İngiliz bilim insanı uyardı: Omicron ile korona virüsün belirtileri değişti!

İngiliz bilim insanı profesör Tim Spector, Omicron varyantı sebebiyle korona virüsünün belirtilerinin değiştiğini duyurarak hükümetleri uyardı.

omicron belirtileri

İngiliz bilim insanı Profesör Tim Spector uyardı: Omicron ile korona virüsün belirtileri değişti!

İngiltere’de kamuoyundan elde edilen verileri inceleyen bilim insanları “gerçek yaşam verilerini” analiz ederek corona virüsünün semptomlarının değiştiğini duyurdu.


İngiltere’de kullanılan Zoe Covid isimli Covid-19 takip uygulamasında toplanan verileri inceleyen ve projenin de lideri olan Profesör Tim Spector, korona virüsü ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Uygulamayı kullananlar Covid-19 semptomlarını platform ile paylaşırken bu verileri inceleyen Spector, “Grip hastalığı gibi belirtiler gösteren insanların yarısında Covid-19 tespit edildi. Boğazda ağrı, burun akıntısı ve baş ağrısı en öne çıkan semptomlardan biri” dedi.

“Boğaz ağrısı, burun akıntısı…”

Zoe Covid’in verilerini King’s College London ile inceleyen uzmanlar, Omicron varyantıyla birlikte vaka sayılarının arttığına dikkat çekti.

Prof. Spector, “Yeni semptom gösteren vaka sayısı son bir haftada patlama yaşadı. Omicron sonucu pozitif çıkan çok sayıda insanda görülen belirtiler sıradan grip gibi aynı boğaz ağrısı, burun akıntısı ve baş ağrısı var” dedi.

İngiliz Hükumetine tepki

Spector, İngiliz hükümetinin ise Covid-19 semptomları ile ilgili uyarı ve bilgilendirme mesajlarını değiştirmemesine tepki gösterdi.


Spector, “Zoe verileri bize açıkça korona virüsüne yakalanan kişilerin gösterdiği en önemli belirtilerin artık sürekli öksürük, yüksek ateş, koku ve tat kaybı olmadığını gösteriyor. Daha çok insanın hayatını kurtarmak için bu bilgilendirme mesajını değiştirmek gerekiyor” dedi.

Omicron belirtileri neler?

İlk kanıtlar, çoğu insan için, en azından Covid aşıları konusunda güncel olanlar için, Omicron varyantının korona virüsün başka bir türü olan soğuk algınlığına benzeyebilecek hafif bir hastalıkla sonuçlanıyor gibi göründüğünü gösteriyor.

Aynı zamanda Amerikan Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi CDC‘nin aşılarla ilgili kararlarına rehberlik eden Bağışıklama Uygulamaları Danışma Komitesi’nin bir üyesi olan Dr. Poehling, Omicron’dan belirgin belirtileri olduğunu söylüyor:

  • Öksürük
  • Yorgunluk veya yorgunluk
  • Tıkanıklık ve burun akıntısı

Önceki varyantların aksine, tat ve koku kaybının nadir göründüğünün altı çiziliyor.

Ancak Poehling ve diğer uzmanlar, bu semptomların bilimsel çalışmalara değil, omikron vakalarının erken raporlarına dayandığını söylüyor.

Dahası, nüfusun sadece belirli kesimlerini yansıtıyorlar: Genç ve sağlıklı olanların yanı sıra tamamen aşılanmış olanları…


Nashville, Tennessee’deki Vanderbilt Üniversitesi Tıp Merkezi’nde bulaşıcı hastalık uzmanı olan Dr. William Schaffner, “Aşılandıysanız, yani özellikle bir korumanız varsa, Omicron’un daha hafif enfeksiyonlar üretme eğiliminde olduğu açıktır” diyor. “Henüz görmediğimiz şey, Omicron’un aşılanmamış insanlarda ne yapacağıdır” diye ekliyor.

Bilimsel araştırma: 3 doz Sinovac aşısı Omicron varyantına karşı korumuyor!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.