Warrior (Büyük Dövüş)

Aile savaşmaya değerdir… Ülke savaşmaya değerdir… Bir maçı her iki taraf kazanabilir mi? 

Warrior Büyük Dövüş

Sinemada dövüş filmleri dediğimizde aklımıza ilk olarak David Carradine, Bruce Lee ve Jean-Claude Van Damme gelir. Tarihe geçen bu üç yıldız, Hollywood’un farklı dönemlerinde dövüş filmi türünü tanımlayan yapıtlar kotararak beyazperdeye renk katmalarının yanında dövüş gibi yıkıcı bir olguyu sinemanın büyüsü sayesinde estetik bir bakışla sunulabilmişlerdir. Genelde macera türüyle bağdaşan dövüş ögesi bu kere bir spor filminin ana malzemesi olarak karşımızda, hem de halk arasında kafes dövüşü denen karma savaş sanatları ile. Warrior (Büyük Savaş), bir aile ağlatısını karma dövüş sanatları çerçevesi içerisinde işleyen, dramatik açıdan oldukça güçlü bir spor filmi.

Filmin konusu

Paddy Conlon, şampiyon dövüşçüler yetiştiren deneyimli bir çalıştırıcıdır. Üç yıl önce kopmayı başardığı alkol alışkanlığı yüzünden eşini kaybetmiş, iki oğlu Brendan ve Tommy ile bağlantısı kopmuştur. Çok zengin bir organizatör, Sparta adıyla, karma dövüş sanatları tarihinin en büyük turnuvasını düzenleyeceğini ilan eder, şampiyonluk ödülü 5 milyon dolardır. Dünyanın en iyi onaltı orta siklet dövüşçüsü kilitli kafes içerisinde, ölüm tehlikesi altında kozlarını paylaşacaklardır.


Paddy Conlon’un iki oğlu Brendan ve Tommy Sparta’ya katılmaya karar verirler. İki kardeş yıllardır dargındır ve turnuvada rakip olarak karşı karşıya gelmeleri olasılığı yüksektir. Paddy ise yıllar önce darmadağın olan ailesini yeniden toplamak için kollarını sıvar. Lise öğretmenliği yapan iki kız babası Brendan evini elinde tutmak ve kızlarından birinin tedavi masrafını güvence altına almak hedefindeyken deniz piyadesi olan küçük kardeş Tommy ordudaki şehit can dostunun ailesine yardım etmek amacındadır.

Nick Nolte Tom Hardy

Gavin O’Connor’un yaratıcılığı ile Nick Nolte ve Tom Hardy’in parlak performansları filmin kalitesini yükseltmiş

Gavin O’Connor yapımcı, yönetmen ve senarist olarak perde arkasındaki en önemli isim olarak ön plana çıkıyor. Geçmişe değinen diyaloglar aracılığıyla öykünün kapsamını genişletmeyi başarmış, dakikalar ilerdikçe yükselen heyecanı final karşılaşmasında doruğa ulaştırmış. Kuşkusuz, filmin en güzel noktalarından birisi Rocky serilerine saygı duruşu olarak dikkat çeken müzikli antrenman sahnesi. Buna ek olarak, Sparta’da mücadele eden rus dövüşçünün ölümsüz şair-şarkıcı Vladimir Visotski’nin ‘Atlar’ şarkısıyla ringe çıkması ile Brendan Conlon’un Ludwing van Beethoven’in ‘Neşeye Övgü’ yapıtından güç alması çok hoş ayrıntılar olarak filmin seyir zevkini arttırmakta.

Altın Küre Ödüllü Nick Nolte, iki dövüşçü kardeşin babası Paddy Conlon karakterini canlandırıyor. Filmdeki performansıyla En İyi Yardımcı Oyuncu dalında Oscar’a aday gösterildiğinin altını çizmekte yarar var. Öte yandan, kardeşleri canlandıran Tom Hardy ve Joel Edgerton, gerek dramatik sahnelerde gerek kafes içerisinde çok başarılı görülüyorlar. Filme hazırlık sürecinde vücutlarını dövüşçü formuna sokabilmek için yoğun bir alıştırma programı uygulamışlar. Ayrıca, Brendan’ın karısını oynayan Jennifer Morrison ve Brendan’ın çalıştırıcısını canlandıran Frank Grillo da performanslarıyla dikkat çekiciler.

