İç ve dış mekan rustik ev dekorasyonu fikirleri

Rustik ev dekorasyonunun en karakteristik özelliği, her zaman doğallığı öne çıkarmasıdır. Taş ve odun gibi doğal, organik malzemeler kullanılır.

rustik ev dekorasyonu

İç ve dış mekan rustik ev dekorasyonu fikirleri

Aşırı sıcakları yaşadığımız yaz mevsiminin ardından, ılık esen rüzgarın tadını çıkaracağımız sonbahar mevsimine hazırlıklar başladı. Bahar temizliğiyle birlikte bahçe, balkon ve evin tüm açık alanlarını da yenilemenin tam zamanı. Bu ipuçlarını izleyerek, iç ve dış mekanlarınızı en iyi şekilde hazırlayabilirsiniz.


İç mekan rustik ev dekorasyonu önerileri

Rustik ne demek sorusu, ev dekoru ile ilgilenenlerin aklında soru işareti oluşturan bir soru. Siz de bu kelimenin dekorasyonu tanımlamada kullanıldığını pek çok kez duyduysanız ama anlamı tam olarak bilmiyorsanız endişe etmeyin.

Rustik ne demek, rustik nedir gibi soruların yanıtını ve ilham verici rustik dekorasyon fikirlerini içeriğimizin devamında bulabilirsiniz.

Rustik dekorasyon, birçok farklı dekorasyon akımlarını da kapsadığı için bu dekoru diğer akımlardan ayırt etmek ilk bakışta zor olabilir. Ancak başlıca belirgin özelliklerini kavradıktan sonra rustik tarzı gördüğünüzde hemen tanıyabilirsiniz.

Rustik ne demek?

Rustik nedir sorusunu yanıtlamak için bu akımın dekorasyon bağlamına girmeden önce kelime anlamına açıklık getirelim. Rustik kelimesi, ‘kırsal kesimle ilgili’ veya ‘taşra ile ilgili’ anlamlarını taşımaktadır.

Aslına bakılırsa, rustik dekorasyon da kelime anlamından çok uzağa gitmez.

Dağ evleri, kırsal evler nasıl doğal materyallerin kullanımıyla göze çarpıyorsa, benzer kullanımı rustik tarzda da görebilirsiniz. Peki, dekorasyonda rustik ne demek ve nasıl uygulanır?

Rustik ev dekorasyonunun temel niteliklerini şu şekilde sıralayabiliriz:

Rustik ev dekorasyonunun en karakteristik özelliği, her zaman doğallığı öne çıkarmasıdır. Taş ve odun gibi doğal, organik malzemeler kullanılır.

ahşap odun

Gerçek Ağaç/Ahşap Mobilya:

Rustik, taşranın natürelliğini baz aldığı için dekorasyonda ağaç görünümlü mobilyalar yerine, gerçek ağaçtan mobilyalar tercih edilir. Bunun yanı sıra pürüzsüz yüzeyli ve cilalı ahşaplar yerine, çizik, girintili çıkıntılı ahşapların saf hali ön plandadır.

Rustik dekorasyonda kusursuzluk aranmaz. Aksine kusurların yapmacık olmayan duruşu, samimi bir ortam yaratır.

dekorasyon

Doku:

Filmlerdeki, odun ve taştan yapılma kırsal evleri hatırlayın. Bu tarz evlerde hayvan postları ve şömine gibi detaylar mutlaka bulunur. Rustik tarz, doğal materyallere kucak açtığı için taştan şöminelerin pütürlü dokusu, hayvan postlarının dokusu, ağaç masaların yüzeyi gibi pürüzsüzlükten uzak, farklı dokuları bir arada barındırır.


sonbahar dekor

El Yapımı:

Rustik dekorasyonda kullanılan parçalar genellikle eşi bulunmayan parçalardır. Dolayısıyla evinizi el yapımı aksesuarlar ile dekore edebilirsiniz. Buna karşın, herhangi bir el yapımı aksesuar hoş duracak diye bir şey elbette yoktur. Rustik mobilyalarla uyumlu, karakteristik ve tarz sahibi el yapımı aksesuarlar tercih etmelisiniz. Bunun yanı sıra el dokuması kilimler de kullanabilirsiniz.

