İlahi At Kuyruğu (Il Divin Codino): Roberto Baggio’nun yaşam öyküsü Netflix’te

Netflix’te gösterime giren ‘İlahi At Kuyruğu’ (Il Divin Codino), efsanevi futbolcu Roberto Baggio’nun yaşam öyküsünden kısa bir kesit sunuyor.

Roberto Baggio futbolcu

Roberto Baggio, tüm kuşaklara ilham veren adam… Tüm dünyanın tüylerini ürpertmeyi başaran, eşsiz bir futbolcu…

Gökmavisi en çok ona yakıştı. Topla oynarken seyircilerin gözleri kamaşırdı. Dar alanda seriydi, yumuşak hareketlerle rakip savunmayı ipe dizerken kırmızı-yeşil-beyaz boncuklarla süslü at kuyruğu sağa sola zıplayarak ona eşlik ederdi. Top ayağına yapışırdı sanki, kimse ayağından alamazdı. Çevresi peşinden koşan oyuncularla dolup taşardı. Sağ ayağı tertemizdi. Sol ayağını, yalnızca gerek duyduğu anlarda, sağ ayağı kadar iyi kullanırdı. Serbest vuruş ustasıydı, kale önüne kadar getirdiği topları gol pasına dönüştürmeyi çok severdi. İnceydi ama ikili mücadelelerde ayakta kalırdı. Maçın sonucunu o belirlerdi, yapabileceklerinin sınırı yok gibiydi, takımını sırtlayıp zafere taşırdı.


Roberto Baggio, İtalyan futbol tarihinin en büyük futbolcularından birisidir. 90’lı yıllarda göze hoş gelen oyun stiliyle gönüllerde taht kuran ünlü oyuncu Dünya Kupası ve Avrupa Kupası’nda final oynama başarısı gösteren İtalya Ulusal Takımı’nın en parlak yıldızıydı. Ayrıca, kulüpler düzeyinde Juventus, Milan ve Inter formalarıyla birçok şampiyonluğa da imza atmayı başardı. Yeşil sahalara veda etmesinin ardından onyedi yıl geçmesine karşın futbolseverlerin belleklerine kazıdığı muhteşem goller ve asistler hiç unutulmadı.

İlahi At Kuyruğu, biyografik bir spor filmi

ilahi at kuyruğu

Netflix’te Mayıs ayının son haftası gösterime giren ‘İlahi At Kuyruğu’ efsanevi futbolcu Roberto Baggio’nun yaşam öyküsünden kısa bir kesit sunmakta. Düşük tempolu, gösterişten uzak, televizyon ekranı için çekilmiş, biyografik bir spor filmi. Baggio’yu konu aldığı için yılın en iyi spor filmlerinden biri olarak anımsanacağına eminim.

Roberto Baggio’nun futbol yaşamına ilişkin parçalar birleştirilmiş.

Film, genç Roberto’nun profesyonelliğe adım attığı yıllarda başlıyor. İtalya Ulusal Takımı’nda oynadığı ilk maçtan sonra 1994 Dünya Kupası’na atlanmış. Baggio’nun final maçında kaçırdığı penaltı sonrasında yaşadığı düş kırıklığı, sakatlıklar nedeniyle çektiği sıkıntılar ve kariyerinin son yıllarında ulusal takıma yeniden dönüş için verdiği mücadele öykünün dikkat çekici noktaları arasında sayılabilir.

Yönetmen Letizia Lamartire filmin büyük bölümünü ünlü yıldızın iç dünyası, babasıyla ilişkisi gibi özel yaşamına ilişkin noktalara ayırmayı yeğlemiş. Başka bir deyişle, ünlü futbolcuya efsanevi kimlik kazandıran sportif başarıların birçoğuna yer vermemiş. Ayrıca Baggio’nun ünlü maçları, gerçek kayıtlar ile film setinde çekilen sahneler birleştirilerek ekrana yansıtıldığından etkileyicilikten uzak kalmış. Öte yandan, Baggio’yu canlandıran Andrea Arcangeli ile babasını canlandıran Thomas Trabacchi dramatik sahnelerde başarılı performanslar sergilemekteler.


reborto baggio futbolcu‘İlahi At Kuyruğu’, ünlü futbolcunun yıldız olma doğrultusunda yaptığı zihinsel hazırlıklar, hedeflerine ulaşma tutkusu ve başarısızlık ile başa çıkma mücadelesini aktarırken seyircilere dikkat çekici mesajlar da sunmakta. Diğerleri arasında öne çıktığını gördüğüm iki önemli mesaja değinmekte yarar görüyorum.

