Gerçekten günde 2 litre su içmek gerekiyor mu?

Science dergisinde yayınlanan yeni bir araştırma doğrultusunda bilim insanları, gerçekten günde 2 litre su içip içmememiz gerektiğini sorguladılar.

2 litre su

Gerçekten günde 2 litre su içmek gerekiyor mu? Bilimsel araştırmalar ne diyor?

Günde 2 litre su içme tavsiyesi, ABD Ulusal Araştırma Konseyi Gıda ve Beslenme Kurulu’nun 1945 yılında yayınladığı bir bildiriden geliyor. Tavsiyede bir kişinin tüm yiyecek ve içecekleri de dahil olmak üzere günlük toplam su ihtiyacına atıfta bulunuluyordu ancak bu tavsiye, geniş çapta insanlar tarafından yanlış yorumlanmış.


En azından bilim insanlarının yaptığı yeni araştırma bunu söylüyor. Science dergisinde yayınlanan yeni makalede insanların gerçekten günde 2 litre su içmesi gerekip gerekmediği araştırıldı ve varılan sonuç sizi şaşırtacak.

Araştırmanın [1] yazarları, sağlıklı yetişkinler için günde 2 litre su içmenin gerçek bir yararı olmadığını söylüyor. Ancak yararı olmadığı gibi tehlikesi de yok zira vücudunuz, tükettiğiniz fazla suyu idrarla dışarı atıyor.

Duke Üniversitesi’nde evrimsel antropoloji ve küresel sağlık profesörü olan ve araştırmanın ortak yazarı Herman Pontzer konuyla ilgili şöyle söylüyor:

“Günde 2 litre su içerseniz, bir sorun olmaz, banyoda çok daha fazla zaman geçirirsiniz.”

Su içmeniz için 9 önemli sebep: Suyun muhteşem faydaları

Araştırmacılar, deneyleri sonucunda bir insanın günlük su ihtiyacının, sahip oldukları vücut yağ oranına endeksli olduğunu söyledi. Bir kişinin yağsız kütlesi ne kadar fazlaysa o kadar fazla suya ihtiyacı vardır. Erkekler, kadınlara kıyasla daha büyük vücutlara sahip oldukları için daha fazla suya ihtiyaç duyuyorlar.

Aberdeen Üniversitesi’nden yapılan farklı bir araştırma da önerilen günde 2 litre su alımının çok fazla olabileceğini ortaya koyuyor. Günlük su alımımızın yaklaşık yarısının yiyeceklerden geldiği göz önüne alındığında, bilim insanları günde sadece 1,5 ila 1,8 litreye ihtiyacımız olduğunu tahmin ediyor.

Bu alandaki araştırmalar daha önce küçük insan örneklemlerine uygulanan anketlere dayanıyordu, ancak bilim insanları artık su dönüşümünü ölçmek için dünya çapında işbirliği yapıyor. Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA) gibi uzmanlar [2] günlük toplam 2 litre su alımını önerse de, çalışma bunun çoğu durumda çoğu insan için çok yüksek olduğunu ve su alımı için ‘herkese uyan tek beden’ politikasının yanlış olduğunu ortaya koydu.


Şimdiye kadar yapılan en büyük araştırma

Çalışmaya 23 farklı ülkeden 8-96 yaş arası 5.600’den fazla kişi katıldı ve bu da onu türünün en büyüğü yapıyor. Bilim insanları, su ihtiyacımızla yakından ilişkili olan, katılımcıların su dönüşümünü, vücudun toplam alım ve su kaybı hareketini analiz ettiler.

Science dergisinde yayınlanan çalışma, insanların, içindeki hidrojen moleküllerinin bir kısmının insan vücudunda doğal olarak bulunan ve tamamen zararsız olan döteryum adlı elementin kararlı bir izotopuyla değiştirildiği bir bardak su içmelerini içeriyordu. Sıcak ve nemli ortamlarda ve yüksek rakımlarda yaşayanlar ile sporcular, hamile ve emziren kadınlar daha fazla suya ihtiyaç duyar, çünkü araştırmalar su döngüsünün daha yüksek olduğunu göstermiştir.

