Süper yat satışları hız kesmeden devam ediyor

Rus milyarderleri gitmiş ve enflasyonu ehlileştirme çabaları küresel durgunluk korkularını artırıyor olabilir, ancak bunu gelişen süper yat endüstrisine bakarak anlamak mümkün değil.

Süper yat satışları

Geçen hafta sonu sona eren Monaco Yacht Show’da, aralarında “Shabby”, “Miss Candy” ve “110′ Dolcevita” gibi yatların da olduğu rekora yakın seviyede 117 tekne sergilendi.

Yat fuarı, Ukrayna’daki savaştan ve Avrupa’yı felç eden enerji krizinden uzak bir dünya gibiydi.


Sektör yöneticileri, pandemi sırasında yoğunlaşan çılgın talepten bahsederken, zenginlerin hastalıktan ve kapanmalardan kaçmak için “kendi teknesine sahip” olmayı ideal bir seçenek olarak görmelerinin bu artışta önemli bir rol oynadığını ifade etti.

Öte yandan pandemi korkuları azalmasına rağmen talep güçlü kalmaya devam etti.

Burgess gelirini yüzde 20 artırdı

2022’nin ilk dokuz ayında, önde gelen süper yat brokerlerinden biri olan Burgess’in geliri geçen yıla göre yüzde 20 arttı.

Burgess CEO’su Jonathan Beckett verdiği röportajında “Müşterilerimizin hepsi çok zengin; kendilerini her zaman sağlam, ulaşılmaz ve güçlü hissettiler. Bence pandeminin yaptığı şey, hayatlarında ilk kez onları savunmasız hissettirmek oldu. ‘Hayat aslında kırılgan, ben ölümsüz değilim ve gidip gerçekten güzel bir şey yapmayı göze alabilirim. Neden şimdi yapmıyorum’ diye düşündüler.

Süper yat satışları 2021’de rekor kırdı

motor yatlar

Yoğun taleple birlikte küresel süper yat satışları 2021’de rekor kırdı. Fraser Yachts’a göre satışlar hala 13 yıllık ortalamanın yüzde 68 üzerinde seyrediyor” şeklinde konuştu.


Amerikalılar, zengin Rusların yokluğunu telafi etmekle birlikte yat sektörüne olan talebin itici gücü olarak öne çıkıyorlar.

Superyacht Times’a göre, 31 Ağustos itibariyle, ABD’li gemi sahipleri hem mevcut filonun hem de yeni inşa edilenlerin en büyük payını oluşturuyordu.

40 metreden uzun süper yatların 23’üne Amerikalılar sahip.

Amerikalıları yaklaşık yüzde 9 ile Ruslar izliyor. Diğer büyük alıcıların çoğunluğunu Yunanistan, İngiltere, Türkiye ve İtalya’dan yat sahipleri oluşturuyor.

Birkaç yıldır, süper yatların en yüksek profilli alıcıları arasında Rus oligarkları yer alıyordu.

abramoviç yatı

Ancak Rusya’nın Şubat ayında Ukrayna’yı işgal etmesinin ardından yetkililer, Toskana, Riviera ve Fiji’ye kadar yaptırımların hedef aldığı Rus milyarderlere bağlı yüz milyonlarca dolar değerindeki süper yatları hareketsiz hale getirdi veya el koydu.

2010’da inşa edilen ve 129 milyon euro bedelle satışa çıkarılan 90 metrelik Phoenix 2 isimli yatının yanında sektörü yorumlayan Beckett, şirketinin bu yıl uzunluğu 70 metrenin üzerinde yaklaşık 10 süperyat sattığını söyledi.

Fraser Yacths’a göre, uzunlukları 24-30 metre arasında olan ve süper yat tanımını karşılamak için ” başlangıç seviyesi” kabul edilen teklifler, tüm ikinci el yat satışlarının neredeyse yarısını oluşturuyor.


Satılan bu tür süperyatların ortalama uzunluğu 34 metre ve son talep edilen ortalama fiyat ise 7,2 milyon euro seviyesinde. (Bloomberght)

Sıfır otomobil fiyatlarına zam: İşte zamlanan arabalar


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.