Netflix, reklam destekli abonelik paketleri sunmayı planlıyor

Netflix 10 yıl sonra ilk kez abone kaybettiğini açıkladı. Şirketin CEO’su Reed Hastings, yıllarca reklamlara direndikten sonra Netflix’in artık reklam içerikleri ile daha düşük fiyatlı katmanlar sunmaya açık olduğunu söyledi.

Netflix reklam

Popüler yayın devi Netflix son on yılda ilk kez abone kaybettiğini açıkladı. Son çeyrekte 200 binden fazla abone kaybeden Netflix, ikinci çeyrekte ise 2 milyona yakın kullanıcının platformdan çıkacağını düşünüyor.

Netflix abone sayısı neden düşüyor?

Netflix’ten 2022’nin ilk çeyreği için gelen yeni rapor, toplam abone sayısının 221,64 milyona gerilediğini ortaya koydu. Şirket, tüm yayın hizmetleri arasında hala en büyük aboneye sahip, ancak son grafik, analistlerin beklediği 2,5 milyonluk abone artışının tam tersi yönünde.


Ünlü komedi serisinin yeni filmi Recep İvedik 7 için çalışmalar devam ediyor. Filmin dijital platformda yayınlanacağı öğrenildi.

Daha büyük abone kayıpları kapıda

Covid-19 pandemisi sayesinde son iki yıldır abone sayısında beklentilerin üstüne çıkmayı başaran Netflix , 2022’de geri dönüş yaşamaya başladı. Şirketin abone artırma girişimi, 2022’nin ilk çeyreğinde korkunç bir şekilde düştü. Küresel olarak 200 bin abone kaybı bildiren Netflix, daha büyük kayıpların kapıda olduğunu söyledi.

Netflix, bu yılın ikinci çeyreğinde 2 milyon kadar abone kaybedeceğini tahmin ediyor. Hissedarlara yazdığı açıklamada, abone kaybını dört faktöre bağladı. Bu faktörler arasında internet ve akıllı TV satışındaki yavaşlama, haneler arası hesap paylaşımı, ortaya çıkan diğer yayın hizmetleri ve artan enflasyon yer aldı.

200 binden fazla abone kaybeden Netflix’in halihazırda 221,64 milyon kullanıcısı bulunuyor. Şirket abone konusunda gerileme yaşasa da, gelir artışı konusunda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10’luk büyüme gördü. Platform, son çeyrekte 7,8 milyar dolar kazanarak 1,6 milyar dolarlık kar bildirdi.

Netflix, geçen yılın aynı döneminde kazandığı 1,5 milyon aboneye kıyasla 2022’nin ikinci çeyreği için iki milyon abone kaybı yaşayacağı konusunda yatırımcıları uyardı. Platform, Avrupa kullanıcılarını özellikle Rusya-Ukrayna krizi yüzünden kaybettiğinin altını çizdi.


Yayın devi ayrıca yeni abonelerinin çoğunun ABD dışından geleceğini, yeni abonelerin ise özellikle Squid Game, All of Us Are Dead ve La casa de papel için kaydolacağını düşünüyor.

Netflix reklam destekli abonelik planlarını kullanıma sunmayı düşünüyor

netflix

Netflix, yıllarca reklam destekli bir platform olmamasıyla övünmüş ve son olarak 2020 yılında reklamsız yayın yapmaya devam edeceğini söylemişti. Ancak şirketin CEO’su Reed Hastings, yıllarca reklamlara direndikten sonra Netflix‘in artık reklamlarla daha düşük fiyatlı katmanlar sunmaya açık olduğunu söyledi.

Hastings, uzun süredir platforma reklam veya diğer promosyonların eklenmesine karşı çıkıyor, ancak şirketin CEO’su şimdi müşterilere daha ucuz bir seçenek sunmanın mantıklı olduğunu söyledi. Zira Netflix’ten yapılan son açıklamaya göre şirket, son çeyrekte 200 bin abone kaybetti. Belli ki bu da Netflix’i fiyatları ucuzlatma yolları aramaya itti.

25 yıllık tarihinde hiçbir zaman reklamlara izin vermemiş bir şirket olarak, yeni abonelik planları Netflix için büyük bir değişiklik olacak. Hastings, seçeneğin muhtemelen bir veya iki yıl boyunca hizmette kullanılamayacağını söyledi. Yani reklam destekli abonelik modelleri hala geliştirilme aşamasında.

Bu modelin bizdeki örneğini düşündüğümüzde akıllara ilk olarak Exxen platformu geliyor. Exxen reklam destekli ve desteksiz olmak üzere farklı modeller sunuyor ve reklam destekli modelde fiyatlar daha ucuz olarak karşımıza çıkıyor. Netflix’in yapmaya çalıştığı da bu gibi görünüyor.

Son yapılan zamlar Türkiye’de de tepki çekmişti


Netflix, daha fazla aboneyi kendine çekebilmek için özel yapımlara olan yatırımlarını artırdı ve dolayısıyla bu kullanıcı tarafında fiyatlara yansıdı. Hatırlarsanız dijital yayın platformu, son dönemde ülkemizde de fiyatlarını artırmış ve birçok Netflix kullanıcısı çeşitli sosyal mecralarda bu zamlara tepki göstermişti. (Kaynak: SDN, Webrazzi)

Netflix Türkiye üyelik ücretlerine zam yaptı


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.