Dolar/TL’de bu sabah 13,90 seviyesi görüldü. Geçen hafta Merkez Bankası kur 13,80’in üzerini gördüğünde müdahale etmişti. Dolar kuru geçtiğimiz hafta Forex endeksinde 13,97’ye kadar yükselerek rekor kırmıştı.
Dolar/TL hafta boyunca sürdürdüğü tarihi zirvelerin hemen altındaki seyrine haftanın son işlem gününde de devam ediyor.
Bugün güne 13,78 seviyelerinden başlayan dolar/TL’de 13,90 seviyesi görüldü.
Merkez Bankası (TCMB), 1 Aralık ve 3 Aralık tarihlerinde kur bu seviyelerdeyken döviz kurlarına dolar satarak doğrudan müdahale etmişti.
Piyasalarda bugün saat 10.00’da açıklanacak olan işsizlik verileri ve TCMB piyasa katılımcıları anketi izlenecek. Yurtdışında ise İngiltere sanayi üretimi ile Almanya ve ABD enflasyon verileri izlenecek veriler arasında yer alıyor.
Kritik soru: Merkez Bankası müdahale etmeye devam edecek mi?
Kur tarihi zirvelerine çok yakın seyrini sürdürürken, geçen hafta döviz piyasasına müdahale eden TCMB‘den bu müdahaleleri sürdürüp sürdürmeyeceği de yakından izleniyor.
TL’nin geçen hafta sığ piyasada 14 seviyesini görmesinin ardından TCMB iki defa dolar satarak piyasaya müdahale etti. TCMB’nin iki müdahalesi de kurun 13.8 seviyesinin üzerine çıkmasıyla başladı.
Hafta başından bu yana en yüksek 13.9 seviyesinden geri dönen dolar/TL bu sabah 08.40’ta 13.77 – 13.90 bandında işlem gördü.
Bakan Nebati’den rezerv açıklaması
Dün Hazine ve Maliye Bakanlığı ile bağlı kuruluşların 2022 Yılı Bütçe Kanun Teklifi TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilirken, Bakan Nureddin Nebati konuşmasında likidite riskinin azaltılması amacıyla güçlü nakit rezervi tutulması politikasına devam ettiklerini söyledi. Nebati ayrıca, tüm adımları serbest piyasa ekonomisi ve finansal serbesti ilkesiyle tam uyumlu şekilde atacaklarını da kaydetti.
Yaklaşık yüzde 21 ile üç yılın zirvesindeki enflasyonda birkaç ay içinde gerçekleşmesi beklenen 10 puan artışa ve TL’nin eksi getirisine rağmen TCMB’nin aralık ayında bir faiz indirimine daha gitme ihtimali TL’nin değerini tarihi dip seviyelere düşürdüğü gibi toparlanmasına da engel oluyor.
Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s de, Türkiye’de tüketici enflasyonunun gelecek aylarda yüzde 25’i aşabileceğini belirtirken, Aralık’ta olası bir yeni faiz indiriminin enflasyon tahmininin üzerinde yukarı yönlü baskı yarattığını söyledi.
TCMB’nin bir sonraki para politikası toplantısı 16 Aralık’ta yapılacak.
Uluslararası piyasalara bakıldığında ise, Asya borsaları Fed’in faiz oranlarına yön verebilecek olan ABD enflasyon verileri öncesinde corona virüsüne dair endişelerin yeniden gündeme gelmesi ve yatırımcıların riskli varlıklardan kaçınmasıyla geriledi, dolar ise yükseldi. (REUTERS)
Dövizdeki yükseliş inşaat sektöründeki maliyetleri artırıyor
Türkiye’de işçilik ve malzeme kalemlerindeki fiyat değişimini gösteren İnşaat Maliyet Endeksi Ekim ayında %4,75 oranında arttı ve geçen yılın Ekim ayında göre de %41,93 oranında artış gösterdi.
Bu ne anlama geliyor?
