Baba olmak erkeklerin beyninde değişikliğe neden oluyor

Yeni bir araştırma, bebek sahibi olmanın anneler gibi babaların da beyninde değişikliğe neden olduğunu ortaya koydu. Babalardaki bu değişikliğin derecesinin bebekleriyle ne kadar etkileşim kurduklarına bağlı olduğu düşünülüyor.

Baba olmak

Annelerin hamilelik esnasında ve sonrasında yaşadığı bilinen hormonal değişiklikler, beyinlerinde yaşanan farklılaşmayı açıklamaya yardımcı olabilir.

Peki ebeveyn olmak, hamileliği doğrudan deneyimlemeyen babaların beyin ve bedenlerini yeniden şekillendiriyor mu?

Kâr amacı gütmeyen medya ve araştırma kuruluşu The Conversation, bu sorunun cevabını aramak için Amerika Birleşik Devletleri ve İspanya’da babalar üzerinde bir araştırma yaptı.


Los Angeles’taki Güney Kaliforniya Üniversitesi ile Madrid’deki Gregorio Sağlık Araştırma Enstitüsü ve BeMother projesi işbirliğinde yürütülen araştırma için ilk kez baba olacak 40 erkeğin beyni incelendi.

Herhangi bir yeni beceriyi uygularken olduğu gibi, bir bebeğe bakma deneyiminin de yeni ebeveyn olan insanların beyinlerinde iz bırakabileceği varsayımından yola çıkıldı. Nörobilimciler, beyinde yeni bir dil ya da müzik aleti öğrenildiğinde yaşanan benzer değişikliğe deneyim kaynaklı beyin plastisitesi adını veriyor.

Yapılan araştırmalar, hamilelik yaşamadan da olsa yeni doğmuş bir bebeğe bakmanın bilişsel, fiziksel ve duygusal gerekliliklerini yerine getiren babaların beyinlerinde bu tür bir plastisiteyi (ya da esnekliği) gözlemleyebildi.

The Conversation ise araştırması kapsamında, 40 babanın beynini eşlerinin hamileliği sırasında ve doğumdan 6 ay sonra olmak üzere iki kez manyetik rezonans (MR) görüntüleme yöntemiyle inceledi.


“İlgi derecesi değişiklik miktarını etkiliyor olabilir”

Araştırmada, 20’si İspanya’dan ve 20’si ABD’den olan bu babaların beyinlerinde doğum öncesi ve sonrasına dair önemli değişikliklere rastlandı. Bu değişikliklerin özellikle babanın beyninde, bebeğe karşı görsel işleme, dikkat ve empatiye katkıda bulunan korteks bölgelerinde yaşandığı tespit edildi. Aynı dönemde incelenen 17 çocuksuz erkekte ise bu tür bir farklılaşma görülmedi.

Araştırmacılar tarafından, görülen bu değişimin derecesinin babanın bebeğiyle etkileşim derecesine bağlı olabileceği ifade edildi. Araştırmacılar, “Babalardaki beyin plastisitesinin derecesi, bebekleriyle ne kadar etkileşim kurduklarıyla bağlantılı olabilir. Dünyanın birçok yerinde babalar çocuk bakımında giderek daha fazla yer alsa da, baba katılımı erkekler arasında büyük farklılıklar gösteriyor.” notunu düştü.

baba beyni

Bu etkileşim aralığının neden ilk kez anne olanlarda baba olanlara göre daha büyük beyinsel değişimler yaşandığını da açıklayabileceği öne sürüldü.

Öte yandan babaların beynindeki değişimin annelerdekinin yalnızca yarısı kadar olduğu görüldü.

Araştırmacılar, “Ebeveynlik rolüne uyum sağlamada sorun yaşama riskiyle karşı karşıya kalabilecek babalara en iyi nasıl müdahale edileceğini bulmak için çok daha fazla araştırmaya ihtiyaç var.” ifadelerini kullandı. (Derleyen: EuroNews)


Kaynak: Magdalena Martínez-García, María Paternina-Die, Sofia I Cardenas, Oscar Vilarroya, Manuel Desco, Susanna Carmona, Darby E Saxbe, First-time fathers show longitudinal gray matter cortical volume reductions: evidence from two international samples, Cerebral Cortex, 2022;, bhac333, https://doi.org/10.1093/cercor/bhac333

DNA ile veri depolama teknolojisi başarılı oldu!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.