Kahve Tadını Değiştiren Unsurlar: Çekirdek Kahve Seçimi ve Taze Öğütümün Önemi

Taze öğütülmüş kahvenin mis kokusu ve aromatik tadı sayesinde kendiniz gün boyu enerjik hissetmeniz mümkün. Damak tadınıza en uygun çekirdek kahveyi seçin, istediğiniz incelikte öğütün, tazeliğini muhafaza edin ve böylece kahve keyfinizden bir an olsun vazgeçmeyin! Kahvenin tadını değiştiren en önemli unsurlardan olan çekirdek seçimi ve taze öğütüm ile kahveden alacağınız hazzı maksimum noktaya çıkarabilirsiniz. İlk denemede mükemmel kahve tadına ulaşabilmeniz için çekirdek kahve seçiminden öğütme işlemine ve saklama koşullarına kadar ihtiyaç duyduğunuz tüm bilgileri bir araya getirdik!

Çekirdek Kahve Seçiminin Önemi

kahve

Çekirdek kahve seçimi kişiye, zamana ve mekâna özel bir deneyim. Günlük kahve tüketiminiz ve damak tadınız, kahvenizin sertliğinde ya da içerdiği aromalarda belirleyici rol oynar. Bunun yanı sıra farklı zaman dilimlerinde, değişen temponuzla birlikte yumuşak içimli ve hafif aromalı kahvelerden çok daha sert ve yoğun kahve çeşitlerine geçiş yapma ihtiyacı da duyabilirsiniz.

Latin Amerika, Brezilya ve Afrika gibi mineral zengini topraklardan gelen çekirdek kahveniz, fındık, meyve ya da çikolata gibi aromatik dokunuşlar içerebilir. En çok tercih edilen Arabica ve robusta kahve çekirdekleri de birbirinden farklı aromalara sahiptir. Bunun yanı sıra aynı kahve çekirdeğinin farklı iklimlerde yetişmesi de tadında büyük farklılıklar yaratabilir. Kahve aromaları arasında kırmızı meyvelerden bitter çikolataya kadar zengin bir çeşitlilik mevcut.

Kahvenizin aromasına göre içerisine süt, süt köpüğü, bal ya da şeker gibi eklemeler yaparak kahveden aldığınız tadı zenginleştirebilirsiniz. Bunların yanı sıra çekirdek kahvenizdeki farklı aromaları, farklı incelikte çekimlerle tekrar tecrübe etmeniz kahve tadında önemli bir fark yaratabilir.

Taze Öğütüm Kahveden Gelen Lezzet

çekirdek kahve

Kahve çekirdeğinin aromasını tam olarak hissedebilmenin yolu taze öğütülmüş bir kahve kullanmaktan geçer. Öğütülen kahvenin havayla teması artar ve içerisinde barındırdığı aromatik tatlar zamanla etkisini yitirmeye başlar. Kahve notalarının tam olarak hissedilebilmesi için çekirdekleri kullanım esnasında öğütmek gerekir. Öğütüm esnasında dikkat edilmesi gereken noktalar ise şunlardır:

• Öğütme kademesini doğru seçin: Öğütme derecesi inceldikçe kahvenin yoğunluğu artar. İnce öğütme, espresso hazırlamak için uygunken orta kalınlıkta öğütmeyi ev tipi filtre kahve hazırlamak için tercih edebilirsiniz. İri öğütülmüş çekirdek kahve ise, french press ayarında kahve arayışınız için son derece uygun.

• Kahvenizi doğru biçimde saklayın: Öğütülmüş kahveler kadar hızlı olmasa da çekirdeklerin de bayatladığını unutmamalısınız. Kahvenin tadını, kokusunu ve kendine has aromasını koruyabilmek için hava ile temasını kesmeniz şart. Bunun için tel ya da klips biçiminde kilitleri olan aroma koruyucu kutulardan faydalanabilirsiniz. Kahvenizi her zaman kapalı ve kuru bir yerde saklamalısınız.

En Taze Kahveler İçin Kahvenizi Kendiniz Öğütün

değirmen

Her zaman taptaze ve lezzetli kahveler içmek istiyorsanız kahvenizi kendiniz öğütmelisiniz. Demleme işleminden hemen önce öğüttüğünüz kahveyle âdeta bir lezzet şöleni yaşayabilirsiniz. Bunun için ihtiyacınız olan tek şey bir kahve çekirdeği öğütücü. Kahve değirmeni olarak da bilinen bu ürün sayesinde istediğiniz an istediğiniz kadar kahve öğütebilirsiniz. Kahve çekirdeği öğütücü modelleri arasından seçim yaparken aşağıdaki unsurları mutlaka dikkate almalısınız:

Kahve değirmeniniz manuel ya da elektrikli olabilir. Her iki seçenekte de kalından inceye değişen farklı öğütme kademeleri bulunur.

Manuel kahve değirmenlerinde öğütme ayarını elle yaparken elektrikli makinelerde fincan sayısı, gramaj ya da öğütme süresini ayrı ayrı seçebilirsiniz.

Kahve çekirdeği öğütücü fiyatları, değirmenin kapasitesine göre değişiklik gösterebilir. Çekirdek haznesinin yanı sıra, toplama kabının kapasitesi de kaç fincan kahve öğütebileceğinizi belirler.

Kahve değirmeni satın alırken üründe paslanmaz çelik malzeme kullanılmasına ve yıkama kolaylığı için parçaların sökülüp ayrı ayrı yıkanabilmesine dikkat edebilirsiniz.

Evinizde ya da ofisinizde kahve öğütme şansınız yoksa üzülmeyin! Taze öğütülmüş kahve keyfini yaşam alanınıza doğrudan taşımanın kolay bir yolu daha var. İstediğiniz yoğunlukta çekilen taze kahveniz, vakumlu paketleme sayesinde aromasını koruyarak size ulaşabilir. Taze öğütülmüş kahve fiyatları, gramaja ve aroma seçimine göre değişkenlik gösterebilir.

Siz de tchibo.com.tr adresini ya da Tchibo mağazalarını hemen ziyaret ederek kahve çekirdeklerinin içinde saklanan leziz aromalara bir an önce kavuşabilirsiniz.

Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.