Rutubete ve küfe karşı çözüm: Kokuyu da ortadan kaldırıyor!

Evin çeşitli bölgelerinde oluşan küf hem kokusu hem de görüntüsü ile hane halkını oldukça rahatsız eder. Sağlığa da zararları olan küf, genelde havasız ve rutubetli ortamlarda oluşur. Bulunduğu ortama pis bir koku da yayan küf ile başa çıkmanın çeşitli yolları vardır.

Rutubete karşı

Rutubete ve küfe karşı çözüm: Kokuyu da ortadan kaldırıyor!

Küf ve rutubet özellikle havasız evler için büyük bir sorun teşkil ediyor. İnsan sağlığı için de zararlı olan küf aynı zamanda ortamın da kötü kokmasına yol açıyor. Bu problemle karşılaşanların evde kolayca hazırlayabileceği birkaç basit yöntem var.


Küf ve rutubet oluşan yüzeyler nelerdir?

Rutubet oluşumu yılın her ayında görülmesi ihtimal bir durum olmakla birlikte özellikle kış aylarında çok daha fazla oluşmaktadır. Hatta rutubet oluşumu kişilerin sağlığını olumsuz etkileyecek düzeyde görülebilmektedir. Rutubet ve nem yüzey ayrımı yapmadan her türlü yüzeyde oluşabilmektedir.

Duvarlar rutubetin en çok görüldüğü yüzeylerdir ve her ne kadar gözle görülür olsa bile anlaşılmama ihtimali vardır. Duvarda meydana gelen değişikliğin rutubet olup olmadığını anlamak için duvara el sürüldüğünde soğuk olduğu gibi nemli olması yeterli olmaktadır ki rutubetin olması duvarların ısınmasına engel olmaktadır. Bir de üzerine duvarlarda siyah benekli izler mevcutsa duvarlarda rutubet var demektir.

Rutubetin görüldüğü bir başka yüzey ise tavanlardır ve tavan renk olarak solarken aynı zamanda rutubet nedeniyle lekeler oluşmaktadır.

Pencerelerde çok fazla sıcak ve soğuk değişimine maruz kaldığı için rutubet görülebilen yüzeyler arasında yerini almaktadır. Pencerelerde rutubet varsa, pencerelerde yoğuşma görülmektedir. Hatta yoğuşma dışında pencere çerçevelerinde ve kenarlarında küf görülebilmektedir.

Rutubetin duvar, tavan ya da pencerede oluşması fark etmeksizin evde kötü bir koku oluşmasına neden olmaktadır. Duvarlar ıslak olacağı için evi ısıtmak için ciddi bir enerji harcanması gerekir ve bunun dışında duvarlarda dökülmelere neden olacağı içinde evde kötü bir görüntüye neden olmaktadır.

küf rutubet önleyici

Küf ve rutubete karşı çözüm önerileri

Dolaplarda, pencere kenarlarında ve çeşitli nemli bölgelerde oluşan küfü yok etmek için ilk olarak zımpara ya da tel yardımı ile yüzeyi tamamen kazıyın. Çıkarılan bölgeyi çamaşır sulu bir bezle güzelce temizleyin. Şimdi ise küf kokusu ve oluşumunu engelleyecek tarifleri sizinle paylaşıyoruz.

Tebeşir tozu

Tebeşir tozu, rutubete karşı uygulayabileceğiniz yöntemlerden biri. Bir kese içerisine birkaç adet tebeşir koyun ve keseyi rutubetli, küflenmiş yere bırakın. Tebeşir küfü önleyecektir.

Sirke

Sirke sadece yemek pişirmek için veya salata ve turşularda mükemmel değil, aynı zamanda en zor ve beklenmedik temizlik görevlerini de çözmekte kullanılabilir. Rutubete karşı uygulayabileceğiniz yöntemlerden biri de sirke.


