Ana Sayfa Ekonomi Dünyaca ünlü ekonomistlerden Dolar, Euro ve enflasyon tahmini!

Dünyaca ünlü ekonomistlerden Dolar, Euro ve enflasyon tahmini!

Dünyaca ünlü ekonomistlerden Dolar, Euro ve enflasyon tahmini: Türk lirasındaki değer kaybını değerlendiren Commerzbank’ten Tatha Ghose’a göre bu yıl Dolar/TL kuru 10’u, Euro/TL kuru ise 12’yi görebilir. Ghoser’un yıl sonu enflasyon tahmini ise yüzde 20,9.

Dolar Euro tahmini

Dünyaca ünlü ekonomistlerden Dolar, Euro ve enflasyon tahmini! Türk Lirası bugün gelişmiş ülkelerin para birimleri karşısında tarihin en düşük değerlerine geriledi. Dolar/TL kuru 8,61, Euro/TL kuru 10,47, Sterlin/TL kuru ise 12,19 ile tüm zamanların rekorlarını kırdı.

Dolar neden yükseldi?

BBC Türkçe’ye konuşan Bluebay Varlık Yönetimi’nden Tim Ash‘e göre “Peki bu tablonun nedeni ne?” sorusunun yanıtı “iktidarın yanlış politikalarında” yatıyor:

“Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın her zaman seçim sonuçlarını düşünerek büyüme öncelikli politikalar uygulaması, büyük cari açığa yol açıyor. Bu durum da dolara olan talebi artırıyor.”

“Yabancı yatırımcılar da Erdoğan’ın politikalarına güvenmiyor”

Türkiye’nin son derece sıra dışı bir para politikası uyguladığını ve yüksek enflasyonun da dolar talebini artırdığını belirten Ash, “Türkler liranın değer kaybedeceğini düşünerek elinde lira tutmak istemiyor. Yabancı yatırımcılar da Erdoğan’ın politikalarına güvenmiyor” diyor.

Ash, “Türkiye sürekli birkaç hafta içinde ödemeler dengesi krizi yaşayacakmış gibi dururken kim neden elinde TL tutsun?” diye soruyor.

“Değişiklikler olumsuz etkiledi”

Türk Lirası dolar karşısında Kasım 2020’de 8,58’i görmüştü. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın istifası ve Merkez Bankası Başkanlığı’na Naci Ağbal’ın getirilmesi sonrası Dolar/TL kuru Şubat ayında 7’nin altına inmişti.

Commerzbank’ten Tatha Ghose, BBC Türkçe’ye yaptığı değerlendirmede, o dönem TL’nin değer kazanmasının en önemli nedeninin Ağbal’ın enflasyon hedeflemesine odaklanan geleneksel ve sıkı politikaları olduğunu söylüyor.

Merkez Bankası’nda devam eden değişiklik

Mart ayında Naci Ağbal’ın görevden alınması ve yerine Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu’nun atanmasıyla Türk Lirası’nda düşüş trendi görülmeye başlandı. Ghose, bu hafta Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Oğuzhan Özbaş’ın görevden alınmasının ve yerine düşük faiz oranlarını savunan Semin Tümen’in getirilmesinin de liranın değer kaybında etkili olduğu görüşünde.

TL’nin durumunu böyle özetledi: “Lira spirali”

TL’nin durumunu “lira spirali” terimiyle açıklayan Ghose, son yıllarda liranın bir süre istikrarlı gittikten sonra hızlı değer kayıpları yaşadığını ve bu trendin dikkat çekici olduğunu söylüyor.

Peki bu trend ne kadar devam edebilir? TL’yi önümüzdeki süreçte neler bekliyor?
Bluebay Varlık Yönetimi’nden Tim Ash, derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s’un Türkiye’nin notunu düşürme ihtimaline dikkat çekiyor ve bunun bu akşam gerçekleşebileceğini söylüyor.

