Omicron varyantı nedir? Daha yüksek bulaşma riski taşıyor!

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Güney Afrika’da tespit edilen yeni varyanta Omicron adını verdi. DSÖ yaptığı açıklamada, “Ön bulgular yeni varyantın daha yüksek bulaşma riski taşıdığı yönünde” dedi. Türkiye’den 5 ülkeye seyahat kısıtlaması geldi. Avrupa Birliği ise 7 ülkeye seyahat kısıtlaması getirdi. İşte detaylar…

Omicron varyantı

Omicron varyantı nedir?

Yaklaşık son üç yıldır tabiri caizse dünyaya kök söktüren ve milyonlarca kişinin hayatını kaybetmesine sebep olan COVID-19 virüsü, geçirdiği mutasyonlarla birlikte ölümcül bir hastalık olmaya devam ediyor. Aşıların bulunmasına ve aşı yaptıran insanların artmasına rağmen mutasyona uğrayan virüs sebebiyle pandemi süreci bizimle olmaya devam edecek gibi görünüyor.


Ortaya çıkan yeni varyantlar haliyle insanları daha fazla korkutuyor ve uzmanları, yetkilileri ise yeni tedbirler almaya mecbur bırakıyor. Bunlardan biri de Dünya Sağlık Örgütü’nün B1.1.529 olarak isimlendirdiği, Güney Afrika’da tespit edilen yeni varyant oldu. DSÖ yeni varyantı ‘endişe verici tür‘ olarak sınıflandırdı.

Daha yüksek bulaşma riski taşıyor

Güney Afrika’da ortaya çıkan yeni varyant Dünya Sağlık Örgütü’nü ve uzmanları alarma geçirmişti. “Ağır mutasyona uğramış” olarak ifade edilen yeni COVID-19 varyantı sebebiyle DSÖ özel bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantı sonrasında, Güney Afrika’da ortaya çıkan yeni varyanta “Omicron” adı verildiği açıklandı. Konuya ilişkin açıklama yapan DSÖ, “Ön bulgular yeni varyantın daha yüksek bulaşma riski taşıdığı yönünde” ifadelerine yer verdi.

Birleşmiş Milletler’in Cenevre ofisinde düzenlenen basın toplantısında konuşan DSÖ Sözcüsü Christian Lindmeier, yeni varyantı yakından takip ettiklerini söyleyerek söz konusu varyantın çok sayıda mutasyona uğramış olduğunu ve daha fazla araştırma yapılması gerektiğini söyledi. Lindmeier açıklamasında, “Yeni varyantın etkileri ve endişe konusu olup olmadığını tespit etmek birkaç hafta alacak. Bu tür varyantların ortaya çıkmasını önlemek için daha fazla kişinin aşılanması ve sağlık güvenliğimizi korumak için her türlü tedbirin alınması gerekmektedir” şeklinde konuştu.

Omicron varyantı nedir?

Salı günü Güney Afrika Cumhuriyeti ve Botsvana’da virüsün çok sayıda mutasyona uğramış, ‘B.1.1.529‘ olarak isimlendirilen yeni bir varyantına rastlanmıştı. Güney Afrika’dan Hong Kong’a seyahat eden bir kişide de bu varyant görülmüştü. ‘Süper varyant‘ olarak nitelendirilen Omicron, 32 mutasyona sahip. Mevcut aşıların bu varyanta karşı etkili olup olmadığı henüz bilinmiyor.

Yeni varyant nedeniyle Türkiye’den 5 ülkeye seyahat kısıtlaması (Omicron varyantı)

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yeni Covid-19 varyantı nedeniyle beş ülkeye seyahat kısıtlaması uygulanacağını açıkladı. Buna göre Botsvana, G. Afrika, Mozambik, Namibya ve Zimbabve ile kara, hava ve deniz sınır kapıları kapatıldı.

Türkiye’ye seyahat edilmesine izin verilmeyeceğini bildirdi. Bakan Koca, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda şunları kaydetti:


“Nu varyantı kaynaklı artan vakalar sebebiyle Botsvana, Güney Afrika Cumhuriyeti, Mozambik, Namibya ve Zimbabve’den ülkemize tüm kara, hava, deniz ve demiryolu sınır kapılarımız yoluyla bu geceden itibaren seyahat edilmesine izin verilmeyecektir.”

AB, Omicron varyantına karşı 7 Afrika ülkesine seyahat kısıtlaması getirdi

Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkeler, yeni Omicron varyantının görüldüğü yedi Afrika ülkesinden yapılacak seyahatleri durdurma kararı aldı.

AB Komisyonu Baş Sözcüsü Eric Mamer, sosyal medya hesabından, AB ülkelerinin Botsvana, Esvatini, Lesotho, Mozambik, Namibya, Güney Afrika ve Zimbabve’ye seyahatlere kısıtlama getirilmesi kararı aldıklarını açıkladı.

Mamer, hali hazırda söz konusu ülkelerden AB ülkelerine gelmekte olan yolculara test, karantina ve temas takibi yapılmasının önemine dikkati çekti. Avrupa Birliği, Güney Afrika’da tespit edilen yeni COVID-19 varyantının yayılmasına set çekmek için bu bölgeden hava seyahatlerinin durdurulmasını değerlendiriyor.

Almanya Sağlık Bakanı Jens Spahn, “İhtiyacımız olan son şey, daha fazla soruna neden olacak yeni bir varyant” derken AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de “Üye ülkelerle yakın koordinasyon içinde, Güney Afrika’dan hava yolculuğunu durdurmak için acil durum önlemlerini hayata geçirmeyi önerdiğini” söyledi.

Güney Afrika’da, ülkenin en kalabalık eyaleti olan Gauteng’de çok sayıda mutasyona sahip yeni bir varyantın genç yaştaki insanlar arasında hızlı yayılması ciddi endişe yaratıyor.

Avrupa’ya ilk Omicron vakası Türkiye aktarmalı gitmiş


Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) acil olarak incelemeye aldığı Güney Afrika’da ortaya çıkan yeni corona virüsü varyantı Belçika’ya Mısır’dan Türkiye aktarmalı giden bir yolcu tarafından taşınmış.

Kripto para piyasasında ‘süper varyant’ düşüşü!  İndigo Dergisi’ni Facebook, Twitter, Instagram ve Telegram‘da takip edebilirsiniz!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.