ahşap mobilya

Ağır Mobilyalar:

Rustik dizayn, modern stillerin aksine ağır ve güçlü duruşa sahip eşyalar ile bilinir. Kalın bacaklı masalar, deri, koyu renk koltuklar ön plandadır.

rustik mobilya

Basit:

Rustikte ana odak noktası, tasarımdan çok, kullanılan materyaldir. Örneğin, bu dekorasyonda tercih edilen, ağaçtan yapılma mobilyalar oldukça basit oldukları için materyali dikkat çeker.

Doğadan gelen sadelik ön planda

Rustik tarz, yalın ve doğalı kucaklar. Örneğin, parlak ve işlenmiş bir masa yerine, işlenmemiş, doğal ağaçtan bir masa tercih edilir.

doğal dekorasyon

Bu dekorasyon stilinde bej, kahverengi ve gri gibi nötr tonlar hakimdir. Doğallık ilk koşul olduğu için rustik dekorasyonun temelinde metal, plastik, sentetik kumaşlar gibi doğal olmayan ve modern olan malzemeler bulunmaz.

Ancak günümüzde modern rustik dekorasyon akımının popülerlik kazanmasıyla rustik ve modern arasındaki katı sınır ortadan kalkmıştır.

Dolayısıyla rustik dekorun dingin ve samimi dokusunu kırsallıktan koparıp şehre, evinize getirmek muhteşem bir fikir olabilir.

Dış mekan rustik dekorasyon önerileri

Dış mekan mobilya seçiminde birçok kriterin bir arada bulunması gerektiğini vurgulayan Kelebek Mobilya Tasarım ve Ürün Direktörü Emre Küçükosman’a göre; ahşap, rattan, hasır ve bambu malzemelerin kullanıldığı rustik dekorasyon, sonbahar için en ideal seçimlerden.

kelebek salıncak

Değişime renklerden başlayın

“Sonbaharın kendine özgü, nostaljik bir ruhu var. Bu ruhu yansıtmak için renk seçimi önemli. Mobilya ve aksesuar seçiminde altın rengi, kahverengi, sarı, turuncu, hardal rengi ya da gri gibi renkler tercih edilebilir.”

Olmazsa olmaz dekoratif minderler

“Kırlentler ve minderler dekorasyon konusunda her zaman imdada yetişen en büyük yardımcılardır. Renkleri turuncu, sarı ya da kahverengi olan ve sonbahara vurgu yapan dekoratif yastıklarla hoş bir güz dekorasyonu oluşturulabilir. Yastık kılıfların kumaşlarını ise kadife, yün ya da yapay kürklerden yana kullanmak mevsimin ruhunu yansıtacaktır. Ayrıca koltukların kenarına eklenecek şallar ve mini battaniyeler de hoş bir görünüm sunacaktır.”

rattan

Doğru iskelet seçimi önemli!

“Estetik kaygıların yanısıra uzun süreli kullanım için en önemli faktör doğru iskelet seçimi. Sonbaharın şiddetli yağmurlarından dolayı iskeletin suya, paslanma ve korozyona dayanıklılığı için alüminyum malzemeden yapılmış olmasına dikkat etmek gerekiyor. Alüminyumun paslanmaz özelliği sayesinde, olumsuz hava koşuluna rağmen mobilyaları uzun süre kullanmak mümkün.”

salıncak

Kullanılan malzemenin kalitesi


“Açık alan mobilyalarının seçiminde malzemenin kalitesi de oldukça önemli. Örneğin İroko ağacı suya, neme ve güneş ışınlarına dayanıklıdır. Dolayısıyla açık ve korunaksız alanlar için ideal olabilirler. Ancak tercihiniz akasya ağacından yana ise suya ve neme karşı hassas olduklarını bilerek; üretilen malzemenin kalitesini dikkate almalısınız.”

Hem dekoratif hem sağlıklı: En çok oksijen yayan bu 7 bitkiyi öğrenince şaşıracaksınız!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.