Sürdürülebilir mimari: Geleceğin ofisleri “sürdürülebilir” olacak

Geleceğin ofis yapısını öngören Yüksek Mimar İklima Şenol Gönenç, sürdürülebilirliğin temel alınacağını ve çalışma alanlarının yalnızca iş üretmenin ötesinde sosyal ihtiyaçlara cevap veren, teknoloji odaklı, durağanlıktan uzak mekanlar olacağını belirterek konuyla alakalı detayları paylaştı.

sürdürülebilir mimari

Sürdürülebilir mimari alanında çalışmalarına devam eden Yüksek Mimar İklima Şenol Gönenç, geleceğin ofislerinin nasıl tasarlanacağını anlattı. İtalya’da doğan fütürizm akımının günümüz şehirlerini şekillendirdiğini belirten İklima Şenol Gönenç, “Fütürizm geleneksel olarak her şeye karşıdır. Makineyi, hızı, teknoloji ve geleceği sever. Bugün geldiğimiz noktada şehirlerimiz fütüristik anlayışla tasarlanıyor. Bunun yanında artık farklı ihtiyaçlarımız ve odak noktalarımız var. Bu noktalardan biri sürdürülebilirlik; sınırlı kaynaklarımızı en iyi şekilde kullanmak mimaride de kendine karşılık buluyor” sözleriyle sürdürülebilir mimarinin önemine vurgu yaptı.

Fütürizmden sonra 21. yüzyılda akımın içerisine “hümanizm ve doğa” ögelerinin girmesiyle birlikte neo fütürizmin ortaya çıktığını söyleyen Gönenç, “Neo fütürizm ile birlikte önem kazanan insanın fiziki ve ruhsal ihtiyaçları tasarımın merkezi haline geldi. Yakın geçmişte ise nüfusun artması ve kaynakların hızlı tükenmesi sebebiyle ‘sürdürülebilirlik’ kavramı mimariyi derinden etkiledi” ifadelerini kullanarak sürdürülebilir mimarinin detaylarını paylaştı.


Sürdürülebilir mimarinin yapıtaşları

sürdürülebilir ofisler

Günümüzde insanların en çok vakit geçirdiği alanlardan biri olan ofislerde insan ve sürdürülebilirlik odaklı olmanın öneminin altını çizen İklima Şenol Gönenç, “Şirketler, çalışanlarının, hem pandemiden sonra artan sağlıklı çalışma ortamı beklentilerini hem de Z kuşağının ihtiyaçlarını karşılamak için iç mekanlarının, binalarının daha iyi koşullar sağlamasına dikkat ediyor” diyerek tam bu noktada sürdürülebilir mimarinin önemli rol oynadığını vurguladı.

Sürdürülebilir mimarinin yapıtaşlarını açıklayan Gönenç, “Hayatımızdaki en önemli gerçek kaynaklarımızın sınırlı olduğu. Bu sebeple kaynakları minimum seviyede kullanmak, doğayla uyumlu ve insan sağlığı için faydalı yapılar üretmek bu konseptin temelini oluşturuyor. Güneş ışığının en verimli şekilde kullanılması, sosyalleşme ve rahatlama alanlarının proje içerisinde yer alması, ergonomik mobilya tasarımı, yeşil alan yaratılması gibi detaylar önemli noktaları oluşturuyor” dedi.


Sürdürülebilir Mimari Anlayışıyla “Geleceğin Ofisleri”

geleceğin ofisleri

Geleceğin ofislerinin sürdürülebilir mimari anlayışıyla tasarlanacağını söyleyen Yüksek Mimar İklima Şenol Gönenç, “Çalışma alanlarının teknoloji odaklı, ofis içi hareketin, aktivitenin ön planda olduğu, birden çok şeye aynı anda odaklanabilme yeteneğinin gözetileceği şekilde evrilmesini bekliyoruz. Akıllı sistemlerin ofis mahalleri ve mobilyalarına entegrasyonu günümüzde tasarımlara yerleşmeye başladı ve önümüzdeki yıllarda tasarımların olmazsa olmazı haline gelecek.

sürdürülebilir ofis

Teknolojinin her şeyi hızlandırması ve aynı mekanda hareketsiz  geçirdiğimiz saatlerin süresinin artması mobilya ergonomilerinin geliştirilmesini mecbur kılacak. Gelecek ofislerin, yalnızca iş üretmenin dışında sosyal ihtiyaçlara cevap veren,  teknoloji odaklı, sürdürülebilir ve aynı anda birden fazla iş yapmaya olanak sağlayan (multitasking), durağanlıktan uzak mekanlar olarak tasarlanacağını söylemek mümkün” ifadeleriyle geleceğin ofislerinin sahip olacağı özellikleri sıraladı.

İklima Şenol Hakkında:

iklima şenol gönenç

1988 ‘de Konya Beyşehir’de doğdu. Ankara Mehmet Emin Resulzâde Anadolu Lisesi’nin ardından Yeditepe Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nden mezun oldu. İstanbul Teknik Üniversitesi’nde NAAB Amerika Birleşik Devletleri denkliği ile yüksek lisansını tamamladı. İngiltere; Salford Üniversitesi’nde ‘Kentsel Dönüşüm ve Sürdürülebilir Mimari’ üzerine çalıştı. O dönemde yeşil bina tasarım ve danışmanlığı, sürdürülebilir kentler üzerine eğitimler ve BREEAM Değerlemecisi ünvanı aldı. MESA Mesken A.Ş, Alp Mimarlar Ltd. Şti. ve Hatırlı Mimarlık Ltd. Şti. şirketlerinde tecrübe edindi. 2014 yılından bu yana kurucusu olduğu İklima Şenol Mimarlık ve Givera Mimarlık Ltd. Şti.’ de Yüksek Mimar olarak, Şenol Petrol Tic. Ve San. A.Ş.’de Yönetim Kurulu Üyesi pozisyonunda çalışmalarını sürdürmektedir.Ticari faaliyetlerinin yanı sıra KAGİDER, ANGİKAD ve İDEALİST derneklerine üyedir.


Bizi takip edin: Facebook, TwitterInstagramGoogle News

Günlük hayatta sürdürülebilir olabilmek


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.