Dune Çöl Gezegeni: Üçlemeye efsane başlangıç

Frank Herbert’ın bilimkurgu edebiyatını geniş kitlelere sevdiren eseri Dune, etkileyici sinema uyarlamasıyla izleyicileri sürükleyici bir yolculuğa davet ediyor.

dune çöl gezegeni
Dune Çöl Gezegeni, oldukça zengin bir oyuncu kadrosunu bir araya getiriyor.

1965 yılında yayınlanan Dune, kısa sürede bilimkurgu edebiyatının en iyileri arasına girmeyi başardı. İlgi çekici evreni, teknolojiye yaptığı çarpıcı projeksiyon, din ve ekonomi tarihine atıfta bulunan güçlü alt metinleri ve kültleşen karakterleri, eseri ölümsüzleştirdi.

Yıllar içerisinde kitap serisine dönüşen Dune, beyazperdenin de radarına girdi. David Lynch imzalı 1984 yapımı sinema uyarlaması, heyecan yarattı. Ancak dağ, fare doğurdu ve film, beklentileri karşılayamadı.


Denis Villeneuve imzalı Dune üçlemesi

1998 yılında piyasaya sürülen efsanevi savaş strateji oyunu Dune 2000, küllenen Dune tutkusunu yeniden alevlendirdi. Bilimkurgu edebiyatı severlerin başarılı bir sinema uyarlaması hasretleri ise an itibariyle sona erdi.

Denis Villeneuve, Hollywood’a geçiş yaptıktan sonra imza attığı Prisoners / Tutsak, Sicario ve Arrival / Geliş gibi başarılı yapımlarla alkış toplamıştı. Tartışmalı bir klasik olan Blade Runner için çektiği devam filmi Blade Runner 2049 ise ona elit yönetmenler arasında sağlam bir yer edinmesine neden olmuştu.

Çıtayı sürekli yükseltmekte kararlı görünen Denis Villeneuve, daha iddialı bir ateşten gömlek giymekten de çekinmedi. Dune sinema uyarlaması, üçleme olarak planlandı. Serinin ilk filmi Dune: Part One / Dune: Çöl Gezegeni, yaklaşık 165.000.000 dolar mal oldu.


Zengin oyuncu kadrosu ve beğeni toplayan senaryo

Timothee Chalamet Rebecca Ferguson
Timothee Chalamet ve Rebecca Ferguson

Filmin beğeni toplayan senaryosu, Denis Villeneuve, Oscar ödüllü Eric Roth ve Jon Spaihts imzası taşıyor. 2 saat 35 dakika uzunluğundaki yapımda kitapta resmedilen sıra dışı evren, kusursuzca ete kemiğe bürünüyor. Dev çöl solucanı ve özgün hava aracı gibi birçok detayda muazzam görsel efektler dikkat çekiyor.

İmparatorun kıskançlığı, sinsi bir tuzak kurmasına neden olur. Atreides ve Harkonnen ırkları arasındaki amansız bir mücadele başlar. Paul ve Lady Jessica’nın zorlu yolculuğu, Mehdi beklentisindeki Fremen halkıyla kesişir.

Timothee Chalamet ve Rebecca Ferguson’un başı çektiği zengin oyuncu kadrosunda Oscar Isaac, Jason Momoa, Josh Brolin, Zendaya, Charlotte Rampling, Dave Bautista, Stellan Skarsgard ve Javier Bardem gibi önemli isimler yer alıyor.

Filmin müzikleri, Oscar yarışında olması kuvvetle muhtemel gözüken usta besteci Hans Zimmer’in imzası taşıyor.


Dune: Çöl Gezegeni, yılın tartışmasız en iyi yapımlarından biri. Film ağırlıklı olarak bilimkurguya ve edebiyat uyarlamalarına meraklı izleyicilere hitap ediyor.

İndigo Dergisi’ni Telegram‘da takip edin – Matrix 4: The Matrix Resurrections filmi ilk fragmanı yayınlandı!


Çağrı Gırlangıç
14.03.1985 tarihinde Kadıköy'de dünyaya geldim. Kadıköy'de doğdum, Kadıköy'de büyüdüm. Yazma sevdası içime düşünce önce 2 roman yazdım, sonra da sinemaya dair yazılar yazmaya başladım. 2011'in başından beri bloğum cagrigirlangic.blogspot.com da 500'ü aşkın filme dair yazdım. Hala da devam ediyorum. Sonra metin yazarlığı yapmaya başladım ve yazarlık mesleğim haline geldi. Yazımına devam ettiğim Türk Sinema Tarihi Ansiklopedisi, emek ve zaman isteyen bir proje. Sabırla yazımına devam ediyorum. Bir sinema yazarı olarak yazmaya başladığım, sonrasında ise deneme, gündem, kritik, yaşam ve kişisel gelişim yazıları yazmaya başladığım İndigo Dergisi ise hem beni geliştiren, hem de bir parçası olmaktan haz aldığım yer.