Investing.com’dan Necdet Erginsoy’un yazısında aktardığına göre; Türkiye’de inşaat sektöründe işçilik ve malzemeyle toplam maliyetlerinin bir yılda %41,93 oranında arttığı anlamına geliyor. Maliyetler Temmuz ayında yıllık %44,76’ya çıkarak veri ölçüm tarihinin en yüksek sevyesini görmesinin ardından iki aylık bir düşüş dönemi yaşadı. Ekim’de ise yıllık bazda oran Temmuz rekorunu aşmadı, fakat aylık bazdaki değişim (%4,75) son derece yüksek.
İnşaat maliyetleri neden artıyor?
TÜİK verilerine göre inşaat maliyetinde işçilik maliyeti %22,62 oranında, malzeme maliyeti ise %50,47 oranında arttı. Fiyat artışında malzemedeki yüksek oran girdi maliyetinin yüksek olduğunu gösteriyor. Bunda da döviz kurunun Ekim ayında yükselmeye başlamasının etkisi var. Bu yıl dünya da emtia fiyatlarındaki yükseliş zaten sektörde enflasyonu oldukça yükseltti, ancak yurt içinde dövizin rekor kırmasıyla maliyetlerin yükü daha da arttı. Piyasalar Kasım’da %40 üzerinde yükselen dolar kurunun etkisiyle maliyetlerin Kasım’da tarihi seviyelere çıkmasını bekliyor.
Bina ve bina dışı inşaat maliyetlerindeki değişim şöyle:
Bina inşaatı maliyet endeksi, bir önceki aya göre %4,37, bir önceki yılın aynı ayına göre %42,13 arttı. Bir önceki aya göre malzeme endeksi %5,69, işçilik endeksi %0,98 arttı. Ayrıca bir önceki yılın aynı ayına göre malzeme endeksi %50,98, işçilik endeksi %22,64 arttı.
Bina dışı yapılar için inşaat maliyet endeksi, bir önceki aya göre %6,04, bir önceki yılın aynı ayına göre %41,24 arttı. Bir önceki aya göre malzeme endeksi %7,69, işçilik endeksi %1,34 arttı. Ayrıca bir önceki yılın aynı ayına göre malzeme endeksi %48,78, işçilik endeksi %22,52 arttı.
Türkiye’de resmi işsizlik oranı %11,2’ye geriledi
Türkiye İstatistik Kurumunun verilerine göre, ülkede resmi işsiz sayısı Ekim ayında geçen aya göre 75 bin kişi azalarak 3 milyon 717 bin kişi oldu. İşsizlik oranı da 0,2 puanlık azalış ile %11,2’ye geriledi.
15-24 yaş grubunu kapsayan genç nüfus işsizlik oranı Ekim’de bir önceki aya göre 0,8 puan azalarak %20,1 oldu. İstihdam oranı ise 0,3 puanlık artışla %33,4 oldu. Bu yaş grubunda işgücüne katılma oranı bir önceki aya göre 0,1 puan azalarak %41,8 oldu.
İstihdam edilenlerin sayısı Ekim ayında bir önceki aya göre 180 bin kişi artarak 29 milyon 581 bin kişi olurken istihdam oranı ise 0,2 puanlık artış ile %46,2 oldu.
Ekim ayında istihdam edilenlerin sayısı bir önceki aya göre tarım sektöründe 33 bin kişi, hizmet sektöründe 211 bin kişi artarken sanayi sektöründe 58 bin kişi, inşaat sektöründe 4 bin kişi azaldı. İstihdam edilenlerin %17,0’ı tarım, %21,5’i sanayi, %6,1’i inşaat, %55,4’ü ise hizmet sektöründe yer aldı.
📡 |CANLI| Sn. Bakanımız @NureddinNebati, TBMM Genel Kurulu’na hitap ediyor. https://t.co/sEybZAe9TC
— T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı (@HMBakanligi) December 9, 2021