Savaşı sorgulayan anlamlı oyun: Sorgu

Teatro Rudius, yeni tiyatro sezonuna, ödüllü oyun yazarı Kosta Kortidis’in ‘Sorgu’ adlı oyunuyla başladı. Davet edildiğim prömiyer sonrası bu anlamlı oyunu sizlerle paylaşmak istedim.

sorgu tiyatro oyunu
Sorgu oyunu oyuncuları soldan sağa; Akın Kaplan, Özdemir Çiftçioğlu, Sibel Taşçıoğlu, Kosta Kortidis

Kosta Kortidis’in sıra dışı rejisiyle sahneye taşınan oyunda Sibel Taşçıoğlu, Özdemir Çiftçioğlu, Akın Kaplan ve Kosta Kortidis rol alıyor.

BİR BARIŞ HİKAYESİ

Birleşmiş Milletler tarafından Dünya Barış Günü kabul edilen 21 Eylül’de Şişli Kent Konseyi ile birlikte Şişli Belediyesi Nazım Hikmet Kültür Evi’nde prömiyer yapan oyun, coğrafya gözetmeden savaş kavramının anlamsızlığının altını çiziyor.


“TEMİZ BİR VİCDANDAN DAHA YÜKSEKTE DURAN HİÇBİR YASA YOKTUR.”

Sorgu: Savaş, vatan sevgisi, aidiyet, kimlik, dostluk, kardeşlik kavramlarını masaya yatıran, ‘sorgulayan’ bir oyun.

Herhangi iki ülkenin, herhangi bir nedenden ötürü savaş halindeki herhangi askerleri. Bu herhangi askerlerin arasında geçen herhangi bir hikaye.


Bir sorgu odasında vatana ihanetle suçlanan üstün hizmet madalyası sahibi bir asker. Kahramanlık ve ihanet ne kadar yakındır birbirine? Temiz bir vicdandan daha yüksekte duran bir yasa var mıdır sizce?

Sorgu oyunu oyuncuları soldan sağa; Akın Kaplan, Özdemir Çiftçioğlu, Sibel Taşçıoğlu, Kosta Kortidis

BİTMEYEN ACI HİKAYE

Sorgu çok tanıdık bir hikaye anlatıyor bize ancak eskimiyor bu hikaye maalesef hala devam ediyor bu yüzden her acı yeni, etkilemeye devam eden trajik hikaye üstüne usta oyunculuklar ve güzel rejiyle -bu kadar ışık oyunu ve müzik kullanılan oyunda hiç aksaklık olmaması hele ki ilk oyunda çok nadir görülür ışık ve sesteki arkadaşları da ayrıca kutluyorum- gerilsek de seyir keyfimiz tam oluyor.


Nice ağıtlar yakıldı bu topraklarda bilemedik belki kaç Antigone yaşadı ve hala devam ediyor acı burada da savaşa doymayan nice coğrafyada da… Belki bu satırları yazarken İran’da “ahlak polisi” diye nitelendirilen bir genç adam küçükken saçlarını okşadığı ablasını saçını bahane edip öldürüyor, Ukrayna’da Kore’de Somali’de ülkemizin Güneydoğusunda kardeş kardeşi vuruyor. 21. yüzyılda hala kendinden olmayana “terörist” deniyor hakaret ediliyor, korkunç işkenceler reva görülüyor. Afişleri süsleyen anlamlı replikleri sokaklara yazmak, geleceğe haykırmak istiyorken oyunu tavsiye etmemek mümkün değil, iyi seyirler.

Maria Callas: Mektuplar ve Anılar


Sabiha Topallar
'Sen neye hazırsan o'da senin için hazırdır' düsturunu benimsedi 'bu yaştan sonra olur mu' 'hem çalışıp hem sanat olur mu' 'yorulursun nasıl yapacaksın' gibi bahanelere, dayatmalara güldü geçti. Sanatı, en çok Tiyatro'yu ve Edebiyat'ı sevdi öte yandan sevdiği her konuda hayatı deneyimlemeye and içti... Oyuncu, öğretmen, eğitmen, konuşmacı, yazar, yaratıcı drama lideri, aşçı, seyyah oldu zaman zaman tutkularından birine kapılıp gidiyor, hayat yolculuğunda biriktirdiklerini sadece arkadaşlarıyla paylaşmanın bencillik olduğunu düşünüp sözcüklerden yüreğinize yol yapmak istiyor... En önemli yolculuğun kendine yapılan yolculuk olduğunun farkında ham'dı pişiyor bir gün yanıp o yere varma özlemiyle yüzleşmeler yaşıyor sizi sevgiyle selamlıyor...