Forbes Teknoloji Konseyi uzmanları, 2022 yılında sadece teknoloji endüstrisine değil, genel olarak iş dünyasına hakim olacağına inandıkları teknoloji trendleri hakkında öngörülerde bulundular. İşte yapay zekadan cobot’lara, akıllı şehirlerden uzaktan çalışma teknolojilerine öne çıkan trendler…
Yapılan araştırmalara göre 2022 yılında öne çıkacak teknoloji trendleri şöyle:
Pil/batarya teknolojisi
Daha uzun kullanımlı batarya çalışmaları için 2022 kritik bir yıl olacak. Bu seneye kadar arabalar, scooterlar, telefonlar vb. gibi mevcut elektrikle çalışan cihazların verimliliğinin arttığı kanıtlandı. Ek olarak, uçaklar da dahil olmak üzere elektrikle çalışan daha fazla şey yapıyoruz. Daha temiz bir dünya için 2022 yılında bu alandaki çalışmaların arttığını göreceğiz.
Büyük teknoloji şirketleri daha gelişmiş donanımları cihazlarına ekliyor. Özellikle akıllı telefonlar için geliştirilen bataryaların da ömrü oldukça kısa. Buna çözüm olarak pek çok ülke ve şirket çalışma yapıyor. Birleşmiş Milletler’in bu yıl yaklaşık 53 milyon metrik tonluk e-atık miktarının değiştirilmesi gerekiyor.
İşte bir şirket bunu değiştirmek için önemli bir adım attı. Bunun önüne geçmek için Dracula Technologies, yeni bir organik güneş pili teknolojisi geliştirdi. Şirketin geliştirdiği mürekkep püskürtmeli baskılı organik güneş pilleri, iç mekanlarda doğal veya yapay ortam ışığyla çalışıyor. Düşük enerji tüketimi ve yeterli güç için kullanılması planlanan bu bataryaların, tasarımı gereği özelleştirilebiliyor olması da oldukça iyi.
Akıllı şehir teknolojileri
Daha iyi ve sürdürülebilir bir vatandaş deneyimi için entegre hizmetler sunan akıllı şehirler dünya çapında daha yaygın hale geliyor. Akıllı şehir, şehirde yaşayan ve çalışan insanlar için günlük hayatı daha kolay ve daha iyi hale getirmek için veri ve teknolojiye güvenen sistemleri tanımlamak için kullanılıyor. BM’nin 2050 yılına kadar dünya nüfusunun %68’inin kentsel alanlarda yaşayacağını öngörmesiyle birlikte, dünya çapındaki hükümetler trafik yönetimi, enerji verimliliği ve güvenliği teknoloji ile ele almak için akıllı şehirler yaratmaya odaklanıyor.
Günümüzde verilerin daha kolay erişilebilir olmasıyla hükümetlerin karşılaştığı en önemli sorunlardan birisi “Vatandaşların kişisel mahremiyetlerine müdahale etmeden sosyal ve çevresel sorunları nasıl iyileştirilebilir?” olmasıdır. Bu düşünceyle hükümetler bilişim teknolojileri altyapısından yararlanarak ve kentsel planlamada yenilikçi düşünceleri birleştirerek “Akıllı Şehir” politikalarını uygulamaya başladı.
Buradaki fikir, kaynakların kullanımını en üst düzeye çıkarırken, şehirde yaşayan ve çalışan insanlar için günlük yaşamı daha kolay ve daha iyi hale getirmek için veriyi ve teknolojiyi toplumun dokusuna entegre ederek uzun vadede sürdürülebilir kalkınmaya ulaştırmak. Şehirlere farklı açılardan bakarak, şehirleri teknolojik olarak geliştirerek dijital şehirlerin inşa edilmesi hedefleniyor.
Akıllı Robotik Otomasyon teknolojileri: Cobot’lar
Robotik süreç otomasyonu, doğal dil işleme ve akıllı belge işleme gibi teknolojiler, kural tabanlı süreçleri otomatikleştirerek kuruluşların kaynaklarını stratejik işlerde etkin bir şekilde kullanmalarına yardımcı olacak.
Akıllı Robotik Otomasyon‘un da sıçramalarla büyüyeceğini iletiyorlar. Büyük, karmaşık ve pahalı robotları karşılayamayan küçük üreticiler, imalat endüstrisinde yeni nesil işbirlikçi robotlar (veya “cobotlar“) ile daha etkin bir şekilde rekabet edecekler. Cobot’lar, paylaşılan bir çalışma ortamında insanlarla etkileşim kurmak için tasarlanmış en yeni robot türü olarak tanımlanıyor.
