Kanser hücrelerini öldüren RP2 virüsü, hastalar üzerindeki denemelerde olumlu sonuç verdi

Kanserli hücrelere etki ederek bu hücreleri öldüren yeni bir tür kanser tedavisi, insanlar üzerindeki ilk denemelerde ciddi umutlar vaat eden sonuçlar verdi. RP2 adlı virüs, bir dizi kanser türünde “gerçekten etkileyici” sonuçlar verdi. Doğrudan tümöre yapılan iğneler, kanserli hücrelere iki şekilde saldırıyor: 1-Kanserli hücreleri kuşatıp patlatıyor. 2- Bağışıklık sistemini harekete geçiriyor.

Kanser hücrelerini öldüren

Birleşik Krallık’tan bilim insanlarının yaptığı açıklamaya göre bir kanser hastasının tüm kanserli hücreleri yok olurken diğerlerinin kanserli tümörleri küçüldü.

Virüs, uçuk virüsünün zayıflatılmış bir formu; bu formun üzerinde de tümörleri öldüreceği şekilde oynandı.


Araştırma, İngiltere Ulusal Sağlık Hizmetleri’ne bağlı (NHS) Kraliyet Marsden Kuruluşu’ndaki Kanser Araştırma Enstitüsü tarafından yürütülüyor.

Londra’nın batısında yaşayan 39 yaşındaki Krzysztof Wojkowski, çalışmanın şu an devam eden aşamasına katılan hastalardan biri.

2017’de ağız bölgesinde, tükürük bezlerine kanser teşhisi konulan Wojkowski, birçok ameliyat ve tedavi gördüğü halde kanseri yenemedi. Aksine hastalık daha da ilerledi.

Kısa sürede iyileşti

Virüs tedavisinin kısa bir aşamasında vücudundaki kanserli hücrelerin tümünün temizlendiği görüldü:

“İki haftada bir iğne vuruldum, toplam beş hafta sürdü. Şu an bunun üzerinden iki yıl geçti ve atık vücudumda kanserli hücre yok.”

Doğrudan tümöre yapılan iğneler, kanserli hücrelere iki şekilde saldırıyor:

  1. Kanserli hücreleri kuşatıp patlatıyor.
  2. Sonra da bağışıklık sistemini harekete geçiriyor.

Yaklaşık 40 hastanın katıldığı çalışmalarda bazı hastalara doğrudan RP2 adı verilen bu modifiye edilmiş, normalde uçuk çıkmasına yol açan bir soğuk algınlığı virüsü olan herpes virüsü enjekte edildi. Diğer hastalara ise bu iğnelerle birlikte aldıkları kanser ilaçları da verilmeye devam etti.

Alınan sonuçlara göre; sadece RP2 verilen dokuz hastadan üçünde – Wojkowski de bunlardan biri – tümörlerin küçüldüğü tespit edildi, kanser ilacı da almaya devam eden 30 hastadan yedisinde tedavi olumlu sonuç verdi, yorgunluk gibi yan etkiler çok hafif şekilde hissedildi.


Bir dizi kanser türünde “gerçekten etkileyici” sonuçlar

Baş araştırmacı Prof. Dr. Kevin Harrington BBC’ye yaptığı açıklamada; görülen tedavi yanıtlarının, yemek borusu kanseri ve nadir görülen bir göz kanseri türü de dahil olmak üzere bir dizi gelişmiş kanserde “gerçekten etkileyici” olduğunu söyledi.

Profesör Harrington, “Erken aşamadaki klinik çalışmalarda bu kadar iyi yanıt oranları görmek nadirdir, çünkü birincil amaçları tedavi güvenliğini test etmek ve mevcut tedavilerin artık çalışmadığı çok ileri kanserli hastaları içeriyor” ifadelerini kullandı.

“Artan sayıda hastayı tedavi ederken fayda görmeye devam edip etmeyeceğimizi görmek istiyorum.”

Bilim insanlarının kanserle savaşmak için bir virüsü ilk kez kullanmaları değil. NHS, birkaç yıl önce ileri cilt kanseri için T-Vec adı verilen soğuk virüs bazlı bir tedaviyi onayladı.

Prof Harrington, RP2’ye T-Vec’in geliştirilmiş bir versiyonu diyor.

“Virüse başka modifikasyonlar yapıldı, böylece kanser hücrelerine girdiğinde ölüm fermanlarını etkin bir şekilde imzalıyor.”

Cancer Research UK’den Dr. Marianne Baker ise cesaret verici bulguların kanser tedavisinin gidişatını değiştirebileceğini söyledi.

Virüslerin kanser tedavisinde kullanımı

Bilim insanları, 100 yıl önce virüslerin kanseri tedavi etmeye yardımcı olabileceğini keşfettiler, ancak onları güvenli ve etkili bir şekilde kullanmak zor oldu.

Bu yeni viral terapi, küçük ölçekli bir erken denemede umut vaat ediyor – şimdi ne kadar iyi çalıştığını bulmak için daha fazla çalışmaya ihtiyaç var.


Araştırma, birden fazla tedaviyi birleştirmenin güçlü bir strateji olduğunu ve bunun gibi virüs tedavilerinin kanseri yenmek için araç setimizin bir parçası olabileceğini gösteriyor.

Biontech kanser aşısı, pankreas kanseri hastalarında ilk deneyde önemli başarı elde etti


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.