20. İstanbul Onur Yürüyüşü’ne polis müdahalesi

İstanbul’da Onur Haftası kapsamında düzenlenmek istenen 20. Onur Yürüyüşü, polisin Taksim ve çevresindeki ablukasıyla engelleniyor. Yasağa karşı bir araya gelmek isteyenler gözaltına alındı. Polis, gazetecilere de müdahale ederken AFP Foto Muhabiri Bülent Kılıç’ı da gözaltına aldı.

onur yürüyüşü

Türkiye’de yıllarca gerçekleştirilen Onur Haftası etkinlikleri bu yıl da iktidarın yasağı ile karşılandı. İstanbul’da gerçekleştirilmek istenen 20. İstanbul LGBTİQA+ Onur Yürüyüşü yasaklanırken yasağa rağmen bir araya gelmek isteyenler gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında gazeteciler de var.

20. İstanbul LGBTİQA+ Onur Yürüyüşü öncesi polis İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü öncesi Cihangir ve Büyükparmakkapı Sokak’ta kafelerde oturanlara ve gazetecilere müdahale etti. Kaos GL’den paylaşılan bilgilere göre müdahalede çok sayıda kişi gözaltına alındı.


Gözaltına alınan isimlerin arasında geçen seneki Onur yürüyüşünde boğazına basılarak gözaltına alınan AFP muhabiri Bülent Kılıç da var.

Gazeteci Zeynep Kuray, polisin gazetecilere müdahale ettiği ve Kılıç’ın gözaltına aldığı anların görüntülerini Twitter hesabından paylaştı.

 

Gazeteci İzel Sezer de, polisin gazetecilere müdahale ettiği anların farklı bir açıdan çekilmiş görüntülerini Twitter hesabından paylaştı.

 

 

Gözaltıların ardından bir araya gelen LGBTİ’ler, polise “Aşk aşk hürriyet, uzak olsun nefret” ve “Polis defol, bu sokaklar bizim” sloganlarıyla tepki gösterdi.


Polis müdahalesine rağmen Onur Yürüyüşü için toplananlar, Cihangir’in ara sokaklarında yürüyüşlerini sürdürüyor.

BASIN MESLEK ÖRGÜTLERİNDEN TEPKİ

AFP Foto Muhabiri Bülent Kılıç’ın gözaltına alınmasının ardından DİSK Basın-İş açıklama yaptı. Sendika, İstanbul Valiliği ve Emniyet Müdürlüğü’ne seslenerek, “Basın üzerindeki ablukayı kaldırın, gazetecilerin görüntü almasının engellenmesine son verin” dedi.

https://twitter.com/aahmetayva/status/1541051697635758082?s=20&t=CQzNOBk6Wu2VskZHhjhU1g

Kılıç’ın üyesi olduğu Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) da, yaptığı açıklamada, arkadaşlarının serbest bırakılmasını istedi.

NE OLMUŞTU?

Onur Yürüyüşü için yapılan çağrıları “sosyal medyadan yapılan izinsiz toplantı, gösteri yürüyüşü ve benzeri faaliyetlere ilişkin çağrılar” diye niteleyen İstanbul Valiliği, Beyoğlu’da saat 11.00 itibarıyla bazı yolları trafiğe kapatmıştı. Metro seferleri de iptal edilmişti.


İstanbul Onur Yürüyüşü Komitesi, “20. İstanbul LGBTİQA+ Onur Yürüyüşü” için 26 Haziran Pazar günü saat 17.00’de Sıraselviler Caddesi’nde yapılacak basın açıklamasına destek çağrısı yapmıştı.

AKP’li Metin Külünk, LGBTİQA+’ları hedef aldı: Eşcinselliği ve cinsiyetsizliği tercih etmek bir insan hakkı değildir


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.