Ucuz kasko yaptırmanın püf noktaları

Kaskoda fiyatlar yüzde 280 arttı. Geçen sene 5 bin liraya kasko alanlar şimdilerde 19 bin liralara ancak yaptırabiliyor. Ucuz kasko yaptırmanın püf noktaları neler?

Ucuz kasko

Ucuz kasko yaptırmanın püf noktaları

Milyonlarca sürücünün kasko sigortası yok. Kara Taşıtları Sigortası (kısa adıyla kasko) sigortasının; bir aracın kaza yapması, yanması, kötü niyetli hareket, çalınması ya da çalınma girişimi gibi çok sayıda riske karşı koruma sağladığını belirten uzmanlar, araçlarda meydana gelen küçük hasarların bile kasko yaptırmaktan daha pahalıya mal olabileceğinin altını çiziyor.


Özellikle araç sayısının yoğun olduğu bölgelerdeki aktif kaza riski de göz önünde bulundurulduğunda, kasko sigortası yaptırmanın önemi bir kez daha anlaşılıyor. Son dönemlerde kasko sigortalarına gelen zamlar sebebiyle milyonlarca araç sahibi kasko sigortası olmadan yola çıkıyor. Ancak bu olumsuz tabloyu tersine çevirecek bazı püf noktalar var.

Ucuz kasko yaptırmanın 6 püf noktası:

Hürriyet yazarı Noyan Doğan, köşesinde kasko fiyatını düşürmenin yollarını açıkladı:

1- Hasar onarımında marka yetkili servisleri tercih etmez, sigorta şirketinin anlaşmalı olduğu özel tamirhaneleri tercih ederseniz kaskonun fiyatı yüzde 20-25 düşer. Örneğin, piyasa değeri 500 bin lira aracın kaskosu 10 bin lira tutuyorsa, fiyat 7.500 liraya düşer. Özellikle araç yaşı biraz yüksek olan sigortalıların bu seçeneği tercih etmesini öneririm.

2- Sigorta şirketine, ‘Belirli tutarın altındaki hasarları ben öderim, üzerini kasko ödesin’ derseniz, yani muafiyetli kasko yaptırırsanız, kaskonun fiyatı ciddi düşer. Örneğin, yüzde 1 muafiyet ya da 5 bin liraya kadar olan hasarı siz ödeyip, üzerini kaskonun içine sokarsanız, 10 bin liralık kasko, 7 bin 500 lira iner. Muafiyet oranını yüzde 2’ye çıkarırsanız, yani 10 bin liraya kadar hasarı cebinizden öderseniz, fiyat yüzde 40 düşer, 10 bin liralık kaskonuz 6 bin lira olur.


Bir tampon değişiminin bile 10 bin lira civarına geldiği piyasa koşullarında bazı hasarları sigortalının kendisinin onarım yaptırması daha ekonomik bir tercih olacaktır.

3- Aracın sadece pert olma durumuna karşı kasko yaptırabilirsiniz. Aracın kısmi hasarlarını siz karşılar, sadece aracın kullanılamayacak hale gelmesi durumunda sigortanın zararı karşılamasını tercih ederseniz, kaskonun fiyatı yüzde 70-75 düşer. Yani, 10 bin liralık kasko, size 2500-3000 liraya gelir.

4- Kasko sigortasından bazı teminatları çıkartarak primi düşürmek mümkün. Örneğin, ikame araç istemez, ihtiyari mali mesuliyeti sınırsız yerine 2-3 milyon lira ile sınırlandırırsanız kaskonuzun bedeli yüzde 10 azalır, 10 bin liralık kaskonuz 9.000 liraya düşer.

5- Piyasa değeri 700-800 bin lira olan aracınıza tüm teminatları içeren genişletilmiş kasko yaptırdığınızda ödeyeceğiniz prim 14 bin lira iken, dar kasko yaptırırsanız 6 bin lira öderseniz.


6- Piyasa değeri 1 milyon TL olan aracınıza genişletilmiş kasko yaptırırsanız 21 bin lira ödersiniz, dar kaskoyu tercih ederseniz fiyat 10 bin liraya düşer.

Artan kasko fiyatları ile ilgili dikkat edilmesi gerekenler


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.