Elektrik Mühendisleri Odası: Bütün ülkenin akıbeti Isparta gibi olacak!

Elektrik Mühendisler Odası (EMO), Isparta’da yaşanan 72 saatlik elektrik kesintisinin ardından açıklama yaptı. Özelleştirme uyarısı yapılan açıklamada “Bu dönüşüm gerçekleşirse bütün ülkenin akıbeti Isparta gibi olacaktır” denildi.

elektrik kesintisi

Isparta’da geçtiğimiz hafta etkili olan kar yağışı sonrasında kentte elektrikler gitmişti. 72 saat süren kesinti vatandaşları mağdur etmişti. Yaşananların ardından Elektrik Mühendisler Odası (EMO) resmi internet sayfasından açıklamada bulundu.

EMO’dan yapılan açıklamada “50 saate varan elektrik kesintileri yaşanması, iktidarın enerji politikalarını bir kez daha ortaya koymaktadır” dendi. Elektrik dağıtım şirketlerinin denetiminin özel şirketler tarafından yapılmasının önünün açıldığı ifade edildiği açıklamada “Bu dönüşüm gerçekleşirse bütün ülkenin akıbeti Isparta gibi olacaktır” denildi.


Açıklamada kurum tarafından yapılan incelemeler sonucunda yalnızca kentteki elektrik şebeklerinin değil, aynı zamanda iletim şebekesinde de hasarların oluştuğu ifade edilerek şu ifadeler yer verildi:

“Bu durum, Isparta bölgesinde ağır kış koşullarına uygun enerji nakil hattı tasarımının yapılmadığını göstermektedir. Önce enerji nakil hatlarının ne zaman kimler tarafından nasıl yapıldığı, hatların kontrol ve bakımlarının zamanında ve yeterli düzeyde yapılıp yapılmadığının incelenmesi gerekmektedir. Bu nedenle bağımsız bir denetim yapılarak asli sorun belirlenmelidir.”

“Bütün ülkenin akıbeti Isparta gibi olur”

EMO’dan yapılan açıklamada, TEDAŞ’ın elektrik dağıtım şirketlerini “eksik” denetlediği ve bunun SAYIŞTAY raporlarına da yansıdığı hatırlatılarak şöyle dendi:

“Elektrik Piyasası Kanunu’nda 25 Kasım 2020 tarihinde yapılan değişiklikle elektrik dağıtım şirketlerinin denetimininin özel şirketler tarafından yapılmasının önü açılmıştı. Bu dönüşüm gerçekleşirse bütün ülkenin akıbeti Isparta gibi olacaktır.

Şehiriçi elektrik dağıtım şebekesinin neden çöktüğü bağımsız bir çalışma ile araştırılmalıdır. Özel dağıtım şirketinin gerekli önlemleri zamanında alıp almadığı, bakımların zamanında yapılıp yapılmadığı ilgili kamu kurumları tarafından incelenmelidir ve sonuçları şeffaf bir şekilde kamuoyuna duyurulmalı, ihmali görülen kişi-kurum-şirketler hakkında en ağır yaptırımlar uygulanmalıdır.

“Özelleştirme durdurulmalı”

“Isparta Vakası ve eldeki bilgiler doğrultusunda TEİAŞ’ın özelleştirilmesinden vazgeçildiği derhal kamuoyuna ilan edilmelidir.” denen açıklamada, özelleştirmelerin serbest piyasaya ucuz, kaliteli ve sürekli elektrik değil, tersine pahalı, kalitesiz ve büyük kesintilere yol açtığı belirtilerek şu ifadeler kullanıldı:


“Enerji zamları enerji sektörünün hızla kamulaştırılması gerektiğini ortaya koymuştur. Bu olay bunu bir kez daha teyit etmiş olup, siyasi partilere bu acil durumu işleme almalarını kamusal bir sorumluluk ile hatırlatmak istiyoruz.”

Isparta’da vatandaşlar yaşadıklarını anlattı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, Isparta’daki elektrik kesintisinde mağdur olan vatandaşların sorunlarını dinledi. Bir vatandaş, Akın’a, “Cenazemiz olsa cenazemizi kaldırmayacağız. Hiç yetkili birisi gelmiyor. Yetkili birini görmedik mahallemizde. Beş gündür yok bizim elektriğimiz. Biz, mağarada yaşar gibi yaşadık” dedi.

CHP heyetinin Isparta’daki incelemeleri sürüyor. Heyette yer alan CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, Afyonkarahisar Milletvekili Burcu Köksal ile birlikte elektrik kesintisi nedeniyle mağdur olan vatandaşlarla dertleşti. Bir vatandaş, yaşadıklarını Akın’a şöyle anlattı:

“Ben şöyle söyleyeyim; ısınma diye bir şey yok. Ocakların üzerinde su kaynattığımız gibi, insanlar pet şişelere su doldurup doldurup çocuklarını ısıtmaya çalıştılar. Ne bir powerbank desteği verildi ne bir barınma desteği verildi. Ben Isparta’nın şanslı olan insanlarındanım, hemen şurada da ailem oturuyor. İlk etapta orada da yoktu elektrik. Ben çocuğumla birlikte oraya geçtim, fakat dün akşam itibariyle orada da kesildi. Bu sefer Isparta’nın öbür ucana, diğer kardeşime geçtim. Ancak tanıdığı olmayan, yakını olmayan insanlar var burada ve bir süre sonra şarjları da bitti. Yardım istemek için şarjları da bitti. Hiçbir destek verilmedi.”

“Mağarada yaşar gibi yaşadık”

Elektriklerinin beş gündür kesik olduğunu ve hiçbir yetkilinin kendilerine yardım etmediğini belirten bir kadın ise şunları söyledi:

“Cenazemiz olsa cenazemizi kaldırmayacağız. Duyamayacağız. Hiç yetkili birisi gelmiyor. Yetkili birini görmedik mahallemizde. Beş gündür yok bizim elektriğimiz. Biz, mağarada yaşar gibi yaşadık. Yine sabrettik, yine sabretmedeyiz.”

Isparta’daki elektrik kesintisi nedeniyle çalışmayan kombi ve ısıtıcılar nedeniyle yurttaşlar soğukta bekliyor. Bir yurttaş evde 92 yaşındaki hastasının olduğunu söyleyerek, “Tam üç gündür bir tane yetkilinin bana ulaşmasını bekliyorum. Ne arayanımız var ne soranımız var” dedi. Bir kadın yurttaş ise “Benim babam öldükten sonra gelmesinler. Allah için buraya gelsinler” diye yetkililere seslendi.


Isparta’da 3 Şubat’ta başlayan yoğun kar yağışı, birçok mahallede elektrik kesintilerine neden oldu. Elektrik kesintisi nedeniyle kombiler çalışmadı ve yurttaşlar soğuk havada doğalgazlarını, ısıtıcılarını kullanamaz hale geldi. Bir yurttaş, çektiği videoda 92 yaşındaki hastasının soğukta yattığını belirterek, “92 yaşında hastamız var. Üç gündür yatıyor. Bu hastam ölse çağıracak ambulans yok. Tam üç gündür bir tane yetkilinin bana ulaşmasını bekliyorum. Ne arayanımız var ne soranımız var. Evin içinde böyle buz gibi şapka ile dolaşıyoruz. Allah aşkına biriniz duyun” diye konuştu.

Cem Yılmaz: Hayat pahalılığından yakınmayan ya hırsızdır ya deli!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.