Dünyanın en büyük denizaltı laboratuvarı inşa edilecek

ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA) ve Proteus Okyanus Grubu (POG) yaptıkları anlaşma kapsamında okyanusun metrelerce altına devasa bir denizaltı laboratuvarı inşa edecek. Laboratuvarın süper mercanlar, ilaçlar ve iklimle ilgili keşiflere olanak sağlayacağı belirtiliyor.

denizaltı laboratuvarı

ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA) ve Proteus Okyanus Grubu (POG) kısa bir süre önce aralarında yaptıkları iş birliği ile bazılarının okyanusun Uluslararası Uzay İstasyonu olarak adlandırdığı denizaltı laboratuvarı projesini hayata geçirme konusunda anlaştı. POG, inşa edilecek laboratuvarı 2026 yılında kurmayı planlıyor.

Karayip ada ülkesi Curaçao kıyılarında yer alması planlanan Proteus laboratuvarı yaklaşık 250 metrekarelik bir alanı kapsayacak ve şu anda dünyanın tek sualtı deniz laboratuvarı olan Florida Keys’deki Aquarius laboratuvarının beş katından fazla bir büyüklüğe sahip olacak.


Kurulacak bu istasyonda, yaklaşık iki düzine akuanaut, Proteus’u 24 saat deniz gözlemi için kullanabilir ve uzun süreler boyunca yüzeyin yaklaşık 20 metre altında yaşayabilir olacak.

proteus denizalti laboratuvarıÇok amaçlı bir tesis olan Proteus, devlet kurumlarına, özel sektöre ve akademik kurumlara açık olacak. Anlaşma NOAA ve POG’un ortak keşifler yapmasına, personel, veri, tesis ve teknoloji paylaşmasına olanak tanıyacak.

POG ayrıca Northeastern Üniversitesi ve Curaçao’daki okullar da dahil olmak üzere farklı taraflarla da çalışmayı hedefliyor. POG, laboratuvarın süper mercanlar, ilaçlar ve iklimle ilgili keşiflere olanak sağlayacağını söylüyor.

Kurucusu Jacques Cousteau’nun torunu

fabien cousteau

Proteus‘un kurucusu Fabien Cousteau – okyanus kaşifi ve efsanevi oşinograf Jacques Cousteau’nun torunu – yeni laboratuvar fikrini 2014 yılında Aquarius’ta 31 günlük bir görev sırasında aldı. 2019’da ekibi, erişilebilir mercan resifleri ve zengin biyolojik çeşitliliği nedeniyle Curaçao’yu seçti. Ertesi yıl Proteus’u kamuoyuna duyurdular, ancak pandemi planları biraz ertelemişti.


Kaynak: Donanım Haber, Proteus Ocean Group

Tesla, insansı robotlarının son halini paylaştı


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik hiçbir oluşumun parçası değildir.