El Yazısı ile Not Almanın Faydaları

İş e-postalarından kişisel yapılacaklar listelerine kadar not almak için aklınıza gelen en pratik yöntem dijital uygulamaları kullanmak olabilir. Bir kalem ve defter kullanmaya göre akıllı telefon veya bilgisayarınızın klavyesini kullanarak yazı yazmak daha hızlı ve pratik görünse de araştırmalar, el yazısının kendine özgü avantajları bulunduğunu gösterir. Elle not alarak dikkat sürenizi ve bilgi işleme kapasitenizi artırabilir, notlarınızı gözden geçirme sürecini yaratıcı bir deneyim haline getirebilirsiniz. Notlarınız için el yazısı kullandıkça odaklanma yeteneğiniz gelişir ve giderek bilgileri daha derin bir düzeyde incelemenizi sağlayan zihinsel enerji ve keskinliğe ulaşabilirsiniz. Elle not yazmak daha fazla zihinsel ve fiziksel çaba gerektirdiğinden beyninizin daha fazla bölümünü meşgul eder.

El Yazısı

El yazısı ile not almanın faydalarından yararlanıp dijital ortamın kopyalama, saklama ve paylaşma imkanından mahrum kalmak istemiyorsanız, notlarınızı dijital ortama aktarıp farklı formatlarda biçimlendirmenize imkan veren teknolojileri de kullanabilirsiniz. El yazısı ile not almanın avantajlarını öğrendiğinizde el yazısını günlük hayatınıza daha fazla dahil etmek isteyebilir, kendinize şık bir dolma kalem ve defter seti hediye edebilirsiniz.

El Yazısı ile Not Almanın Avantajları Nelerdir?

El yazısı ile not alma bir beceridir. Birçok beceri gibi, elle not almanın faydalarını ve verimli özelliklerini fark etmeniz zaman alabilir. Elle not alma sırasında zihniniz daha fazla meşgul olur, daha fazla bilgiyi anlar ve işler. Elle not tutma alışkanlığınız geliştikçe sürecin avantajlarından daha fazla yararlanmaya başlarsınız. Notlarınızı el yazısı ile tutmanın faydaları şöyle sıralanabilir:

1. Odaklanma yeteneğini artırır

Bilgisayarda veya telefonda yazarken odağınızı notlarınızdan uzaklaştırabilecek dikkat dağıtıcı birçok unsur bulunur Gelen e-postalar veya açılan internet sekmeleri dikkatinizi dağıtabilir.

El yazısı ile not almak, sizi dijital ortamdan çıkarıp dikkatinizi odaklamanızı sağlayan farklı bir alana götürür. Ayrıca, el yazısı, her kelime için tuşlara hızlı şekilde basmak yerine kas gücünü yönlendirmeyi gerektirdiğinden odaklanmanıza yardımcıdır.

2. Kavrayışı kolaylaştırır

Elle yazmak, klavyeye göre daha yavaş bir eylem olduğundan yazmak için gereken süre, çalışma materyallerini anlamak için size zaman verir. Yazarken bilgiler üzerine düşünmenizi sağlayarak beyninizin anlama çabasını destekler. Çalışmanız hakkında dikkatlice düşünmek için harcanan zamanın artması, genel olarak anlayış ve kavrayışınızı geliştirmeye imkan tanır.

3. Hafızayı geliştirir

Elle not yazmak, öğrenmekte olduğunuz fikirleri zihninizde daha uzun süre tutmayı gerektirir, çünkü notların el yazısı ile yazılması vakit alır. Yazarken geçen süre, kısa süreli ve uzun süreli belleğinizi eğitir. Hafızanız kullanıldığı ölçüde gelişir. Elle not alma sırasında belleğiniz büyük ölçüde kullanılır.

dolma kalem

4. Yaratıcılığa ilham verebilir

Klavyenin tuşlarına basmak, yaratıcılığa fazla yer vermeyen monoton bir eylemdir. Yazılan kelimeler ekranda mükemmel şekilde görünür, kelimelerin yanlış yazımı bile bilgisayar tarafından düzeltilir. Elle yazmanın yaratıcılığınızı serbest bırakmaya yardımcı olduğu nokta, karalamaların sınırsız özgürlüğüdür. Not alırken çalıştığınız kavramları görsel bir şemada göstermek için fikirler geliştirebilir, bunu birkaç karalama ile basitçe oluşturabilirsiniz.

5. Önceliklendirme becerisini geliştirir

Klavyenin aksine, elle not almak, verimli düşünme becerilerinizi geliştirebilir. Not alırken hangi bilgileri yazacağınıza karar verirken bazılarına öncelik vermeniz gerekir. Önceliklendirme, sunulan bir fikir veya ana fikir için anahtar kelimelere karar vermeyi, bütün bir cümleyi veya paragrafı tüm detaylarıyla yazmak yerine, onu ana hatlarıyla tarif etmeyi gerektirir. El ile yazma süreniz arttıkça, etkili not tutmada önemli bir unsur olan öncelik verme becerileriniz gelişir.

6. Çalışmak için özet belge oluşturur

Önceliklendirme becerilerinizden yola çıkarak, temel fikir veya anahtar kavramlarla notlarınızı etkili şekilde elle yazmayı öğrenebilirsiniz. Çalışma materyalleri olarak notlarınız oldukça yoğun bir yapıya sahiptir. Not alma becerileriniz geliştikçe çalışmak için iyi yazılmış özet bir belge hazırlamış olursunuz. Sınav öncesi, dersleriniz sırasında veya bir toplantı öncesi onlara hızlı göz atma şansına sahip olabilirsiniz.

7. Bilgi organizasyon yeteneğini geliştirir

Organizasyon becerilerini geliştirmek, öğrenmede önemli bir yetenektir. Elle not almak, sizi yazarken yavaşlayıp planlama yapmaya teşvik eder. Boşa çaba harcamamak için not alırken konunun ana fikri ve ilgili alt fikirleri hakkında düşünmeye vakit ayırabilirsiniz. Önemli bulduğunuz konu ve başlıkları kolayca farklı stilde yazabilir, çizgilerle bölümler oluşturarak bilgileri kategorilere ayırabilirsiniz.

El yazısı duyusal bir egzersizdir, bu nedenle yazma stilinize ve ihtiyaçlarınıza uygun kalem türünü seçmek ve severek kullanacağınız ve taşımaya uygun boyutta bir deftere sahip olmak önemlidir. Yazma araçlarını çantanızda taşımak ve onlar kolay erişmek için bir deri kalemlik almayı düşünebilirsiniz. El yazısı notlarınızı stilize etmek, not alma sürecini sizin için daha verimli ve kişisel hale getirmeye yardımcı olabilir.

Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.