İran’dan Türkiye’deki üretimi durduran doğal gaz kesintisi ile ilgili resmi açıklama geldi. İran Milli Gaz Şirketi’nin açıklamasında, İran’dan sonra şimdi de Türkiye’de bir arıza meydana geldiği ve doğal gaz iletiminin gerçekleşemediği iddia edildi. BOTAŞ’ın açıklaması bekleniyor.
Bir süredir gündemimizde olan doğal gaz kesintisi ile ilgili yeni bir gelişme yaşandı. Türkiye’ye gaz iletimini kesen İran, konuyla ilgili ilginç bir açıklama yaptı. İranlı yetkililer tarafından yapılan resmi açıklama, yaşanan enerji krizininde yeni bir sayfa açacak gibi görünüyor. Zira İran’dan gelen açıklamalar ile Türkiye’nin konuyla ilgili açıklamaları ters düşmüş durumda. İddialara göre şimdi de Türkiye’deki bir arıza , doğal gaz akışını engelliyor.
Daha önce yapılan açıklamalara göre İran’da yaşanan teknik bir aksaklık, gaz iletiminin 10 gün kadar durdurulmasına yol açmıştı. BOTAŞ, İranlı yetkililer ile temas halinde olduklarını ve sorunun daha hızlı giderilmesi için iş birliğine hazır olunduğu ifade etmişti.
Ancak Türkiye’den bir yetkili, çok çarpıcı iddiaları gündeme getirmiş ve organize sanayi bölgelerindeki üretimi durduran kesintinin nedeninin boşalan depolar olduğunu ileri sürmüştü. BOTAŞ ise bu iddiaları yalanlamıştı. Şimdi tüm bu gelişmelere yepyeni bir ekleme geldi. İran, gaz kesintisinin nedeninin Türkiye olduğunu iddia etti.
İran: Türkiye tarafındaki teknik sorun nedeniyle gaz gitmiyor
Webtekno’nun haberine göre; İranlı yetkililer tarafından yapılan açıklamalara göre Bazergan isimli istasyonda meydana gelen gaz kaçacağı nedeniyle Türkiye’ye gaz iletimi gerçekten de durdu. Ancak bu teknik aksaklık, kısa bir süre içerisinde giderildi ve gaz akışı sağlanmaya devam etti. Ancak bu kez de Türkiye tarafında bir teknik arıza meydana geldi. Türkiye’deki doğal gaz basınç yükseltme istasyonunda arıza meydana geldiğini açıklayan yetkililer, Türkiye’nin doğal gazı çekemediğini ifade ediyorlar.
BOTAŞ, şu an için konuyla ilgili herhangi bir açıklama yapmadı. Yani İran’dan gelen açıklamaların gerçek olup olmadığı bilinmiyor. Ancak BOTAŞ, son günlerde özellikle de sosyal medyayı aktif olarak kullanıyor ve kesinti ile ilgili tüm iddiaları yanıtlamaya çalışıyor.
https://twitter.com/botastr/status/1486565393334423554
https://twitter.com/botastr/status/1486565307128942596
“Kapasiteler yetersiz kalıyor”
Sözcü yazarı Çiğdem Toker, “Tek sorumlu İran gazındaki kısıntı mı?” başlıklı yazısında İran’dan gelen doğalgazda yaşanan ve 31 Ocak’ta bitmesi ümit edilen kesintinin, AKP’ce yönetilen bakanlıklar tarafından sanayi tesislerine uygulanan gaz kısıntısının tek nedeni olmadığına dikkat çekti.
Toker, ülkeyi yönetenlerin, asıl tabloyu şeffaf biçimde ortaya koymaktan kaçındığını belirtti.
“BOTAŞ pahalı LNG alıyor”
• Türkiye’nin aktif durumda iki depolama tesisi bulunuyor: Silivri ile Tuz Gölü. İki tesisin kapasitesi 4 milyar metreküpün biraz üzerinde. İki depodan doğalgaz iletim sistemine günlük gaz girişi 45 milyon metreküp.
Soğuk havalarda Türkiye’nin günlük gaz tüketiminin 290 milyon metreküpe ulaştığı daha önce açıklandı. Dolayısıyla bu kapasiteler yetersiz kalıyor.
“2021 yılı zararı 60 milyar TL’ye ulaştı”
• BOTAŞ, 2017 yılında Türkiye Varlık Fonu bünyesine alındı. 2018 yılından bu yana zararda. Bu köklü ve stratejik kuruluşun 2021 yılı zararı 60 milyar TL’ye ulaştı.) Türkiye’de konut sektörüne verilen doğalgazın sübvanse edildiği de biliniyor.