Neden bazı insanlar gerçek yaşından daha genç görünür?

Bilim insanları, bazı insanların genç gösterirken bazılarının daha yaşlı görüntüye sahip olmasını araştırdı. Araştırmaya göre, daha yaşlı gösteren kişilerde yaşa bağlı hastalık riski daha yüksek.

yaşından daha genç

Bilimsel araştırma: Neden bazı insanlar gerçek yaşından daha genç görünür?

Hollanda’da yapılan bir araştırmayla gerçek yaşlarından en az 5 yaş daha genç görünen kişilerin bilişsel yeteneklerinin, diğer insanlara göre daha gelişmiş olduğu kanıtlandı. Araştırma kapsamında daha genç görünen insanların işitme kaybı, kemik erimesi ve katarakt gibi yaşa bağlı hastalıklardan yüzde 25 oranında çok daha az şikayetçi olduğu, bununla birlikte gerçek yaşlarından daha yaşlı gösteren kişilerde yaşa bağlı hastalık riskinin çok daha yüksek olduğu tespit edildi.


Olduğundan daha genç görünen insanların organları, zihni ve bedeni de bu doğrultuda çok daha sağlıklı. Bunun nedeni de yaş kavramının tek bir biçimde hesaplanmayıp, iki farklı türünün olması. Kronolojik yaş hayatta olunan yılların sayısıyken; biyolojik yaş, hücre ve dokuların yaşını ifade ediyor. Biyolojik yaş, diyet, egzersiz, sigara kullanımı, uyku kalitesi gibi faktörlerin etkileriyle ileriye ya da geriye atılabiliyor.

Bu kapsamda alışkanlıkların yaşlanma sürecinde büyük bir etkisi olduğu belirtiliyor. Bu aşamada iki farklı olguya bakan araştırmacılar, öncelikle kromozomların bir parçası olan telomerleri inceledi. Vücuttaki her DNA dizisi, genetik bilgiyi taşıyan kromozomların birleşimiyle bir araya gelir.

Bilim insanları ise kronolojik yaşın artışıyla bu telomerlerin kısaldığını ifade etti. Bir diğer adıyla DNA metilasyonunda, genlerin bazıları “açık”ken bazıları “kapalı”dır. Yani açık bir genin aktif olduğunu, kapalı bir genin de aktif olmadığı düşünülebilir.

Genleri açık ve kapalı hale getiren bu sürece “metilasyon” adı verilir ve biyolojik yaşı belirlemek amacıyla metilasyon süreci izlenir. Biyolojik yaşı hesaplamak için bir sağlık uzmanı eşliğinde tıbbi testler uygulanmalıdır. Bu aşamada, vücuttaki hangi organın daha hızlı yaşlandığı bile tespit edilebilir.


Araştırmaya katılan 2 bin 679 katılımcı, fotoğraf çekimi esnasında makyaj malzemeleri, krem ve takı kullanmadı. Katılımcıların fotoğrafları üzerinden katılımcıların tahmini yaşı ile kronolojik yaşı arasındaki farklar, cinsiyetleri de göz önünde bulundurularak değerlendirildi.

Gerçek yaşından daha genç gösteren kişiler kronik rahatsızlıklara daha az yakalanıyor

Kronolojik yaşından 5 yaş daha genç göründüğünden hemfikir olunan katılımcılar, bilişsel testlerde daha iyi bir performans sergiledi ve bunun yanında KOAH ve kemik erimesine yakalanma olasılıklarının yüzde 24 daha az olduğu tespit edildi.

Olduğu yaştan daha yaşlı görünenlerin ise, kendi yaşlarından daha genç görünenlere oranla çok daha yüksek ölüm riski taşıyabilecekleri bulgusuna ulaşıldı. Fakat algılanan yaş ile birlikte kireçlenme ve yaşa bağlı görme bozuklukları arasında herhangi bir ilişki bulunamadı. Daha fazla yüz kırışıklığı, kellik ve gri saça sahip kişilerin kalp krizi geçirme riskinin daha yüksek olduğu tespit edildi.

Ayrıca erkek ve kadın toplam 273 kişi üzerinde yapılan bir Japonya araştırmasında, olduğu yaştan daha genç gösteren kişilerin, aynı şekilde ileriki yaşamlarında kalp rahatsızlıklarıyla karşılaşma riskleri çok daha az olduğu ifade edildi.

Araştırmacılar ayrıca, yaşlanma belirtilerinin birkaç sene de olsa önüne geçip bu süreci yavaşlatmak için yapabilecek bazı şeylerin olduğunu ifade etti. Sağlıklı beslenmek, egzersiz yapmak, stresle başa çıkmak, sigara ve alkol tüketiminden uzaklaşmak, uyku düzenini dengede tutmak, güneşe aşırı maruz kalmamak, yeterli su tüketmek ve fiziksel çevre bu yaşlanma belirtilerinin bir nebze de olsa önüne geçebilecek faktörlerden.


Aynı zamanda maruz kalınan kirli havadaki zararlı maddelerin, insan vücuduna etkisi de kişinin olduğundan daha genç ya da daha yaşlı görünmesinde oldukça önemli bir role sahip.

İnsan en fazla kaç yaşına kadar ömür sürebilir?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.