Erkek çocuğu olan ebeveynler daha hızlı yaşlanıyor!

Yakın zamanda yapılan bir araştırmaya göre, erkek çocuk yetiştirmek beynin daha hızlı yaşlanmasına neden oluyor.

Erkek çocuğu

Yeni yapılan bir araştırma, erkek çocuk yetiştirmenin beyni daha hızlı yaşlandırdığını ortaya koydu. Çalışmaya 50 yaşın üzerindeki 13 binden fazla ebeveyn katıldı. Buna göre en az bir oğlu olan ebeveynlerin bilişsel olarak daha hızlı yaşlandıkları görüldü. Birden fazla oğlu olanların ise sadece kızı olanlara göre bilişsel yeteneklerini daha da hızlı kaybettiği tespit edildi.

ABD ve Çekya’dan araştırmacılar tarafından yürütülen araştırmada, erkek evlat sahibi ebeveynlerin daha hızlı yaşlanmasının nedeninin, erkeklerin kızlara göre daha az şefkatli olma eğiliminde olmaları ve bunun da ebeveynlerinin ruh sağlığının daha kötü olmasına yol açabileceği düşünülüyor.


Kız çocuk sahibi olanlarda demans riski daha düşük

Çalışma, ebeveynlere matematik problemleri çözdürülerek ve onlara bir kelime listesi okutularak gerçekleştirildi. Çalışmanın başında zeka seviyeleri eşitti ancak çalışmanın sonunda erkek çocukların ebeveynlerinin başlangıçta olduklarından daha az zeki olduğu görüldü.

Erkek çocuğu olan ebeveynler daha fazla bilişsel gerileme oranına sahip

New York’taki Columbia Üniversitesi’nden araştırmacı Katrin Wolfova, “En az bir erkek çocuğu olan ebeveynler, hiç erkek çocuğu olmayan ebeveynlere kıyasla daha hızlı bir bilişsel gerileme oranına sahipti. Babalarda olduğu gibi annelerde de benzer eğilimler gözlemlediğimizden, sonuçlar etkilerin biyolojik olmaktan ziyade sosyal olduğunu göstermektedir” dedi.

Araştırmacılar öte yandan kız çocuklarının erkek çocuklarına göre daha fazla duygusal ve sosyal destek sağladıkları için, gayri resmi bakıcı olma eğiliminde olduklarını ve bunun da kilit bir rol oynayabileceğini ileri sürdü.


Sonuç olarak, araştırmacılar kız çocuk sahibi olmanın faydaları olduğunu belirtti. Kız çocuk sahibi olmanın sağlık ve depresyon üzerindeki faydalarının demans riskinin azalmasına katkıda bulunabileceği kaydedildi.

Serebral Palsi (beyin felci) nedir? İlerleyici bir hastalık mı?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.