlar 18 gün boyunca nasıl geçinecek?


CHP İzmir Milletvekili Tuncay Özkan, “Destek verilmeyen esnaf için, işini kaybeden yurttaş için, gelirini kaybeden aileler için soruyoruz; 128 milyar dolar nerede?” sorusunu yöneltti.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, “Kıymetli ailem, Bu zorlu süreçte ne bir vatandaşımızı ne de esnafımızı yalnız bırakmayacak, her zaman olduğu gibi tüm mesai arkadaşlarımızla maddi ve manevi olarak yanınızda, emrinizde olmaya devam edeceğiz. Kaygılanmayıp moralli olacak ve bu zorlu süreci birlikte atlatacağız” açıklaması yaptı.

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, “Değerli hemşehrilerim, Korona tedbirleri kapsamında 29 Nisan-17 Mayıs arasında “#tamkapanma” getirilmiştir. Bu süreçte tüm hizmetimizi aksatmadan vermeye ve ihtiyacınız olan her an tüm imkanlarımızla yanınızda olmaya devam edeceğiz. Çünkü; #BizBirlikteGüçlüyüz” açıklaması yaptı.

Kabinede alınan kararlara göre:

• Yeme içme sektöründe sadece paket serviste hizmet verilebilecek şartlara uygun olan işletmeler bu hizmeti gerektiğinde kesintisiz devam ettirebilecek.

• Zincir marketler pazar günleri kapalı olacak, diğer günlerde belirlenen saatlerde hizmet vermeyi sürdürecek.

• Şehirler arası seyahatlerin tamamı izne tabi olacak ve şehirler arası toplu taşıma araçları yüzde 50 kapasiteyle çalışabilecek.


• Önceki uygulamalardan farklı olarak bu defa konaklama tesislerindeki rezervasyonlar sokağa çıkma ve şehirler arası seyahat kısıtlamaları için istisna teşkil etmeyecek.

• Hizmetlerini sürdürecek olan kamu kurumlarındaki personel uzaktan veya dönüşümlü çalışmaya yönlendirilecektir uzaktan çalışan kamu personeli de sokağa çıkma sınırlamasına tabi olacak.

• Ana okul kreş sekizinci ve 12. sınıflar dahil tüm kurumlarda 100 yüze eğitime ara verilecek tüm sınavlar ertelenecek.

• Tarım sektöründe çalışanların faaliyetlerini salgın tedbirlerine uygun şekilde yürütebilmesi için gereken düzenlemeler ayrıca yapılacak. İhtiyaçlarını karşılamak için sokağa çıkamayan yaşlı veya ağır hastalığı olanlar vefa ekiplerinden destek isteyebilecek.

Kapalı tutulacak işyerlerinin çalışanlarıyla ilgili herhangi bir ekonomik destek paketine dair hiçbir açıklama yapılmadı.

Kısa çalışma ödeneği

Erdoğan pandemi sürecinde verilen kısa çalışma ödeneği ile ilgili geçtiğimiz günlerde  “Tüm sektörler için geçerli olmak üzere nisan, mayıs ve haziran aylarını kapsayacak şekilde kısa çalışma ödeneği uygulamasına devam edilme kararı aldık” açıklaması yapmıştı.

Resmi Gazete’de yayımlanan kararda şu ifadeler yer aldı:


“Yeni koronavirüs (Covid-19) nedeniyle dışsal etkilerden kaynaklanan dönemsel durumlar kapsamındaki zorlayıcı sebep gerekçesiyle kısa çalışma uygulanan işyerleri için kısa çalışma ödeneğinin süresinin uzatılması hakkındaki ekli Kararın yürürlüğe konulmasına, 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununun geçici 23’üncü maddesi gereğince karar verilmiştir.”

İçişleri Bakanlığı’ndan 81 il valiliğine tam kapanma genelgesi


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.