Başarılı olmak için bir hedef belirlemelisiniz. Ancak, hedefinize ulaşamamanız başarısız olduğunuz anlamına gelmez.

Bazen bir hedefi gerçekleştirmek için büyük bir çaba harcadığınız halde arzu ettiğiniz sonuca ulaşamayabilirsiniz. Ancak, bu durumu başarısızlık olarak algılamak doğru değildir. Roberto Baggio, çocukluğundan beri zihnine kazınmış olan İtalya’yı Dünya Şampiyonu yapma hedefini gerçekleştirememiş olsa da, bu uğurda harcadığı çaba sonucunda İtalyan halkının sevgi ve minnetini kazanıyor ve büyük bir mutluluğa kavuşuyor.

Mesleki başarı ile iç huzur arasında vazgeçilmez bir bağlantı vardır.

Başarıya ulaşmak için konsantre olmak ve yoğun çalışmak gerekir. Genelde, bu tür çalışmalar gerginlik ve zihinsel yorgunluğa yol açar. Özellikle uzun döneme yayılan çalışmalarda başarılı olabilmek için gerginlikten uzaklaşmayı sağlayan araçlara başvurmak son derece yararlıdır. Roberto Baggio, henüz çok genç yaşlardayken inancın zihni üstündeki rahatlatıcı etkisini keşfediyor ve kariyeri boyunca karşı karşıya kaldığı yoğun gerginliğin altından dini inancı sayesinde kalkıyor.

baggioİzlenmeyi hak eden bir yapım

Herhangi bir spor dalında profesyonel olmayı hedefleyen gençlere ilham veren bir yapım. Düşük bütçeli olsa da efsanevi futbolcunun İtalyan halkının sevgilisi olana dek yaşadığı zorlukları yansıtması filmi ilginç kılmaya yetiyor. Ünlü oyuncu hakkında ayrıntılı bilgi edinmek isteyenler zevkle izleyeceklerdir.

Filmin Künyesi:

İlahi At Kuyruğu


Ülke: İtalya
Yıl: 2021
Yönetmen: Letizia Lamartire
Senaryo: Ludovica Rampoldi, Stefano Sardo
Oyuncular: Andrea Arcangeli, Valentina Belle, Thomas Trabacchi

Video – Fragman: Il Divin Codino (Netflix)

Atalanta takımının futbol seçkinleri arasına katılması


Koray Erdivanlı
1975 yılında İstanbul’da doğdu. 1993 yılında Özel Işık Lisesi’nden mezun olduktan sonra 1998 yılında Marmara Üniversitesi Kamu Yönetimi (Fransızca) bölümünden lisans derecesi aldı. Western Michigan University ve İstanbul Teknik Üniversitesi’nde MBA dalında yüksek lisans yaptı. 2021 yılında Hacıbektaş Belediyesi tarafından düzenlenen kısa öykü yarışmasında 'Üç Öğüt' adlı öyküsüyle birincilik ödülü; 2022 yılında 25. OŞYAD Geleneksel Şiir Yarışması'nda 'Gurbet' adlı şiiriyle özendirme ödülü kazandı. 2022 yılında 'Yeşil Güller' adlı öykü kitabı ve 'Öfkeli Dargınlık' adlı tiyatro oyunu, 2023 yılında 'Dantelli Tuzak' adlı romanı yayınlandı. Başlıca uğraşlarından biri olan filateli alanında 'Çanakkale Savaşı' ve 'İbn-i Sina' temalı koleksiyonlarıyla beş madalya kazandı. Özel sektörde insan kaynakları alanında yönetici olarak çalışmaktadır. Tarih, spor, sinema ve müzik başlıca ilgi alanları arasındadır.