Çarşafları sirkeli bir su banyosuna koyun ve küf kokusunu gidermek için birkaç saat bekletin. Daha sonra 60 derecede yıkayın ve kurutun.

Sirke, dolaplar veya ahşap masalar gibi eski mobilyalardan gelen kötü kokuları gidermek için de mükemmel şekilde çalışır. Bir çekmeceye veya dolaba %24 sirkeli bir kase koyun ve kokuları gidermek için bir gece bekletin.

Karbonat

Evinizin herhangi bir yerinde oluşan rutubeti temizlemek için ilk olarak küflü yerleri silmek ile başlayın. Silme işlemini karbonatlı su ile yapın. Bu işlem bittikten sonra kurutma makinesi ile küflü bölgenin nemini alın çünkü nem tekrardan küfe sebebiyet verecektir.

Kömür

Bir poşet içerisine mangal kömürü koyun ve hazırladığınız poşeti küflü, rutubet olan bölgeye bırakın. Kömür odada bulunan rutubetin verdiği kokuyu alacak ve küflenmeyi önleyecektir.

Rutubet önleyici boya

küf önleyen boya

Rutubet önleyici boya, binaların iç yüzeyinde kullanılabildiği gibi bina dış yüzeylerinde de kullanılabilen ve dış etkenler nedeniyle oluşan binalarda oluşan rutubet ve nem sorunları engelleyen yalıtım boyasıdır.

Rutubete karşı rutubet önleyici boya uygulamasında dikkat edilmesi gerekenler

Rutubet görülen yüzeylerde kararma söz konusu olduğu gibi boyalarda çatlama görülmesine neden olmaktadır. Rutubet olan evlerde ısınma problemi de yaşanmaktadır. Rutubeti engellemek adına yüzeylerde rutubet oluşumuna mikroorganizmalar her ne kadar silinerek görüntü açısından temizlendiği düşünülse de belli bir zaman sonra rutubet yeniden oluşmaktadır. Bu nedenle rutubet oluşumunu tümüyle engellemek adına rutubet önleyici boya tercih edilerek kalıcı çözüm bulunabilir.

rutubet önleyici boya

Fakat rutubet önleyici boya uygulamadan önce şu hususlara dikkat edilmesi gerekmektedir:

  • Rutubet önleyici boya işlemi uygulanmadan önce rutubet ve küf görülen yüzeyler nemli bez kullanılarak temizlenmelidir. Kabaran ve dökülen boyalar varsa kazıyarak yüzeyin pürüzsüz hale getirilmesi gerekir.
  • Rutubeti engellemek adına rutubet önleyici boya çok etkili olmakla birlikte boya uygulama işlemi öncesinde zemine astar uygulanması gerekmektedir. Böylelikle hem rutubet oluşumu minimuma indirilir hem de mevcut olan rutubetin boya üzerinde leke oluşturmasını engellemektedir.

Rutubet Önleyici Boya Özellikleri Nelerdir?

Rutubet önleyici boya, duvardan gelmekte olan nemi ve rutubeti bloke ederken aynı zamanda küf ve bakteri oluşumunun da önüne geçmektedir. Kaliteli rutubet önleyici boya üreten birçok firma bulunmaktadır ve bu nedenle bütçenize uygun olan boyayı tercih ederek evinizde bulunan rutubet sorununa son verebilirsiniz.


Rutubet önleyici boya, içerdiği polimerler ve kimyasal maddeler sayesinde rutubet oluşumunu engelleyen duvar boyasıdır. Aynı zamanda anti bakteriyel boya olarak adlandırılan rutubet önleyici boya, uygulandığı yüzeydeki bakterilerde bulunan biyosit kimyasalının ölümüne neden olarak rutubet ve küf oluşumunu engellemektedir.

İç ve dış mekan rustik ev dekorasyonu fikirleri || Bizi takip edin: Facebook, TwitterInstagram


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik hiçbir oluşumun parçası değildir.