Metaverse Dünyası

Metaverse yeni sanal dünyanın geleceğe yatırım politikası altında hizmet sunmakta olan teknolojik dünyadır. İlk kez 1982 yıllarında yayımlanan Snow Crash bilimkurgu romanında kavram olarak kurgusal ve sanal dünya tabiri yapılmıştır.

Metaverse

Sanal gerçeklik ekipmanları tarafından insanların tamamen hiçbir fiziksel hareketlilik gerçekleştirmeden zihinsel aktiviteler ile kendilerini olmak istedikleri algısal evren yapısında bulmasıdır. Bu ortamda daha çok bilgisayarlar, üst düzey android cihazlar ve 3D ürünler yer almaktadır. Bu ekipmanlar sayesinde insan zihni yapay ve sanal fiziksel ortam şartlarına dahil olması sağlanmaktadır.

Oculus şirketini 2 milyar dolar bütçe ile satın alan Facebook en önemli yatırımcıların başında gelmektedir. Bunun yanı sıra Roblox gibi oyun sağlayıcı platformları da sanal dünya üzerine büyük alanda arge yatırım çalışmaları gerçekleştirmiştir. Popüler bir konu olması yönünde en çok katkı sağlayan ise Facebook platformunun el atmış olmasıdır. Kayıtlı olan kullanıcılarının çoğunun verisini elinde bulundurması yönünden birçok veri havuzu deposu bulunmaktadır.


Bu sebeple milyonlarca kullanıcının metaverilerine sahip bir konumdadır. İnsanların aklına bu noktada tehdit oluşturabilecek nitelikte bilgi sızıntıları gelmektedir. Yapay zeka alt yapısı bünyesinde gelişen bir yapay ve sanal dünyanın insanların nasıl bireysel bilgi ve sınırlarını zora sokabileceği endişesi sorusunu düşündürmektedir. İnsanlar her ne kadar teknik endişe konularında düşünceli bir yapıya sahip olsa da sanal dünya hizmetleri her zaman çekici gelmektedir.

Birçok farklı yönden yaratmış olduğu avantajlar sayesinde eksik kalmadan kar elde etmeye çalışılmaktadır. Dolayısıyla sanal dünyada kamusal alan hizmeti sağlayarak kendinize bir dünya inşa etme fikri ortaya çıkmaktadır. Oluşturmuş olduğunuz evrende sanal para birimleri bugün pek çok işlem yapmış olduğunuz kripto para borsasında son hızda işlem görmektedir. Uygun işlersen nitelikte kolaylık sunması açısından birçok müşteri bu piyasaya dahil olarak kazançlarını günden güne yüksek oranlarda elde edebilmeye başlamıştır. Kaliteli bir firma güvencesi altında hizmet vermekte olup bilgilerinizin gizliliği arka planda tutulmaktadır.

Teknolojinin altın çağı mı?

Bir taraftan bakıldığında bu kavram internet sektörünün geleceği olarak gözler önünde bulunmaktadır. Bu sanal evrene ilk giriş yapan şehirlerden birisi ise Seul olmuştur. Uğraş gerektirmeden kolaylıklar sunması açısından teknolojinin ‘Altın Çağı’ niteliğinde anılmaktadır. Yeterli düzeyde teknolojik seviyeye ulaştığı zaman insanlar satın aldıkları sanal gerçeklik cihazları sayesinde sinemaya gitme, alışveriş yapma, kütüphanelerde vakit geçirme, sokakta gezinme ve insanlarla tanışma gibi pek çok fiziksel eylemi herhangi bir çaba gerektirmeden yapma fırsatı bulmuş olacaktır.

artırılmış gerçeklik

Metaverse sanal dünya avantajları

Metaverse sanal dünya avantajları pek çok alanda aklınıza gelmeyecek tarzda hizmetler sağlayarak fiziksel çaba harcamadan zihinsel gücünüz ile çalışabileceğiniz ortam sağlamaktadır. Hemen hemen her cihaza uyumlu halde tasarlanarak sorunsuz ve çeşitli kullanımı sağlamaktadır. Teknoloji sektöründe yeni bir atılım yaratarak insanların çeşitlilik dünyasına bir yenisini katmıştır. Sanal gerçeklik cihazları kullanımı ile desteklenerek çok daha aktif işlevsel hızda görsel sunumları sizinle paylaşmaktadır. Bu dünyada kendinize sanal paralar ile satın alım işlemleri yapabilmektesiniz.

Birçok ünlü insanın da kullanım halinde olduğu bu evrende farklı tarzda ticaret yapabilme imkanınız bulunmaktadır. Burada canlı konserler, birçok farklı etkinlikler ve fikir liderlerinin katılım sağlayacağı çeşitli toplantı çalışmaları da yapılmaktadır. Bu sayede evinizden ayrılmadan ve uğraş gerektirmeden herhangi bir yorgunluk hali oluşturmayacak sanal ortam görüşmeleri yapabilmeniz mümkün bir haldedir. Şehir, ülke, gezegen gibi konular metaverse evreninde birleşik bir yapıda bulunmaktadır. Kelime anlamı olarak öte ve evren kelimelerinden oluşmakta olup evrenin ötesini hedefleyecek çalışmalar sürdürmektedir. Bu alanda arkadaşlarınızla vakit geçirebilirsiniz, birçok farklı ülkeye seyahat edebileceğiniz, çeşitli firmalardan ve mağazalardan alışveriş yapma imkanı bulabileceğiniz, özellikle de iş imkanlarınızı yürütebileceğiniz bir ortam hazırlamaktadır.

