Özbekistan Tatiline Çıkmadan Önce Bilmeniz Gerekenler

Yedi bağımsız Türk devletinden biri olan Özbekistan, Orta Asya’da yer almaktadır. Ülke TÜRKSOY’un azası olma ünvanına sahiptir. Bu güzel ülkeye tatil için giden turistler en çok Semerkant, Taşkent ve Buhara şehirlerini tercih etmektedir. İpek Yolu’nun en önemli noktalarından birinde konumlanan kent zengin bir tarihe sahiptir. Bu nedenle Özbekistan’ın neyi meşhur diye merak edenlere uzayıp giden bir liste sıralamak mümkündür.

Özbekistan Tatiline

Özbekistan’ın en meşhur yemeklerinin başında Özbek pilavı gelmektedir. Pilav Özbek kültüründe büyük bir yer tutmaktadır. Özbekistan’a giden turistlere ayrıca mutlaka oshpaz adlı yemeği tatmaları önerilmektedir. Pirinç ve etle hazırlanan bu tarif özellikle bayram sofralarının vazgeçilmez lezzetlerinden biridir.

Özbekistan Hakkında İlgi Çeken Bilgiler

Özbekistan tatiline çıkmak isteyenler bu güzel ülke hakkında ayrıntılı bir araştırma yapmaya koyulmaktadır. Biz de sizler için Özbekistan hakkında bilinmesi gereken en önemli ayrıntıları listeledik;

  • Özbekistan Afganistan, Kırgızistan, Türkmenistan, Kazakistan gibi birçok ülke ile sınır komşusudur.
  • Toplam yüzölçümü 447.400 kilometrekare olan ülkenin iç kısımlarında çöl, doğu bölgelerinde ise bozkır iklim tipi görülmektedir.
  • Ülkenin en yüksek noktası Adelung Dağı’dır ve bu dağ 4301 metre yüksekliğe sahiptir.
  • Özbekistan Orta Asya kıtasının en kalabalık ülkelerinden biridir. Nüfusunun büyük bir çoğunluğu İslam dinine mensuptur. Daha küçük bir kısmı ise Hristiyan Ortodokslardan oluşmaktadır.
  • Özbekistan’ın resmi dili Özbekçe olmasına rağmen nüfusun büyük bir çoğunluğu Rusça konuşmaktadır.
  • Özbekistan’ın bir diğer meşhur unsuru pamuk üretimidir. Dünya’daki pamuk üretiminin büyük bir kısmı Özbekistan’da gerçekleşmektedir.
  • Özbekistan’ın Kızılkum Çölü de oldukça meşhurdur. Kızılkum Çölü Kazakistan ve Özbekistan arasında yer almaktadır. Aynı zamanda dünyanın en büyük çöllerinden biri olarak değerlendirilmektedir.
  • Özbekistan denilince akla gelen en önemli unsurlardan biri de Aral Gölü’dür. Bu göl %90’ını kaybetmeden önce dünyanın en büyük dördüncü gölü olma ünvanına sahip olmuştur.
Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.