Vücut suyu döngüsü nedir?

su içmek

Vücut suyu döngüsü, belirli bir süre içinde kaybedilen vücut suyunun yerine konması anlamına geliyor. Araştırmalara göre sağlıklı bireylerin vücut suyu döngüsü, su döngüsü ile gösterildiği gibi metabolik dengesi bozulan sağlıksız kişilere göre daha yüksektir ve uzun süreli aşırı yavaş vücut suyu döngüsü durumu, daha düşük bir metabolizma seviyesi ile ilişkilendirilebilir. [3] Bu yüzden vücut su döngüsü insan sağlığının bir göstergesi olabilir. Ancak, çeşitli fiziksel özelliklere sahip bireylerde su devir hızı ile ilgili bilgi eksikliği söz konusu.

Enerji harcaması vücut su döngüsünde en büyük etkendir ve en yüksek değerler günde ortalama 4,2 litre su döngüsü yapan 20-35 yaş arası erkeklerde gözlemlenmiş. Bu, yaşla birlikte azalıyor ve 90’lı yaşlardaki erkekler için günde ortalama 2,5 litre döngü gerçekleşiyor. 20-40 yaş arası kadınların ortalama su döngüleri 3,3 litre iken, bu rakam 90 yaşında 2,5 litreye düşüyor.

Aberdeen Üniversitesi’nden Profesör John Speakman, su devrinin içme suyu gereksinimine eşit olmadığını paylaştı. [4]

Speakman, “20’li yaşlarındaki bir erkeğin günde ortalama 4,2 litre su devir hızı olsa bile, her gün 4,2 litre su içmesi gerekmez” dedi. “Bu değerin yaklaşık yüzde 15’i yüzey suyu alışverişini ve metabolizmadan üretilen suyu yansıtıyor. Fizyolojik durum ve metabolik durumdaki önemli değişikliklerle ilişkili vücut su devir seviyelerinin daha fazla araştırılması gerekiyor.

Özetle vücudunuzun ne kadar suya ihtiyacı olduğuna genel geçer olgular veya bulgular değil, vücudunuz kadar veriyor. Eğer susadıysanız, geciktirmeden su için, kâfidir. Kendinizi susuz bırakmayın.



Kaynaklar:

  1. Pontzer H, Brown MH, Wood BM, Raichlen DA, Mabulla AZP, Harris JA, Dunsworth H, Hare B, Walker K, Luke A, Dugas LR, Schoeller D, Plange-Rhule J, Bovet P, Forrester TE, Thompson ME, Shumaker RW, Rothman JM, Vogel E, Sulistyo F, Alavi S, Prasetyo D, Urlacher SS, Ross SR. Evolution of water conservation in humans. Curr Biol. 2021 Apr 26;31(8):1804-1810.e5. doi: 10.1016/j.cub.2021.02.045. Epub 2021 Mar 5. PMID: 33675699. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33675699/
  2. Scientific Opinion on Dietary Reference Values for water. EFSA Journal 2010; 8(3):1459 (Wiley Online Library). 25 March 2010. DOI:https://doi.org/10.2903/j.efsa.2010.1459 Available online: https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/1459
  3. Shimamoto H, Komiya S. The turnover of body water as an indicator of health. J Physiol Anthropol Appl Human Sci. 2000 Sep;19(5):207-12. doi: 10.2114/jpa.19.207. PMID: 11155349. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11155349/
  4. Speakman JR, Yamada Y, et al. IAEA DLW database group. A standard calculation methodology for human doubly labeled water studies. Cell Rep Med. 2021 Feb 16;2(2):100203. doi: 10.1016/j.xcrm.2021.100203. PMID: 33665639; PMCID: PMC7897799. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33665639/

“Günde 2 litre su içilmeli” iddiası bilimsel araştırmayla çürütüldü


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.