Karma Dövüş Sanatları (MMA) 21. yüzyılın en çok seyirci çeken organizasyonlarından birisi

Adında sanat, tanımında spor sözcüğü geçse de karma dövüş sanatları yapısı itibarıyla sanat ve spor olmaktan çok uzak bir olay aslında. Şöyle ki, dövüşçüler tel örgüyle çevrili bir ringde, taraflardan biri pes edene dek veya kendinden geçip bilincini yitirene kadar dövüşürler. Üstünlük sağlamak için her türlü vuruş tekniğinden yararlanmak serbesttir. Bu yüzden karşılaşmalar sırasında çok ağır sakatlıklar da yaşanır. MMA’nın kökeni milattan önce Antik Yunan’da düzenlenen Olimpiyat Oyunlarındaki pankreas adlı spor dalına dayandırılsa da, 1993 yılında sahneye çıkarılmış ticari bir olaydan fazlası değil doğrusunu söylemek gerekirse.

büyük dövüş

Alkol bağımlılığı toplumun en büyük dertlerinden biridir

Büyük Dövüş, alkol bağımlılığının insan yaşamı üzerindeki olumsuz etkilerine can alıcı bir keskinlikle değinmiş. Paddy Conlon karakteri, alkolik olması nedeniyle saygınlığını yitirmiş, eşi tarafından terkedilmiş, çocukları ile bağlantısı kopmuş, torunlarına uzaktan bakmakla yetinir duruma düşmüş. Ne yazık ki, toplumsal yaşamda daha feci örnekler de görülmektedir. Bazı insanlar tarafından dertlere ortak, sorunlara çıkaryol olarak görülmekte olan alkol aslında felakete yolaçan tehlikeli birşeydir. Ve unutulmamalıdır ki, her alkolik içmeye ilk yudum ile başlar. Başka bir deyişle, en doğru çözüm ilk yudumu ömürboyu geri çevirmektir.

Mutluluğun anahtarı hoşgörü ve affediciliktir.

Büyük Dövüş, mutlu olmak için hiçbir zaman geç olmadığı gerçeğinin altını çiziyor. Büyük hatalar yapılmış olsa da dargınlıkları bir kenara itip yeniden mutlu olmayı seçmek bir insanın kendisine yaptığı en büyük iyiliktir. İnatlaşarak dargınlıkları sürdürmek veya hoşgörmek yerine tepki göstermeyi yeğlemek, insan yüreğini üzüntü ve hınç ile doldurarak huzurdan ulaştırır. Barış, sevgi ve hoşgörü insan benliğini okşar, kalplerdeki sevgi birikimini çoğaltır, insanı mutluluğa kavuşturur.


Warrior (Büyük Dövüş) tüm sinemaseverlere hitap ediyor.

Filmdeki dövüş sahneleri oldukça hareketli ve gerçekçi çekilmiş olmakla birlikte kanlı olmamasına özen gösterilmiş. Bu yönünden dolayı, Warrior (Büyük Dövüş) spor filmleri arasında anılmayı hakediyor. Dövüş seyretmekten hoşlanmayanlar filmin tamamını huzursuz olmadan seyredebilirler. Öte yandan, spor filmlerine düşkün olanların ise farklı bir yorum ile karşılaşmaktan hoşlanacaklarına inanıyorum. İyi seyirler dilerim.

Filmin Künyesi

Ülke: A.B.D.

Yapım Yılı: 2011

Yönetmen: Gavin O’Connor

Senaryo: Gavin O’Connor, Anthony Tambakis, Cliff Dorfman

Oyuncular: Joel Edgerton, Tom Hardy, Nick Nolte, Jennifer Morrison, Frank Grillo


Filmin tanıtımını aşağıdaki bağlantıya tıklayarak izleyebilirsiniz.

Gridiron Gang (Çete): Suçla mücadele sistemine farklı yöntem


Koray Erdivanlı
1975 yılında İstanbul’da doğdu. 1993 yılında Özel Işık Lisesi’nden mezun olduktan sonra 1998 yılında Marmara Üniversitesi Kamu Yönetimi (Fransızca) bölümünden lisans derecesi aldı. Western Michigan University ve İstanbul Teknik Üniversitesi’nde MBA dalında yüksek lisans yaptı. 2021 yılında Hacıbektaş Belediyesi tarafından düzenlenen kısa öykü yarışmasında 'Üç Öğüt' adlı öyküsüyle birincilik ödülü; 2022 yılında 25. OŞYAD Geleneksel Şiir Yarışması'nda 'Gurbet' adlı şiiriyle özendirme ödülü kazandı. 2022 yılında 'Yeşil Güller' adlı öykü kitabı ve 'Öfkeli Dargınlık' adlı tiyatro oyunu, 2023 yılında 'Dantelli Tuzak' adlı romanı yayınlandı. Başlıca uğraşlarından biri olan filateli alanında 'Çanakkale Savaşı' ve 'İbn-i Sina' temalı koleksiyonlarıyla beş madalya kazandı. Özel sektörde insan kaynakları alanında yönetici olarak çalışmaktadır. Tarih, spor, sinema ve müzik başlıca ilgi alanları arasındadır.