Oturduğunuz yerden sanal gerçeklik ekipmanlarınızı kuşanarak istediğiniz mağazaya göz atıp beğendiğiniz ürünleri sipariş edebilir ve kendi yaşadığınız gerçek evinize kargolatabilirsiniz. Sanal evren içerisinde yapabilecek olduklarınızın sınırı bulunmamaktadır. NFT üretip satışını veya gösterimini yapabilme gibi imkanlarınız da bulunmaktadır. Bu sayede birçok insana ulaşarak popülerlik oranınızı çok daha rahat biçimlerde arttırmış olursunuz. Gelişmiş ve yeni teknoloji pazarlama fırsatlarının öncüsü niteliğinde çalışmalar yaparak yüksek oranda kazanç türleri bulabilmenizi desteklemektedir. Özgün alt yapısı sayesinde farklılıkları sizinle buluşturarak görsel haz yaratmaktadır. Burada profiliniz temsili bir avatar resmi ile bulunarak sosyalleşebileceğiniz ve boş zamanlarınızda etkinliklere katılabileceğiniz sanal faydalar yürütmektedir.


Birbirinden farklı marka ve şirketlere ait ürün fırsatları karşınızda bulunmaktadır. İnternetten ürün siparişi veya satın alımı gerçekleştirmek yerine sanal evren üzerinden uğraş gerektirmeden işlemlerinizi kolayca tamamlayabilirsiniz. Tarafınıza sanal iletişim sağlamak için ofis alanı açarak iletişim yollarını bir sonraki evreye taşımaktadır. Uzaktan çalışmayı ve işlevsel nitelikte üretken deneyimler kazanmayı gerçeğe dönüştüren avatar tabanlı bir sanal gerçeklik dünyası olmaktadır. Katılımcılar sadece ekrana bakmak yerine çeşitli bölümlerden hizmetler keşfederek etkileşim haline girebilmektedir.

metaverse sanal dünya turu

Metaverse sanal dünya turları

Metaverse sanal dünya turları, gerçek dünya etrafında sanal gezi turlarına çıkabilmenizi mümkün bir hale sokmaktadır. Fiziksel olarak tatile çıkmak istediğiniz yerlere gitmek zorunluluğu yaşamadan sanal ortam avantajlarını kullanarak seyahat deneyimleri yaşamanıza imkan tanımaktadır. Üstelik bunu gerçekleştirebilmek açısından gerekli olan ekipmanlar oldukça kolay bulunmaktadır. İnternet üzerinden videolar ile gezinme işlemi ile arasındaki fark ise birinci şahıs bakış açısı ile yakalayabileceğiniz deneyimler olmaktadır.

Aklınızda bulunması gereken konular meta veri deposu, Artırılmış Gerçeklik (AR) ve Sanal Gerçeklik (VR) olmaktadır. Son derece sürükleyici izlenimler yaratarak gerçekçi içerikler etrafında izleyicilerin hayal dünyasını baştan yaratacak ve öncelikle ilk başta orada olduğunuzu düşündüren muhteşem görsel deneyimler aracılığı ile keyifli dakikalar geçirebilmenizi sağlamaktadır.

Youtube 360° videolarının aksine daha gerçekçi ve kaydedilmemiş görüntüler izlemenizi desteklemektedir. Birinci gözden deneyim yaşayarak gitmiş olduğunuz yerlerden alışveriş yapabilme veya konser etkinliklerine katılabilme şansınız da bulunmaktadır. Disney gibi dünya çapında iz bırakmış firmaların bağlantılarını kullanarak sanal tur deneyimleri yaşayabilmeniz de mümkündür.

sanal öğrenme

Metaverse sanal öğrenme katkısı

Metaverse sanal öğrenme katkısı yönünden insanların eğitim tarafından eksikliklerini kapatabilmesi ve destekleyebilmesi açısından fayda verici çalışmaları bulunmaktadır. Kullanıcı çeşitli konferans salonu alanlarına hareket ederek deneyim yaşayabilmesi sağlanmaktadır.

Özellikle covid-19 pandemi döneminde yaşanan zorluklar sebebiyle online hizmetler yönünden büyük katkı sağlamaktadır. Öğrenciler sanal evren üzerinden kampüslerini ziyaret etme yoluyla pek çok kolaylığı derslerine ekleyebilirler. Mimarlık ve sağlık sektörü alanı öğrencileri uygulamalı ders seçeneklerinde gerçek hayatta erişilmesi zor olan simülasyonları rahatlıkla görebilmektedir. Bunun yanı sıra pek çok öğrenci pandemi durumlarında sanal ortam üzerinden eğitim görmeye çoktan başlamıştı.

Metaverse buna ek olarak derslere katkı sağlayabilecek yöndeki çeşitli kurumların ve kütüphanelerin ziyaret edilmesini imkan dahilinde sunmaktadır. Evinizde olduğunuz yerden hareket etmeden birinci bakış açısı etrafında kampüs içlerinde gezinebilir, kütüphanelerin tozlu raflarını kaldırabilir veya çeşitli fuarlara katılım sağlayabilirsiniz.


Gözlerinizi kapatın ve sanal evrenin sunmuş olduğu ayrıcalıkları en hızlı şekilde erişmenin hazzını yaşayın. Bulunduğunuz konumu iyi düşünün çünkü teknolojinin altın çağını metaverse sayesinde yaşayacaksınız. Her alanda hizmetleri bulunmakta olup insanların geniş kitlelere yayılabilmesi yönünden çalışmalar yapmaktadır. Teknolojik devrimlerin öncüsü olarak kabul edilip internetin yerini alması yönünde tartışmalar da sürmektedir.

Türkiye’de lise düzeyinde ilk Metaverse eğitimi başlıyor – İndigo Dergisi’ni Facebook, Twitter, Instagram ve Telegram hesaplarımızdan takip edebilirsiniz!