İlk kez 1999’da ortaya çıkan Cobot kelimesi, iş birliği ve robot kelimelerinin birleşmesinden oluştu. Cobot’un robottan en önemli farkı, insanlarla etkileşim halinde olması. Cobot’lar ister insan ile beraber, ister uzaktan kontrol edilebilir şekilde rahat bir çalışma imkânı sunuyor.
Endüstriyel üretimlerde, dikkat gerektiren ve sık tekrarlanan iş yapış biçimleri, insanlar için bir yandan hata yapma ihtimalini ve iş kazalarını artırırken, diğer yandan da verimi düşürüyor. İnsanla iş birliğine dayalı robot olarak nitelenen ‘Cobot’, bu sorunların üstesinden gelerek, endüstriyel robot alanında bir devrime işaret ediyor.
Web 3.0
Web 3.0, kullanıcılara yardımcı olmak için yapay zeka kullanarak güçlü internet aynasını insan benzeri zekaya yakın hale getirecek web evriminin bir sonraki aşamasıdır. Web 3.0 şu anda Amazon, Apple ve Google gibi şirketler tarafından kullanılıyor. Merkezi olmayan veri mimarisi, uç bilgi işlem ve 5G‘nin yükselişi, bir sonraki endüstriyel devrimle sonuçlanan daha birçok kuruluş tarafından Web3.0’ın benimsenmesini hızlandıracak.
Yazılım kalite standartlarına odaklanma
Kalite, insanların kullandıkları tüm mal ve gereçlerle günlük yaşamlarına yerleştirilmiş yazılımlarla ilgili temel bir endişe alanı olacak. 2022, yazılım testinde daha sofistike ve yeni trendler görecek. Kalite yönetim uzmanlarının, yazılımın kalitesini artırmak için yapay zekaya ve makine öğrenimine güvenecekleri bir döneme giriyoruz denebilir.
NFT
Türkçeye “Değiştirilmesi mümkün olmayan varlık” olarak tercüme edilen Non-fungible Token’ın kısalması NFT, bir kripto para birimi olan Ethereum blockchain ağının alt ağı olarak 2017’de temelleri atıldı.
2022 yılında şirketlerin bir ücret karşılığında NFT yarattığı günlere tanık olabiliriz. Sanat ve eğlence alanında NFT’lerin benimsenmesi 2021’de katlanarak artıyor ve bu nedenle tokenleştirme sürecini ve gereksinimlerini anlayan kuruluşların uzmanlığını gerektiriyor. Ayrıca, 2022’de merkezi olmayan alanda daha fazla tokenleştirme pazarının ortaya çıktığını da göreceğiz.
NFT’nin yıldızı yeni parlayan bir oluşum olması yatırım yapmak isteyen kişilerin konuyla alakadar olmasını sağladı. Kurulduğun günden bu yana en hızlı değer kazanan oluşumlardan olan NFT Opensea, Rarible, Foundation gibi pazaryerlerinden alım satımı gerçekleştirilebiliyor.
Tahmine dayalı analitik
Forbes Teknoloji Konseyi, veri analitiği, veri gölü konsolidasyonu ve tahmine dayalı analizin tüm bilişim sektörü için önemli olacağını öngörüyor. Tahmine dayalı analitikteki ilerlemeler, siber güvenliği büyük ölçüde yönlendirecek. Tahmine dayalı analitik, teknoloji dünyasında en hızlı büyüyen alanlardan biridir. 2020 yılında 7,2 milyar dolar değerinde olan pazar payının, 2025 yılına kadar 21,5 milyar dolara ulaşması bekleniyor.
Uzaktan çalışma teknolojileri (teleworking)
Uzaktan çalışma 2022’de artmaya devam edecek ve yazılım alanında da ilerlemeler getirecek. Dünya çapındaki şirketlerin, iş güçlerinin üretkenliğini artırabilmesi için hibrit ekip yönetimi ve işbirliği biçimlerini desteklemesi gerekecek. Bu yeni normal, 2022 yılında çevrimiçi (online) toplantı ve görüntülü satış görüşmeleri yapma eğilimi devam ederken bunu mümkün kılan teknolojiler de daha çok genişleyecek.