2023 pasaport ücretleri ne kadar oldu?

2023 yılının ilk günlerinde en yüksek zammın yaşandığı hizmetlerden biri de pasaport oldu. Pasaport ücretleri yeni yılla birlikte yüzde 123 civarında artış yaşadı.

pasaport ücretleri

2023 pasaport ücretleri ne kadar oldu?

• 6 aya kadar olan pasaport ücreti 309,40 iken yeni yıl itibariyle 689,75 oldu. Aradaki fark ise 380,35 olacak.


• 1 yıl için olan pasaport ücreti 452,30 iken yeni yıl itibariyle 1.008,31 oldu. Aradaki fark ise 556,01 olabilecek.

• 2 yıl için olan pasaport ücreti 738,40 iken yeni yıl itibariyle 1.646,12 oldu. Aradaki fark ise 907,72 olacak.

• 3 yıl için olan pasaport ücreti 1.049,00 iken yeni yıl itibariyle 2.338,54 oldu. Aradaki fark ise 1.289,54 olacak.

• 4-10 yıl olan pasaport ücreti 1.478,30 iken yeni yıl itibariyle 3.295,57 oldu. Aradaki fark ise 1.817,27 olacak.

Cumhurbaşkanı vergi veya cezaların yeniden değerleme oranının yarısı kadar indirme veya yüzde 50 fazlasına kadar artırma yetkisini kullanmadı.

2023 pasaport defter ve harç bedeli ücretleri ne kadar?

Pasaport defter ve harç bedeli; vergi dairesi müdürlüklerine, PTT Şubelerine, anlaşmalı bankalara veya Gelir İdaresi Başkanlığına ait https://ivd.gib.gov.tr internet adresi üzerinden ödenebilmektedir. (Ödeme bilgileri sistem üzerinden görüntülendiğinden başvurularda ayrıca makbuz/dekont talep edilmemektedir.)

Aşağıda belirtilen miktarlar 2023 yılı için geçerli olup, her yıl Hazine ve Maliye Bakanlığınca güncellenmektedir.

Süre Harç** Defter Toplam
6 Ay 689,70 TL 501,00 TL 1190,70 TL
1 Yıl 1008,30 TL 501,00 TL 1509,30 TL
2 Yıl 1646,10 TL 501,00 TL 2147,10 TL
3 Yıl 2338,50 TL 501,00 TL 2839,50 TL
4-10 Yıl 3295,50 TL 501,00 TL 3796,50 TL

**Hususi ve Hizmet Damgalı Pasaportlar harç bedelinden muaftır.

Pasaport başvurusu nasıl yapılır?

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü https://randevu.nvi.gov.tr internet adresi üzerinden ya da Çağrı Merkezinden (Alo 199) randevu alınarak yurt içinde, hususi ve hizmet damgalı pasaportlar için İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüklerine, umuma mahsus pasaportlar için ise İl ve İlçe Nüfus Müdürlüklerine, yurt dışında ise dış temsilciliklere yapılır.


Vize süresi devam eden pasaportların durumu nedir?

Vize süresi devam eden pasaportların değişim işlemlerinde; başvuru sırasında eski pasaport sayfaları iptal kaşesi ve delme suretiyle geçersiz hale getirilmektedir. Vize süresi, ikamet izni, çalışma izni gibi geçerlilik süresi devam eden durumu gösterir pasaport sayfalarına iptal işlemi uygulanmaz. İlgili, seyahat sırasında eski pasaportu ile birlikte yeni pasaportunu taşımak zorundadır.

Pasaport çeşitleri neler?

6 tip pasaport bulunmaktadır. Bunlar :

  • Umuma Mahsus Pasaport ( bordo renkte)
  • Hususi Damgalı Pasaport (yeşil renkte) • Hizmet Damgalı Pasaport (gri renkte)
  • Diplomatik Pasaport ( siyah renkte) (Dışişleri Bakanlığınca verilmektedir.)
  • Geçici Pasaport (Pembe renkte) (Dış Temsilciliklerce verilmektedir.)
  • Yabancılara Mahsus Pasaport (Göç İdaresi Genel Müdürlüğünce verilmektedir.)

Pasaportlarda süre uzatımı yapılır mı?

Pasaportlarda süre uzatımı yapılmamakta olup, her başvuruda yeni pasaport düzenlenmektedir.

YENİDEN DEĞERLEME ORANI NEDİR?

Yeniden Değerleme Oranı, Vergi Usul Kanununun 298’inci maddesine göre hesaplanıyor.

Yeniden Değerleme Oranı, yeniden değerleme yapılacak yılın Ekim ayından bir önceki yılın aynı dönemine göre Üretici Fiyatları Genel Endeksinde (ÜFE) meydana gelen ortalama fiyat artış oranını ifade ediyor.

Yeniden değerleme oranı TÜİK’in, her yıl Kasım ayının başında Ekim ayına ilişkin enflasyon oranlarını açıklaması ile birlikte belli oluyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı ise bir Tebliğ ile bu oranı kamuoyuna Resmi Gazetede ilan ediyor.

GEÇEN YIL YÜZDE 36,2 SEVİYESİNDEYDİ

2022 için geçerli olan yeniden değerleme oranı yüzde 36,2 olarak açıklanmıştı.

Vergi Usul Kanunu uyarınca Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, vergi ve harçlarda yeniden değerleme oranını yüzde 50 azaltma ve yüzde 50 artırma yetkisi bulunuyor.

Motorlu Taşıtlar Vergisi‘nde ise Cumhurbaşkanının artırma yetkisi yüzde 50 olmakla birlikte, indirme yetkisi yüzde 80 düzeyinde. Cezalarda ise ilan edilen yeniden değerleme oranları değiştirilemiyor.


Yeniden değerleme yapılacak yılın ekim ayından bir önceki yılın aynı dönemine göre Üretici Fiyatları Genel Endeksinde (ÜFE) meydana gelen ortalama fiyat artış oranını ifade ediyor.

2023 kimlik kartı ve ehliyet ücretleri ne kadar?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.