Çöl tozu uyarısı: Güneye bakan camları açmayın!

Meteoroloji uzmanları, Türkiye’nin perşembe gününden itibaren Kuzey Afrika’dan gelecek çöl tozu etkisi altına gireceğini belirtiyor. Prof. Dr. Hüseyin Toros yaptığı uyarıda, çöl tozlarının taşınımı nedeniyle sağlık sorunlarına da neden olabildiğine dikkat çekti.

Çöl tozu

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros, yaptığı açıklamada, çöl tozlarının rüzgarla beraber farklı kıtalara hareket ettiğini söyledi.

Yaşanan olayın doğanın normal bir durumu olduğunu belirten Toros, “Çöl tozu Kuzey Afrika üzerinden Türkiye’nin batısından bugünden itibaren giriş yapıyor. Ülkemiz perşembe ve cuma günü çöl tozlarından etkilenecek. Daha sonra da Türkiye’nin doğusuna doğru hareket ederek hafta sonundan itibaren etkisini kaybedecek.” diye konuştu.


“Solunum sıkıntısı olanları olumsuz yönde etkileyebilir”

Toros, çöl tozunun taşınımı nedeniyle sağlık sorunlarına da neden olabildiğine işaret ederek, “Havada toz yoğunluğu artması solunum sıkıntısı olanları olumsuz yönde etkileyebilir. Bu durum bağışıklık sistemine etki edebilir. Sağlık sorunu olan vatandaşlarımız dikkatli olsunlar. Yaşlılar ve sağlık sorunu olanlar özellikle perşembe ve cuma günü biraz dikkatli olsunlar.” uyarısında bulundu.

Hafta sonu etkisini kaybedecek

İstanbul Aydın Üniversitesi Anadolu BİL Meslek Yüksekokulu Müdür Yardımcısı ve Meteoroloji Uzmanı Dr. Güven Özdemir ise Türkiye’nin bahar aylarında çöl tozlarını fazla aldığını ifade etti.

Çöl tozunun Kuzey Afrika’dan lodosla hareket ederek İtalya ve Yunanistan üzerinden Türkiye’ye giriş yapacağını bildiren Özdemir, “Bugünden itibaren etkili olmaya başlayan çöl tozlarının, perşembe ve cuma günü Türkiye’de yoğunlaşması bekleniyor. Özellikle Ege, Marmara, Batı Karadeniz ve Batı Akdeniz’de yoğun etkisini gösterecek. Hafta sonu etkisini kaydetmesini bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.


Altın değerinde mineraller: Toprağa faydası çok

Özdemir, bu tozların altın değerinde mineraller olduğunun altını çizerek, şunları kaydetti:

“Faydası oldukça fazla. Çöl tozları, toprağa düştüğünde toprağı zenginleştirecek, denize düştüğünde denizin minerallerini artıracak. Ülkemize doğal gübre taşıyacak. İnsan sağlığına olumsuz etkileri görülebilir. Kronik bronşit, astımı olanlar, çocuklar ve yaşlıların dışarı çıkmaması uygun olacak çöz tozunun etkili olduğu günlerde. Vatandaşlarımız meteorolojinin açıklamalarına dikkat etsinler.”

Sağlığa zararları neler?

Dünya Sağlık Örgütü dünyadaki ölümlerin yüzde 1.4’ünün partikül madde solunması ile ilişkili olduğunu bildirmiştir. Soluduğumuz havada çöl tozları gibi doğal minerallerin tanecikleri yanı sıra sanayi ve tarım etkinlikleri ile oluşan kimyasal tanecikler bulunabilir. Havada olmaması gereken bu partiküler maddeler, bağışıklık sistemi ve solunum sistemine zarar verir. 10 mikronun üzerindeki partiküller akciğer hava keseciklerine ulaşamazlar, cilt tahrişi göz sulanması, burun akıntısına neden olurlar, 2.5 mikrondan küçük olanlar solunum sisteminin içine tamamen ulaşabilirler. Daha sonra kan damarlarına geçer. Bu tanecikleri soluyanlarda solunum ve kalp-damar hastalıkları ortaya çıkar, varsa ağırlaşır.

çöl tozları

Perşembe ve Cuma gününe dikkat: “Güneye bakan camları açmayın”

Meteoroloji kahini çöl üzerinde İstanbul’a gelecek bulutlar konusunda vatandaşları uyardı. Perşembe ve Cuma gününü işaret eden Ökten evlerin güneye bakan camlarının açılmamasını ve astım hastası olanların sağlıkları için maske takmalarını önerdi. Çöl bulutları Mora Yarımadası üzerinde İstanbul’a geliyor.


Ökten, “Yoğun çöl tozları an itibariyle Mora üzerinde ve Ülkemize yaklaşıyor. Perşembe ve Cuma günü kuvvetli lodos ile birlikte iyice ülkenin batısını kaplayacak. Doğal döngü için gerekli olan bu tozlar bize de dolaylı olarak çok faydalı. Sadece solunum konusunda 2 gün tedbirli olalım” diyerek uyardı.

Antarktika’da sıcaklık, mevsim normallerinin 40 derece üstünde! İndigo Dergisi’ni Facebook, Twitter, Instagram ve Telegram hesaplarımızdan takip edebilirsiniz! 


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.