Sedat Peker videolarıyla birlikte yaşanan siyasi kriz ve erken seçim tartışmalarının da TL’yi etkilediğini anlatan Ash, jeopolitik alandaki gelişmelere de dikkat çekiyor:
“Türkiye’nin ticaretinin üçte ikisi Batı’yla, yatırım ve finansman Batı’dan geliyor fakat Türkiye Batı ile sürekli bir gerilim halinde. NATO toplantısı öncesi Erdoğan ile Biden’ın ilişkileri yeniden ayarlayacağına dair beklentiler vardı. Fakat Erdoğan’ın (uçak krizi sonrası) NATO müttefiklerinin taleplerine rağmen Belarus lideri Lukaşenko’ya destek olma yönündeki garip kararı, Erdoğan’ın Batı ile ortak değerler paylaşmaktan ne kadar uzak olduğunu gösteriyor.”

Reuters haber ajansına konuşan bazı ekonomistler piyasaların erken seçim ihtimaline tepki verdiği görüşünde.

“Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu’na inanan pek fazla kişi yok”

Ash’e göre Türk Lirası’nın daha fazla değer kaybetmemesi için bir neden yok.

Bu gidişatı durdurmak için yapılması gereken ilk şeyin “düzgün ve güvenilir bir Merkez Bankası Başkanı atayıp ona bağımsız şekilde çalışma fırsatı vermek” olduğunu söyleyen Ash, “Ağbal’ın göreve gelmesiyle bir umut oluşmuştu fakat Kavcıoğlu’na inanan pek fazla kişi yok. Merkez bankacılığı ve politikaları hakkında tecrübesi az” diyor.


Dolar, Euro ve enflasyon tahmini

Commerzbank‘ten Tatha Ghose da TL’deki değer kaybının enflasyonu artırdığını ve buna karşılık Merkez Bankası’nın “güvenilir bir şekilde” faizleri artıramamasının TL’nin daha fazla değer kaybetmesi riski yarattığını vurguluyor:

“Liranın stabilize olması için bir tür kur rejimi değişikliği veya bazı kurumlarının yönetiminin el değiştirmesi gerekebilir (örneğin IMF gözetimi altında). Bu adımlar kredibiliteyi tekrar sağlar.”

Tatha Ghose’a göre bu yıl Dolar/TL kuru 10’u, Euro/TL kuru ise 12’yi görebilir. Ghoser’un yıl sonu enflasyon tahmini ise yüzde 20,9. Geçtiğimiz günlerde Uluslararası Finans Enstitüsü de dolar/TL kurunun adil değerini güncelleyerek 9,50 seviyesine yükseltmişti. (Kaynak: BBC Türkçe)

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Bitcoin neden sevilmiyor? Japonya Merkez Bankası Başkanı Kuroda, nedenini açıkladı

Editor
İndigo Dergisi Editör – Haber Merkezi, 2005 yılından bu yana yayında olan bağımsız dijital medya kuruluşu İndigo Dergisi'nin (indigodergisi.com) haber ve güncel içerik ekibidir. İstanbul merkezli ekip, gündem, ekonomi, sağlık, bilim, teknoloji ve yaşam alanlarında araştırmaya dayalı haberler, açıklayıcı içerikler ve rehberler hazırlar. "Editör" imzasıyla bugüne kadar 26.500’ü aşkın içerik yayımlanmıştır. "Editör" imzası tek bir kişiyi değil, İndigo Dergisi Yazı İşleri bünyesinde çalışan editör ekibini temsil eder. Bu imzayla yayımlanan her içerik araştırma, yazım, doğrulama ve editoryal kontrol aşamalarından geçer ve ortak bir ekip çalışmasının ürünüdür. Ekip, Yönetici Editör ve yayın yönetimi altında çalışır. Editör – Haber Merkezi, okurun kararlarını doğrudan etkileyebilecek sağlık, beslenme ve finans konularında ek özen gösterir. Bu alanlardaki içerikler güncel bilimsel verilere ve resmi kaynaklara dayanır. İndigo Dergisi hiçbir siyasi parti, ideoloji, dini oluşum ya da çıkar grubuyla bağlantılı değildir. Editör Masası, Basın Konseyi'nin Basın Meslek İlkeleri'ne uymayı taahhüt eder. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi'ni ve İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'ni benimser. Irk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi görüş, köken ya da ekonomik durum gözetmeksizin herkesin eşitliğini esas alır. Ayrımcı ve yanıltıcı içeriğe yer vermez. Köşe yazılarındaki görüşler yazarlarına aittir; Editör Masası habere ve bilgiye dayalı içeriklerden sorumludur.