Ekonomik kriz ve işsizlik, salgını düşünecek hal bırakmadı!

Ekonomik kriz ve işsizlik, salgını düşünecek hal bırakmadı! Pandemide bir yılı aşkın süredir işinden ve gelirinden olan vatandaş için geçim derdi, canını tehdit eden virüsten bile önemli bir sorun haline geldi. Salgın artık toplumun yalnızca yüzde 10.8’i için en önemli sorun.

ekonomik kriz

Salgının Türkiye’de kontrolden çıkması ve yöntemi eleştirilen kapanma politikaları, vatandaşın ekonomik yükünü taşınamaz noktaya getirirken, ekonomik kriz ve işsizlik, salgını toplumun gündeminden çıkarmış durumda. Toplumun yüzde 61.5’i Türkiye’nin en önemli sorununu işsizlik ve ekonomi olarak görüyor. Ekonomik kriz ve işsizlik, salgını düşünecek hal bırakmadı!

Korona salgınını toplumun en önemli sorunu olarak görenlerin oranı ise yüzde 10.8’de kaldı. Metropoll’ün araştırmasına göre alt kırımlara bakıldığında kapanmaların hayata geçtiği nisan ayında yüzde 38.1 ile ekonomi en büyük sorun olarak görülürken bunu yüzde 23.4 ile işsizlik izledi. Hükümetin başarısız politikalarını en büyük sorun olarak görenlerin oranı ise neredeyse ikiye katlanarak yüzde 6.2 oldu.


Dalga dalga arttı!

Yaklaşık 1.5 yıldır süren salgın boyunca neredeyse destek almayan ve işsizlik ve enflasyonun getirdiği ekonomik yükü taşımaya çalışan vatandaşın ülke sorunlarına bakışı da kapanma dönemlerine göre farklılık gösteriyor. Metropoll araştırmasına göre koronavirüs vakalarının Türkiye’de görüldüğü ve neredeyse tüm ülkenin evlere çekildiği Mart 2020’de vatandaşın en büyük problemi yüzde 51.7 ile salgın idi. Bunu yüzde 19.4 ile ekonomi, yüzde 10.4 ile işsizlik izliyordu.


Normalleştik ama…

İkinci dalganın görüldüğü Ekim 2020’ye gelindiğinde ise toplumun yüzde 45.3’ü ekonomiyi en büyük problem olarak görürken işsizlik 15.6, salgın ise toplumun yüzde 8.7’si tarafından en büyük sorun olarak görüldü. Daha sonra oldukça yanlış bulunan normalleşme kararının alındığı Mart 2021’de toplumun yüzde 51.5’i için ekonomi, 14.4’ü için ise işsizlik en büyük problem oldu.

metropoll ekonomi

4 kişiden 1’inin sorunu iş bulma; “dış güçler”e inanan pek yok

Metropoll Türkiye’nin Nabzı Nisan 2021 araştırmasının sonuçları işsizlikteki yükselişin de toplumdaki yansımasını ortaya koydu. Gerçek işsizlik rakamları 9 milyonun üzerine çıkarken, Metropoll araştırmasına göre ise 4 vatandaştan 1’inin problemi işsizlik.


Diğer taraftan bir dönem toplumun en önemli problemleri arasında yer alan Suriyeli sığınmacılar tamamen gündemden çıkmış durumda. Sık sık arkasına sığınılan “dış güçlerin” en önemli sorun olduğunu görenlerin oranı ise yüzde 1.1. (Kaynak: Sözcü)

TÜİK’in tartışmalı işsizlik verisi: Bir ayda 480 bin kişi fabrikalarda nasıl işe girdi?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.